Resultat: Kvällen bjöd på flera utklassningar

Publicerad: 2016-01-30 21:33

Resultaten talar sitt tydliga språk: 8-2, 5-1, 4-1 och 4-1. Det bjöds på solklara segrar på lördagskvällen, men den kanske mest anmärkningsvärda var den i Karlskrona. I övrigt noteras att Växjö har hittat tillbaka till vinnarspåret, att Linköping kontrollerade E4-derbyt och att Färjestad fick MODO på fall.

Målfest när Karlskrona körde över Örebro

Jumbon Karlskrona har gått som tåget senaste tiden och radat upp tre raka segrar. Ikväll ville Örebro ta revansch för förlusten i lagens första back-to-back möte igår, men det blev aldrig någon match i ABB Arena. Karlskrona stod för säsongens bästa prestation och körde över Örebro med 8-2.  

– Det är så jävla dåligt. Jag ber om ursäkt, men jag fattar inte vad vi håller på med, sa en förbannad Johan Wiklander, Örebro, till C More i första periodpausen. 

Och man kan förstå varför. Blekingarna fortsatte att rida på framgångsvågen och kom ut som ett frustande ånglok ikväll. Med hög press, en stark kollektiv försvarsinsats och kompromisslösa avslut fick de Örebro att se ut som ett pojklag. Första perioden slutade 5-0 (!) till hemmalaget efter mål av Joachim Rohdin, Kristoffer Söder, Mattias Guter, Rohdin igen och Jesper Olofsson.  

– Jag tycker vi spelar riktigt bra, styr bra och tar vara på våra chanser, sa tvåmålskytten Joachim Rohdin till C More.

Allt gick in

I andra perioden lyfte sig Örebro något och reducerade till 5-1 genom Martin Johansson. Man vann också skotten med 13-8, men vad hjälpte det när Karlskrona hade en kväll när allt fungerade? Påhejad av en hoppande och sjungande hemmapublik serverade Filip Cruseman Alexander Bergström till 6-1 och Cruseman gjorde själv 7-1 med ett rappt handledsskott.
– Det är jäkligt bra av oss. Det står 7-1 på tavlan men samtidigt måste vi hålla disciplinen och göra jobbet, sa Filip Cruseman till C More inför tredje. 

"Har aldrig varit med om något liknande"

Den sista perioden blev en ganska trött historia med två lag som bara ville att matchen skulle ta slut. Örebro för att få åka hem, Karlskrona för att få fira och njuta med sina hemmasupportrar som gav laget stående ovationer de två sista minutrarna. Slutresultatet skrevs till slut till 8-2 efter att Mustonen först reducerat för Örebro och Cruseman krigat in sitt andra mål för kvällen.

–Det var över efter första perioden. Det var ett bottennapp, konstaterade Örebros tränare Kenta Johansson kort till C More. Vi måste spela med någon heder och någon stolthet i kroppen, men det gjorde vi inte. Vet aldrig om jag varit med om något liknande, suckade han. 

Karlskronas dito Per Hånberg var å andra sidan desto mer nöjd och nästan mållös över sitt lags insats. 
– Har det hänt det här? Det känns lite overkligt, sa en märkbart rörd Karlskronatränare till C More. Man är bara upprymd och glad. Jag är väldigt glad för grabbarnas skull att de får visa att de kan spela riktigt bra hockey på SHL:nivå.

Färjestad fällde MODO - vann tredje raka

Efter att ha hamnat i underläge i den första perioden skulle Färjestad komma att rycka upp sig rejält. Ställningen 1-0 till MODO blev till slut resultatet 1-4 till gästerna och sviten är nu uppe i tre raka segrar för Färjestad.

I Örnsköldsvik var kvällens match mellan MODO och Färjestad en speciell sådan av flera anledningar. Dels var poängen, som vanligt, oerhört viktiga och dels skulle Nichlas Torp göra comeback efter sin långa skadefrånvaro.

När pucken sedan släpptes var MODO det mest pådrivande av lagen. Därför kändes ledningsmålet tämligen naturligt när det kom 11 minuter in i första perioden, genom Bill Thomas i spel fem mot fyra. Men Färjestad studsade tillbaka, åtminstone på resultattavlan. Rickard Wallin tog då vara på ett försvarsmisstag av ingen mindre än Nichlas Torp och sprätte upp pucken som betydde 1-1 i krysset i slutskedet av den första perioden.

– Vi ska vara nöjda med oavgjort, jag tycker inte att vi hjälper varandra som vi borde där ute, sa Färjestads Rickard Wallin till CMore då.

Färjestad drog ifrån

Mönstret för hur spelet skulle se ut i den andra perioden var bekant: Böljande, jämnt och i avsaknad av de särskilt klara målchanserna. Men ett nytt försvarsmisstag av MODO ställde Johan Olofsson helt fri. Olofsson kunde då fullborda vändningen till 2-1 efter en lika snygg som effektiv avdribbling av målvakten Jonatan Bjurö.

Kort tid därpå gjorde Färjestad 3-1 genom Joel Eriksson Ek. Den talangfulle junioren hittade då den yttersta maskan i krysset med sitt skott, som innebar en ledning med 3-1 till bortalaget efter två perioders spel.

Norskt spöke för MODO

MODO:s stora spöke den här kvällen hette Lars Haugen och är målvakt i Färjestad. Den norske burväktaren fullständigt dominerade mellan stolparna, och därför kvittade det att hemmalaget radade upp farliga målchanser även i den tredje perioden. Sista ordet fick istället Milan Gulas, som satte 4-1 i tom bur och såg till att Färjestads tredje raka seger var ett faktum.

– Vi kom lite snett in i matchen, men gör en heroisk insats och jobbar oss tillbaka. Det är starkt gjort att vinna, sa Färjestads lagkapten Magnus Nygren till CMore efter slutsignalen.

Drömstart bäddade för seger för Växjö

Innan en minut hade gått i matchen hamnade Rögle i underläge, som kom att bestå ända in i slutet. Växjö vann sedan med bombsäkra 4-1, vilket innebar komfortabla såväl som viktiga poäng för den regerande mästaren.

Det gällde att vara med från början när matchen mellan Rögle och Växjö drog igång i Ängelholm. För 22 sekunder efter nedsläpp tilldömdes matchens första utvisningar, en dubbelutvisning dessutom, och 24 sekunder senare gjorde Teemu Laakso 1-0 för Växjö genom en fullträff upp i krysset.

Tagen av den intensiva starten skulle Rögle komma att lyfta sig spelmässigt i jakt på en kvittering i den första perioden - men Växjö svarade med samma medicin. De två relativt formsvaga lagen skulle bjuda upp till jämn kamp och det var ingenting, utöver Teemu Laaksos ledningsmål, som skulle skilja de åt efter 20 minuters spel.

– Våra forwards är för mesiga i framför deras mål. Nihlstorp ser vartenda skott, sa Rögletränaren Anders Eldebrink kritiskt till CMore i periodpausen.

Froms första SHL-poäng

Den andra perioden blev en tillställning med två helt skilda ansikten. Första halvan kontrollerades av Växjö, och där kunde också bortalaget se till att springa iväg på resultattavlan. Joey Crabb gjorde först 2-0, då han pangade iväg pucken från slottet, och Niclas Lundgren satte 3-0 efter ett lurigt skott från blålinjen.

Andra halvan innebar en rejäl uppryckning av Rögle, om än inte med samma återspegling av det i målkolumnen. Men ett reduceringsmål blev det trots allt. Nyförvärvet Felix Schütz gjorde då sitt tredje mål på två matcher, men mest glädjande var kanske framspelningen av Mattias From. Det var nämligen den danske juniorens första poäng i SHL.

"En viktig seger"

Rögle gjorde vad man kunde för att tidigt komma tillbaka på resultattavlan i den tredje perioden, men Cory Murphy pulvriserade såväl pucken som Rögles hopp när han pangade in ett skott i krysset. Resterande del av matchen kom sedan att präglas av irriterat spel och bråk efter avblåsningar, snarare än någon jämn kamp om poängen. För Växjö vann med 4-1, komfortabla siffror och sköna poäng.

– En viktig seger för oss, vi har torskat några matcher på sistone så det var skönt att hitta tillbaka till vinnarspåret, sa Växjös målvakt Christopher Nihlstorp, med ett förflutet i just Rögle, till CMore efter slutsignalen.

Linköping tog säsongens tredje seger mot HV71

Inför kvällens match mellan antagonisterna Linköping och HV71 hade östgötarna vunnit båda. Och den sviten förlängdes till tre raka. I en stundtals svängig match var det östgötarnas powerplay som fällde avgörandet. 

Med ett fullsatt Saab Arena i ryggen inledde Linköping piggast. Östgötarna skapade flera klara chanser och Rhett Rakhshani satte tidigt 1-0 framspelad av Garret Roe. Simon Önerud kvitterade för HV71 strax efteråt med ett mål som David Rautio få ta på sig. Rautio spelade dock 1-1 med sig själv då han med en monsterräddning rånade Mattias Tedenby på ett givet mål. Initativet svängde några gånger under första perioden. Linköping missade tre frilägen och Pär Arlbrandt hade en klockren ribbträff mot sina gamla lagkamrater. Till slut var det LHC som gick till pausvila i ledning efter att Niklas Persson i powerplay styrt in Chad Billins skott med innanlåret (!).

Ombytta roller

I andra perioden var det HV71 som tog tag i taktpinnen. De snurrade friskt och skapade periodvis ett bra tryck mot David Rautio, men pucken ville inte in. Istället var det Linköping som gjorde målen. Jakob Lilja tryckte in 3-1 med ett riktigt viljemål och 4-1 i numerärt överläge 20 sekunder från slutet var riktigt vackert. Junland droppade bakom ryggen till Garret Roe som skickade vidare till Persson vid förlängda mållinjen som i sin tur serverade Chad Billins till öppet mål. 
–Det känns bättre än i första matchen, betydligt, och jag har skapat några bra lägen. Som lag tycker jag vi gör en riktigt bra period de första femton, men de sista fem minuterna var lite olyckliga, summerade "hemvändaren" Pär Arlbrandt, HV71, till C More inför tredje perioden. 

Avgörande ryck

Linköpings ryck i slutet på andra perioden skulle visa sig avgörande. I en ganska händesefattig sista period spelade Linköping på resultat och hindrade HV71 från att skapa de riktigt klara chanserna. Gästerna försökte få till en slutforcering genom att plocka ut Ersberg med fyra minuter kvar, men istället fastställde Henrik Törnqvist slutresultatet till 5-1 i tom målbur. Linköping klättrade i och med kvällens trepoängare till tredje plats i tabellen. 
– Vi är inte med i början av matchen, men vi spelar upp oss i andra och tredje, sa HV71:s tränare Johan Lindbom till C More.
– Men det handlar om att göra mål. Vi skapar en hel del men väljer att inte ta avslut, och det måste du göra när du får chansen mot ett bra lag som Linköping.
– Arbetsinsatsen den sista tiden har varit oerhört bra, sa Linköpings lagkapten Niclas Persson till C More om lagets goda form. Sen gör det inte så mycket att Roe spottar in tre-fyra poäng per match som han gjort sista tiden.