Resultat: Malmö bröt långa förlustsviten

Publicerad: 2016-01-30 19:12

Lördagens tidiga matcher fick en minst sagt dramatisk touch. Djurgården pressade Frölunda in i slutsekunderna, Luleå tog revansch på Brynäs efter straffar och Malmö förlängningsvann i Skellefteå. Matchvinnare där blev Joey Tenute, som även satte punkt för Malmös fem matcher långa förlustsvit.

Sweatt gav Luleå snabb revansch

Luleå tog snabb revansch på Brynäs i duons andra back-to-back-möte. Men det krävdes straffar för att skilja lagen åt, där Bill Sweatt visade kyla och sköt vinsten till Luleå via 2-1.

Rond två av Luleå och Brynäs back-to-back-duell inleddes i ett högt tempo. Lagen bytte både puck och anfall med varandra, men matchbilden ledde till få målchanser. Klart närmast var Luleås Lucas Wallmark, med ett friläge som Felix Sandström stoppade. I övrigt var det ont om öppna lägen och perioden slutade mållös.

– Vi håller dem på utsidan rätt bra. Vi hade förväntat oss ett rejält tryck från dem idag, men de sätter oss inte riktigt på prov ännu, sade Brynäsforwarden Jesper Ollas till C More efter första 20.

Om den första perioden var chansfattig var den andra desto mer händelserik. Brynäs fick tidigt chansen i ett numerärt överläge, där det istället var Luleås Wallmark som snodde åt sig pucken i en kontring. Åt det andra hållet skapade bröderna Westerholm en dubbelchans, då Ponthus prickade stolpen och Pathrik stoppades av Joel Lassinantti. Luleå avslutade sedan perioden starkt och Sandström tvingades till flera parader.

Sandström med fenomenala räddningar

– Vi spelar helt okej, följer vår matchplan och gör det svårt för Skellefteå. Fortsätter vi så här kommer det att bli bra för vår del, sade Luleås Anton Hedman till C More i breaket före tredje.

Väl tillbaka ute på isen bjöd lagen på en tempohöjning i spelet. Mest drivande var Luleå, något som även visade sig i form av 5-1 i skott efter sex minuter. Med 7.32 spelat bröts slutligen dödläget. En hårt pressad Felix Sandström tappade sin klubba, Christian Jaros fintade skott och lade upp för Jakob Micflikier som styrde in 1-0.

Glädjen hos hemmafansen blev dock kortvarig. Bara tre minuter senare sköt Nörstebö ett skott som täcktes, studsade och landade hos en omarkerad Ponthus Westerholm fram till 1-1. Avslutningen kom sedan att tillhöra Luleå, som endast hindrades av en fenomenal Sandström.

Målvakten skulle till slut få kapitulera. Efter att Nick Johnson bränt ett friläge i förlängningen gick matchen vidare till straffar, där Bill Sweatt blev stor hjälte. Med sitt 2-1 sköt han bonuspoängen till Luleå och gav laget en skön revansch på gårdagens förlust mot just Brynäs.

Tenute gav Malmö skönt trendbrott

Efter fem raka förluster satte Malmö på lördagen äntligen stopp för sviten. Borta mot Skellefteå vann Malmö med 2-1, via ett matchvinnande mål i förlängningen av Joey Tenute.

Skellefteå och Malmö bjöd publiken i Skellefteå Kraft Arena på en pigg start med gott om spelvändningar. Chansmässigt var det viss fördel för hemmalaget och man skulle även få utdelning. Med sju minuter spelat vek Axel Holmström in i tekningscirkeln och skickade in 1-0 bakom Jonas Gunnarsson. Malmö lyfte sedan spelet mot slutet, bland annat via en dubbelchans för Andreas Thuresson.

– Skellefteå är jäkligt vassa när de får sina lägen. Det är en ganska jämn period, men de sätter dit ett av de få lägen som de har, analyserade Malmös Nils Andersson perioden för C More.

I mittenakten hade sedan Skellefteå bud på att utöka ledningen, inte minst när Niclas Burström satte upp Holmström i skottposition. Gunnarsson och Malmö lyckades stå emot den inledande pressen och drygt halvvägs in i perioden styrde Björn Svensson in kvitteringen. Målet kom i spel fem mot fyra och fick till effekt att Malmö tog över kommandot totalt. Pressen var stundtals hård mot Erik Hanses mål, men 1-1 stod sig.

– Det är inte bra, det är för slarvigt spel. Det är en jämn andra period, men vi är absolut inte nöjda, slog Skellefteåkaptenen Jimmie Ericsson fast för C More.

"Vi är ett lag som krigar varje kväll"

Till den tredje perioden klev sedan hemmalaget ut på ett helt annat sätt. Redan från start kopplade Skellefteå greppet och man öste på mot Gunnarssons målbur. Skotten var många, men utöver ett genombrott från Jimmie Ericsson var det ont om riktigt klara chanser.

Med 17 minuter spelat åkte så Andrew Calof på ett matchstraff, efter att ha knätacklat Christoffer Forsberg. Malmö fick chansen i ett längre numerärt överläge och i förlängningen skickade Joey Tenute in segermålet 1-2. Det innebar ett stopp på Malmös fem matcher långa förlustsvit.

– Det här en stor vinst för grabbarna! Vi är ett lag som krigar varje kväll, vi spelar för varandra och oavsett vem som är uttagen tar man jobbet. Skellefteå är ett svårt lag och att vinna här betyder mycket, sade matchhjälten Tenute till C More.

Frölunda tillbaka i serieledning

Frölunda plockade på lördagen hem tre poäng och toppar därmed återigen SHL-tabellen. Hemma i Scandinavium besegrades gästande Djurgården med 3-2, efter en målrik slutperiod.

Inför ett i det närmaste utsålt Scandinavium klev Frölunda och Djurgården ut för att göra upp om viktiga poäng. Det första heta läget hade gästerna, när Marcus Sörensen åkte till sig ett friläge. Lars Johansson satte stopp för det och räddade även Robin Alvarez genombrott minuten därpå. Efterhand tog sedan Frölunda över alltmer, men utan att egentligen hota Mikael Tellqvist.

– Jag tycker att vi öppnar bra. Vi kommer ut hårt här nere och går in på kropp på deras backar. Men vi måste orka med det i 60 minuter, slog Djurgårdens Marcus Ljungh fast för C More.

Till mittenakten var det sedan Frölunda som klev ut och satte hård press. Men det var Djurgården som hade den första stora möjligheten, när Emil Lundberg höll sig framme på en retur. Pucken rensades på mållinjen och med 13.07 spelat tog istället Frölunda ledningen.

I numerärt överläge blev det rörigt runt Mikael Tellqvist, som till slut fick kapitulera och Ryan Lasch petade in 1-0. Målet följdes sedan upp av vild Djurgårdspress och gästerna radade upp avslut. Lars Johansson höll dock tätt och hemmaledningen stod sig.

Fyra mål i slutperioden

– Vi gör en bättre andra period än första. Men överlag förlorar vi lite väl mycket närkamper, både i egen zon och anfallszon, analyserade Frölundas Elias Fälth för C More inför tredje.

Där var sedan hemmalaget mycket nära att utöka ledningen. Artturi Lehkonen prickade stolpen och pucken studsade därefter ner bakom ryggen på Tellqvist. Istället kunde Djurgården åtta minuter in utjämna, när Marcus Högström sköt ett skott som ändrade riktning och ställde Johansson.

Frölunda gav snabbt svar på tal och halvminuten därpå styrde Spencer Abbott in 2-1. Oliver Lauridsen utökade i öppen målbur, men Djurgården och Marcus Sörensen väckte visst hopp i slutsekunderna. Men Frölunda vann med 3-2 och övertog därmed förstaplatsen från Skellefteå. Den vinnande hemmatränaren Roger Rönnberg var trots det inte helt tillfreds med insatsen.

– Sen ska vi inte tappa ödmjukheten heller. Djurgården är ett riktigt bra lag och jag är stolt över att vi vinner matchen. Men man vill ju alltid ha 100 procent, sade Rönnberg till C More.

 
Hannes Feldin