Resultat: Idel hemmasegrar i kväll

Publicerad: 2016-01-23 22:00

Det var hemmalagens afton när vi knöt ihop SHL-säcken på lördagskvällen, med segrar för Örebro, HV71 och Djurgården. Matt Anderson blev med sina tre mål stor matchhjälte för Stockholmarna.

Örebro vände och tog tredje raka segern mot Färjestad

Örebro tog tredje raka segern mot Färjestad den här säsongen efter att laget vänt 0-1 till 2-1 i den andra perioden. Matchhjälte blev Marcus Weinstock, i och med segern är Örebro nu 15 poäng före lagen under slutspelsstrecket.

Det var fartfylld hockey på isen och hög stämning på läktarna när Färjestad gästade Örebro. Publiken bjöds förutom fart och fläkt på en fysisk hockey med bra närkamper. Den första perioden var jämn, men det var Färjestad som kanske var närmast mål. Bland annat hade Travis Turnbull ett bra skottläge men lyckades inte få in pucken och det lyckades heller ingen annan med under de första 20 minuterna.

– Bra från vår sida, vi kommer ut starkt, forecheckar högt och får några bra lägen. Vi får se till att bli lite hetare så sätter vi dit den också, sa Färjestads Mikael Johansson till C More efter den första perioden.

Andra akten bjöd på tre mål. Pigge och alltid offensivt underhållande Travis Turnbull satte ledningsmålet för Färjestad redan i den andra periodens första minut, men ganska snart tog det roliga slut för gästerna. Örebro spelade upp sig och tog över taktpinnen och Martin Johansson fick efter fem mållösa matcher åter skriva in sig i målprotokollet efter ett välriktat skott från den vänstra tekningscirkeln. Med knappt fyra minuter kvar av perioden gjorde Marcus Weinstock 2-1 för Örebro efter att Ville Viitaluoma ryckt sönder försvaret och öppnat upp för målskytten.

– Han gör det ju smart Weincstock och korsar åkvägen för mig och min kollega. Tålamodet vi hade i första är borta. Vi blir passiva, ger dem yta att åka på, sa Magnus Nygren efter periodens slut.

"Försöker göra trean"

Örebro spelade stabilt i den tredje perioden, trots att laget bara ledde med ett mål kändes ledningen inte alltför hotad. När Färjestads mål- och poängkung Milan Gulas dessutom av okänd anledning tvingades lämna återbud till den tredje perioden försämrades förstås gästernas chanser att komma ikapp. Det blev inga fler mål utan Marcus Weinstocks mål från den andra perioden blev matchavgörande.

– Jag har blivit lite ego, vågar hålla i pucken själv lite mer. Det är en fruktansvärt jämn match med små marginaler, nu försökte vi gå för det i tredje och göra trean i stället för att bevaka ledningen, sa matchvinnaren Marcus Weinstock efter segern.

Andersons hattrick gav Djurgården andra raka mot Malmö

Med två mål i slutet av matchen fullbordade Djurgårdens Matt Anderson sitt första hattrick i SHL. Dessutom såg han till att Djurgården vände 0-2 till seger mot Malmö i lagens andra match på lika många dagar.

Malmö gjorde inga mål alls i gårdagens match mot Djurgården. På lördagskvällen tog det bara drygt fyra minuter innan Joey Tenute spräckte Malmös nolla. Det var Adam Burish som i sin blott andra match för Malmö spelade fram Tenute. Från slottet pricksköt han ledningsmålet intill vänstra stolpen. Det var en bra period som gick något i skåningarnas favör spelmässigt. Chansmässigt var det dock stor Malmödominans och ett eller ett par mål till var inte långt borta.

– Vi är inte alls förberedda. De jobbar hårt, går på kropp. Vi måste vara föreberedda på att det är fullt krig där ute, vi måste sätta press på dem, löd Djurgårdstränaren Hans Särkijärvis analys efter period 1.

Även den andra perioden var jämn, Malmö gjorde 2-0 i numerärt överläge efter att Björn Svensson från nära håll styrt in en puck från Peter Mueller. Bortalaget drog dock på sig en hel del utvisningar och det utnyttjade Djurgården. Matt Anderson kunde efter en rörig situation framför Malmömålet peta in reduceringen. Med de numerära överlägena växte sig Djurgården starkare ju längre perioden led och i slutet satte Linus Hultström kvitteringen. Malmö kom undan med blotta förskräckelsen i slutet när Djurgården gott och väl kunde ha gjort ytterligare ett eller två mål.

– I andra perioden tycker jag att vi får upp arbetskapaciteten och har flera långa fina anfall och har förtjänat dessa två mål. Malmö har tagit de dumma utvisningarna, sa Patrick Thoresen efter periodens slut.

Tackar mamma för hattrick

Malmö drog på sig åtta utvisningsminuter i den andra perioden, att jämföra med Djurgårdens fyra. Motsvarande siffror i den tredje var sex för Malmö och fyra för Djurgården och även om hemmalaget inte lyckades göra några fler mål i numerärt överläge så fick laget ändå spelövertaget och det skulle bli avgörande i slutändan. Matt Anderson gjorde 3-2 efter drygt 14 minuters spel. Marcus Sörensen satte 4-2 två minuter senare och i slutet fick Matt Anderson fullborda sitt hattrick då han i fint samspel med Patrick Thoresen fastställde slutresultatet 5-2 i numerärt underläge. Det var Andersons första hattrick i SHL, hans första hattrick sedan, ja, när då?

– Det var nog på college tror jag, väldigt länge sedan i alla fall. Min mamma har kommit över precis så det kanske har med det att göra. Vi får ordna uppehållstillstånd åt henne så hon kan stanna länge, skrattade tremålsskytten efter matchens slut.

HV71 tog omedelbar revansch

Efter att ha förlorat matchen i Örnsköldsvik på fredagskvällen hittade HV71 tillbaks till vinnarspåret och efter 3-0 mot MODO är laget på god väg att säkra sin plats i det kommande slutspelet.

Två fula tacklingar blev det bestående minnet av den första perioden mellan MODO och HV71. Först tacklade MODO:s Emil Pettersson HV71:s Lawrence Pilut illa och fick 2+10, Pilut klarade sig dock bra och kunde spela vidare. Lika bra gick det inte för MODO:s Peter Öberg som i slutet av perioden fick en riktigt ful tackling från Chris Campoli som fick 5 minuter + game misconduct. Dessvärre fick även Öberg lämna isen, hjälpt av lagkamrater och ledare.

Spelmässigt blev det en del numerära överlägen med andra ord - en spelform som varit ett riktigt sorgebarn för MODO på sistone. Laget har på fem matcher inte gjort ett enda mål i numerärt överläge och trots en hel del chanser blev det inga mål nu heller, vare sig för MODO eller HV71.

– Ja, vi har väl inte någon chans i numerärt överläge och det är inte bra. Vi måste överlag komma in på mål, framförallt komma ner i deras zon, det känns som att när vi gör det har de inte mycket att säga till om, anser MODO:s Gustav Possler.

I en jämn och fysisk andra period kunde hemmalaget ta greppet om matchen. Erik Andersson fick med sig en studspuck på vänsterkanten, drev upp och avlossade ett skott som letade sig förbi Bjurö i MODO-kassen. I slutet av perioden ökade Anton Bengtsson på till 2-0 för HV71. Det var ett härligt avslut, från ganska snäv vinkel mellan den högra tekningscirkeln och målet.

Dålig tekning i offensiv zon avgjorde definitivt

– Första målet är alltid viktigt, det sätter lite tonen. Nu måste vi våga fortsätta som tidigare, sa HV71:s tränare Johan Lindbom efter andra akten. 

Hemmalaget avgjorde definitivt matchen efter 7:41 av den tredje då Oscar Sundh gjorde 3-0. Målet kom efter en dålig tekning av MODO i HV71:s zon där hemmalaget kunde vända spelet, Sundh spelades fri och ensam med Bjurö var han iskall.

– Härligt med seger idag efter matchen i går som vi inte var nöjda med. Det såg lite ängsligt ut där ute jag tycker ändå att vi står bra upp i dag och vinner med tre mål och tar tre poäng och det var det som var det viktiga i dag, sa Johan Lindbom efter segern som innebär att HV71 nu är 15 poäng före lagen nedanför slutspelsstrecket.