Resultat: Fyra 4-1 segrar och en nolla på tisdagen

Publicerad: 2016-01-26 21:34

4-1 var ett gångbart resultat på tisdagskvällen. Skellefteå, MODO, Färjestad och Linköping besegrade alla sina motståndare med just de siffrorna. Mellan Frölunda och HV71 segrade gästerna med 2-0 efter att Fredrik Pettersson-Wentzel spikat igen och hållt nollan.

John Norman ordnade Skellefteås seger

Med tre mål i den tredje perioden såg John Norman till att Skellefteå tog tre poäng i hemmamötet mot Rögle. Matchen stod länge och vägde men då klev Norman fram och fixade segern som tar Skellefteå upp i serieledning.

Gästande Rögle inledde matchen mot Skellefteå i ett riktigt högt tempo och hemmalaget såg inledningsvis något förvånat ut. Rögle spelade med en bra fart och fick till långa anfall på Skellefteå som fick ägna det mesta av tiden på att försvara sig.

Försvarade gjorde Markus Svensson bra i hemmamålet. Sebastian Wännström fick chansen på straff men Svensson var bra med och räddade med benskyddet. Efter den räddningen så växte Skellefteå mer in i matchen och bland annat hade Martin Lundberg ett fint läge men sköt över när han hade öppet mål.

Istället skulle Rögle till slut få hål på Markus Svensson. I powerplay stod Timothy Liljegren fri framför mål och med en läcker styrning dirigerade han pucken i nät.

Rögle fortsatte i den andra perioden med sin höga frenesi men allt eftersom tog Skellefteå över spelet och efter ett långt anfall skulle också 1-1 komma. Andreas Wingerli gled in i slottet och knäppte in 1-1 via ribban med ett snyggt mål.

Efter det så tog Skellefteå över och man skapade ett par heta chanser för att ta ledningen men 1-1 stod sig efter två perioder.

Norman säkrade hemmasegern

I den tredje perioden visade Skellefteå sin styrka och framför allt var det John Norman som visade klassen. På egen hand trampade han förbi Röglebackarna med sin snabba skridskoåkning och gjorde både 2-1 och 3-1 på likvärdiga sätt.

Rögle satte in en forcering och skapade mängder med lägen men skärpan saknades framför Markus Svensson. Istället kunde kvällens kung John Norman kröna kvällen med sitt tredje för kvällen i tom bur fram till segersiffrona 4-1.

MODO tog viktiga poäng mot Djurgården

För MODO:s del handlar det om att vinna sina matcher för att klättra på lagen ovanför i tabellen. Det var något man lyckades fullt ut med under tisdagen då Djurgården besegrades på hemmais med 4-1.

Viktiga poäng på spel för båda lagen och det syntes när både MODO och Djurgården satte hög fart och hård press på varandra. Det resulterade i en böljande förstaperiod där båda lagen turades om att ha långa anfall på varandra.

Trots flera fina lägen och med chanser i spel med en man mer på banan så skulle den första perioden sluta mållös.

MODO fick dock börja den andra perioden i spel fem mot tre i över minuten och det numerära överläget skulle ge utdelning. Emil Pettersson hittade snabbt rätt med ett isskott fram till 1-0. Kort därefter kom 2-0 av Kristian Jakobsson efter att Djurgården fortsatt att ta på sig utvisningar i inledningen av den andra perioden.

Djurgården fick en tung start men jobbade sig in i matchen ellt eftersom och när Robin Alvarez reducerade fram till 2-1 så var det match på allvar. Men Carl Grundström satte käppar i Djurgårdshjulet när han sent i andra perioden stötte in 3-1 från nära håll mitt i Djurgårdspressen.

Forceringen gav ingen utdelning

Djurgårdens plan i den tredje perioden var glasklar. Full fart framåt. Man lyckades också stundtals pressa hemmalaget relativt hårt men Bjurö spelade bra i hemmakassen samtidigt som MODO försvarade sig på ett disciplinerat sätt. Djurgården försökte med alla medel men MODO stod pall och när Djurgården satsade med sex man på banan så slutade det med mål i egen kasse.

Victor Olofsson satte spiken i kistan med sitt 4-1 mål och MODO närmar sig både Malmö och Rögle i tabellen.

Färjestad vände och vann mot Växjö

Färjestad stod för en formidabel andraperiod som grundlade segern mot Växjö. 0-1 underläget vändes där till en 3-1 ledning som sedan kontrollerads och till slut vann man med 4-1 på hemmais. Segern betydde att Färjestad klättrade förbi Växjö i tabellen.

Endast en poäng skiljde mellan Färjestad och Växjö inför tisdagens match. Och det syntes på båda lagen att det var tre viktiga poäng på spel denna kväll. Det var tempostarkt på isen och det smällde ganska bra i närkamperna.

Gästerna var dock laget som i den första perioden skulle ha en tendens av spelövertag och nyförvärvet Ville Leino kom att visa sin skicklighet i Växjödressen. På egen hand bröt han in från högerkanten, in framför mål och sedan pressade han in pucken. Ett riktigt läckert solonummer som betydde hans första mål i Växjötröjan.

Färjestad gick på knock

I den andra perioden så handlade det mesta om Färjestad. Man satte in en högre växel och Växjö hade problem att hänga med. Färjestad skapade läge på läge och Växjö tvingades till att dra på sig utvisningar. Det var också i powerplay som 1-1 skulle komma genom Joakim Nygård sedan Mikael Johansson styrt i det numerära överläget.

2-1 kom efter ett långt anfall genom John Persson när han knäppte iväg ett hårt handledsskott som landade i det vänstra krysset, och i powerplay styrde samma Persson in 3-1 som efter videogranskning godkändes då klubban misstänktes vara i för hög höjd. 

I den tredje perioden så spelade Färjestad kontrollerat och smart defensivt. Växjö försökte men lyckades inte komma in på mål och skapa de heta chanserna som krävdes för att göra mål på en het Lars Haugen i hemmamålet. 

Samtidigt var Färjestad farliga i sina kontringar och hypervassa i sitt powerplay. Det var också med en man mer på banan som matchen skulle avgöras. Joel Eriksson-Ek pressade in 4-1 från nära håll och det slog in spiken i Växjökistan totalt. Stark vändning av Färjestad som därmed går förbi Växjö i tabellen.

Tredje gången gillt för HV71

Efter två raka förluster mot Frölunda lyckades till slut HV71 ta tre poäng mot göteborgarna. 17-årige Lias Andersson var ett ständigt orosmoment och Fredrik Pettersson-Wentzel höll nollan i 2-0 segern.

Vi bjöds på en jämn första period mellan Frölunda och HV71 i Scandinavium på tisdagen. Gästerna från Jönköping kanske var något hetare och skulle också gå till pausvila med en 1-0 ledning. Simon Önerud som var tillbaka från skada hittade Mattias Tedenby som höll i och från nära håll lyfte upp pucken i taket bakom Lars Johansson.

Förutom målet var den första periodens behållning HV71:s forward Lias Andersson. 17-åringen var ett orosmoment för Frölundas försvar varje gång han var på isen och talangen fick beröm av HV71:s målskytt i periodpausen.

– Jag måste berömma vår fjärdefemma. De har gjort det riktigt, riktigt bra så här långt, sa Mattias Tedenby i C More.

I den andra perioden böljade spelet fram och tillbaka och båda lagen hade flera kvalitativa målchanser. Burväktarna stod dock pall länge innan Lars Johansson fick kapitulera för andra gången under kvällen. 

Ryan O´Byrne som var tillbaka efter fem matchers frånvaro stod vid sargkanten och kastade pucken mot mål. I röran framför Johansson letade sig pucken in vid närmsta stolpen och HV71 skulle gå till pausvila med två måls marginal. Detta mycket tack vare Fredrik Pettersson-Wentzel som i slutskedet av perioden sattes rejält på prov, men stod pall.

– Det känns bra. Vi ska fortsätta få ner pucken djupt på dem. Jag försöker gå ut och smälla på, ta pucken mot kassen och skapa chanser för att ge laget energi. Jag vill spela offensiv hockey, sa HV71:s talang och utropstecken Lias Andersson i C More efter den andra perioden.

Pettersson-Wentzel höll nollan

I den tredje perioden satte Frölunda högsta fart och tryckte på ordentligt för en reducering. Fredrik Pettersson-Wentzel radade dock upp räddningar och skulle till slut, efter 27 räddningar, få hålla sin andra raka nolla. 

– Vi står upp helhjärtat idag hela vägen in i mål. Vi hoppas att ta mer poäng på bortais nu efter den här segern, sa Johan Lindbom i C More efter matchen.

HV71 som vunnit varannan match de senaste åtta omgångarna lyckades i och med segern vinna två matcher i följd och det fanns fler glädjande nyheter för HV-fansen. Inför matchen bekräftade nämligen klubben att poängspelaren Pär Arlbrandt har skrivit kontrakt med klubben och väntas göra debut redan på torsdagen.

– Vi får in en offensiv kraft och en spelare som kan avgöra matcher, sa HV71:s tränare Johan Lindbom om sitt nyförvärv.

Linköpings segertåg rullar vidare

Linköping kom till Malmö med tre raka segrar i ryggsäcken. När de åkte därifrån skulle de ha fyra. Daniel Rahimi var en av förgrundsfigurerna med sitt första mål för säsongen och två assist i 4-1 segern.

Det märktes i början av matchen att det var två lag med olika formkurvor som möttes i Malmö Arena. Linköping kom nämligen ut lite hetare, vann skotten med 12-5 i den första perioden och skulle också ta ledningen. Niklas Persson hittade den hårdföre backen Daniel Rahimi som med ett direktskott satte 1-0 till gästerna. Målet var Rahimis första för säsongen och 1-0 stod sig perioden ut.

– Det är alltid kul att få spräcka årets målnolla. Jag tycker dock inte att vi gör en bra period alls och kommer inte upp i normalt tempo. Jag hoppas att det blir bättre i andra perioden, sa Linköpings målskytt i C More efter den första perioden.

Malmö rivstartade den andra perioden och kom ut med en härlig intensitet. Det tvingade Dan Tangnes till att ta en time out. Det skulle ge önskad effekt för Linköpings tränare. Kort därefter hade gästerna nämligen gjort både 2-0 och 3-0.

2-0 målet var en riktigt delikatess. Garrett Roe drev upp pucken, passade mot Rhett Rakhshani som släppte pucken till Chad Billins och amerikanen satte distinkt pucken i mål. 3-0 målet gjordes av Nick Sörensen efter en styrning på Daniel Rahimis passning.

"Vi har varit väldigt bra"

Malmö skulle dock få in en reducering innan perioden var slut. Dansken Frederik Storm tog tillvara på sin egen retur och pucken gick i en båge över David Rautio och in i mål. Närmare än så lyckades inte Malmö komma i den andra perioden.

– Vi hade en dålig start på perioden. Vi lyckades dock få in en puck och nu ska vi kämpa in minst två till, sa Malmös Frederik Storm i C More efter den andra perioden.

I den tredje perioden skulle Linköping ganska omgående utöka sin ledning och återigen var Daniel Rahimi inblandad. Hans passning hittade bladet på Gustav Forsling som direktsköt in en kanon bakom Pontus Sjögren fram till 4-1.

Linköping kontrollerade resten av den tredje perioden och tog sin fjärde raka seger. I och med det gick laget förbi Luleå i den haltande tabellen och upp som trea. 

– Vi håller en hög lägsta nivå och Malmö skapar inte så mycket. Vi ligger rätt i banan och det ger oss segern. Senaste veckan har vi varit väldigt bra och vi har ett gott självförtroende och det gäller att rida på vågen och de fina vanorna vi har nu, sa Linköpings tränare Dan Tangnes i C More.