Resultat: Hållna nollor, målrika matcher och hållna sviter

Publicerad: 2016-02-02 22:15

Det var en sprakande tisdagskväll i SHL när det bjöds på full omgång, och vi bjöds på en hel del hockeygodis. Både Luleå och Örebro höll nollan, Brynäs, Djurgården och Skellefteå bjöd på målkalas medans Färjestad förlängda sin segersvit samtidigt som Rögle åter vann mot HV71.

Luleå nollade Linköping på hemmaplan

Det var viktiga poäng på spel om tredjeplatsen när Luleå tog emot Linköping på hemmais. Och det blev hemmalaget som drog det längsta strået efter seger med 2-0 där Joel Lassinantti spelade riktigt bra i hemmamålet.

Två formstarka lag i ett hett möte. Det var som upplagt för en riktigt bra tisdagsmatch när Luleå tog emot Linköping, och lagen gjorde inte publiken besviken. Den första perioden böljade fram och tillbaka i ett furiöst tempo med lägen åt båda håll.

Men det var bara hemmalaget som skulle få måljubla inledningsvis. Craig Schira följde med upp i Luleås anfall och serverade Jonathan Granström som fri med Rautio sprätte in 1-0 målet.

Linköping skapade sedan en bra press i inledningen av den andra perioden men allt eftersom tog Luleå över spelet mer och efter ett långt anfall så kunde Jacob Micflikier smälla in 2-0 från nära håll efter en fin framspelning av Lucas Wallmark.

Linköping forcerade för att få in en reducering men Joel Lassinantti spelade riktigt bra i hemmalagets kasse.

Stabilt spel av Luleå

I den tredje perioden så lyckades Luleå bra med att stänga ner gästernas försök till forcering för reducering. Visserligen fick Linköping in en bra press mot slutet men de skott som gick igenom Luleås täta försvar stoppade en het Lassinantti i målet.

Luleå kunde reda ut stormen och ta tre viktiga poäng efter att slutresultatet skrivits till 2-0.

Brynässeger trots nervdaller på slutet

Brynäs dominerade matchen mot MODO i två perioder. Men trots spelövertaget blev det nervdaller på slutet när MODO höll på att ta igen underläget. Dock blev det seger för gästerna med 5-3 efter det sista målet i tom bur.

Från start såg det bara ut som att Brynäs var redo för start. MODO blev rejält tillbakapressat och på matchens första skott satt 0-1 genom Nick Johnson. Snyggt mål från nära håll när MODO helt glömt bort markeringen.

Men allt eftersom kom MODO mer in i matchen. Mycket tack vare att Brynäs drog på sig ett par utvisningar. MODO fick också efter ett visst snurrande i anfallszonen in 1-1. Victor Olofsson kom framstormandes mitt emellan Brynäsbackarna och kunde stöta in pucken förbi en ställd Felix Sandström i nät.

I den andra perioden så satte Brynäs in en högre växel och MODO hade problem att hänga med. 1-2 kom genom Jesper Ollas. Sebastian Enterfeldt utökade ledningen till 1-3 kort därefter och när Pathrik Westerholm stötte in 1-4 snart därpå så var det ridå ner för MODO.

Hemmalaget hängde inte med och passade på att byta målvakt och sakta växte man mer in i matchen, men när väl lägena för reducering kom fanns inte effektiviteten där.

MODO höll på att komma ikapp

Den tredje perioden var MODO:s. Hemmalaget kom ut som ett nytt lag och fick till långa anfall på Brynäs. 2-4 kom också genom Carl Grundström som från nära håll pressade in reduceringen som godkändes efter videogranskning.

Likadant såg 3-4 målet ut med den enda skillnaden att det var Per-Åge Skröder som stod som målskytt. 

Hemmalaget satsade sedan på att ta ut målvakten i en sista desperat jakt på kvittering men då kunde istället Greg Scott skicka in 3-5 i den tomma buren och därmed skicka tre poäng till Gävle.

Fem poäng av Tim Heed när Skellefteå vann

Skellefteå tog sin tredje raka seger mot Växjö. I Vida Arena gjorde laget en riktigt bra insats och backen Tim Heed var magnifik. Han gjorde två mål och spelade fram till tre när laget vann med 5-2.

Skellefteå hade vunnit de två senaste mötena med Växjö och det var också de som satte den högsta farten inledningsvis, bland annat prickade Andrew Calof stolpen.

Men det var hemmalaget som tog ledningen. I svallvågorna efter ett numerärt överläge behöll Växjö sitt momentum och Erik Martinsson pricksköt från sin backplats in pucken bakom en chanslös Markus Svensson.

– Jag är väl ingen van målskytt i grunden, men har inget emot att göra poäng. Vi slarvar en del med pucken och ger dem för mycket chanser, det ska vi städa bort, sa Martinsson till C More i pausen.

Numerärt överläge i fokus

Men i andra var det Skellefteå som hade uppvisning i hur spel i numerärt överläge går till. Firma Tim Heed, Patrik Zackrisson och Mattias Ritola låg bakom de tre första målen. De gjorde ett var och assisterade varandra till resten. 

Växjö reducerade, också deras mål kom i numerärt överläge, genom Ilkka Heikkinen. Det var deras första mål i den spelformen på hemmaplan sedan den 24 november.

Men Skellefteå såg till att ha med sig en tvåmålsledning in till pausvilan. Tim Heed slog till igen, den här gången i spel fyra mot fyra, med ett rejält skott.

Tim Heed fantastisk

Skellefteå tog alltså hem även det sista mötet med de regerande mästarna. Tim Heed inkasserade ytterligare en assist till Andrew Calofs mål i tredje fram till 2-5 och visade upp en fantastisk spelglädje, nyblivet uttagen i landslaget som han är.

Även Mattias Ritola och Patrik Zackrisson var riktigt vassa med ett mål och två assist vardera.

– Vi gör en riktigt bra bortamatch och är strålande i andra perioden, kommenterade Zackrisson insatsen i C More.

Färjestad tog revansch på Frölunda

Frölunda hade vunnit de tre tidigare mötena med Färjestad under säsongen. Ett av mötena i Löfbergs Arena slutade 6-1 till Frölunda och idag fick Karlstadlaget sin revansch när klubben segrade med 2-1.

Frölunda inledde klassikermötet mot Färjestad bäst. Detta tack vare ett tidigt numerärt överläge som, trots bra spel, inte resulterade i något mål. Efter det svängde spelet fram och tillbaka. Det skulle dock bli ett mål i perioden och det var hemmalaget som gick till pausvila i ledning. 

Mikael Johansson tog pucken i egen zon, bjöd på några fina dribblingskonster innan han assisterade Niklas Arell. Backen drog till direkt på passningen och det rappa skottet satt högt i mål bakom Johan Gustafsson.

– Jag tyckte det var dags att ta tag i grejerna så jag tog tag i pucken och drog iväg, det blev ju bra. För att vi ska kunna slå Frölunda måste vi åka minst lika mycket skridskor som dem och det tycker jag vi gör idag, sa Färjestads Mikael Johansson om målet och den första perioden i C More.

Den andra perioden inleddes med ett mäktigt skott i ribban från Färjestads Joel Eriksson Ek. Stora delar av den andra akten var jämn, men när två Frölundaspelare utvisats kort efter varandra fick Färjestad chansen i fem mot tre.

Det blev inget mål där, men efter det dubbla numerära överläget hade Färjestad en makalös press. Johan Gustafsson stod dock pall och det vara bara 1-0 till hemmalaget efter 40 minuters spel.

– Jag tycker att den andra perioden är ganska bra från oss. Sedan får de ett riktigt hårt tryck på oss i slutet av perioden. Vi måste spela lite snabbare och rappare, tycker jag, sa Frölundas Joel Lundqvist i C More.

Fjärde raka för Färjestad

Den tredje perioden inleddes böljande, men det var hemmalaget som skulle ta tillvara på en chans. Unge Oskar Steen vann pucken bakom mål, hittade Joel Eriksson Ek som gick runt kassen och hittade en lucka längs isen fram till 2-0.

Frölunda skulle ganska omgående lyckas reducera när Henrik Tömmernes pricksköt in 2-1 i numerärt överläge. Det var Tömmernes sjunde mål för säsongen och samtliga har kommit i powerplay. 

Efter reduceringen handlade det mesta om gästerna. Roger Rönnberg tog ut Johan Gustafsson och Frölunda skapade fler chanser i slutskedet av matchen, men Lars Haugen stod för flera bra räddningar och Färjestad höll undan. 

På det fjärde försöket den här säsongen lyckades alltså Färjestad besegra Frölunda. Segern var dessutom den fjärde raka för Karlstadlaget som nu har sju poäng ner till Växjö på sjätte plats i SHL.

Rögle straffade HV71 i Kinnarps Arena

Det svängde ordentligt i Kinnarps Arena när HV71 tog emot Rögle. Gästerna har den här säsongen varit ett mardrömsmotstånd för HV71 och så blev det även denna kväll då Rögle vann med 3-2 efter straffar.

HV71 hade inte segrat en enda gång mot Rögle i år, och det var något man ville ändra på under tisdagen. Hemmalaget satte också en bra fart från start och pressade stundtals tillbaka gästerna. Men Rögle stack upp i farliga omställningar och ställde stundtals till problem för HV71.

Det var också Rögle som skulle ta ledningen i matchen. Jack Connolly hittade fram till Christoffer Liljewall som snyggt rundade Fredrik Pettersson-Wentzel innan han lirkade in 0-1. Men HV71:s press skulle löna sig. Mattias Tedenby fick fri åkyta på vänsterkansten, tog några snabba skär, kom fri och sprätte in 1-1 i krysset.

Den andra perioden präglades mycket med långa anfall för gästerna som ställde till problem för hemmalaget. Men det var efter en sådan press som HV71 skulle ta ledningen. Hemmalaget kontrade och efter en stunds spelande i anfallszonen så smällde Pär Arlbrandt in 2-1 för hemmalaget. Hans första i HV-tröjan.

Men Rögle skulle få utdelning på sina långa anfall. Jordan Smotherman kom fri och fintade snyggt ner Pettersson-Wentzel innan han lade in 2-2 pucken.

Cehlin visade klassen

I den tredje perioden så böljade spelet friskt och båda lagen gick för seger och chanser saknades inte åt något håll, men de båda lagens målvakter spelade stabilt och höll emot när pressen var som störst.

2-2 stod sig matchen ut och även förlängningen blev mållös så straffar krävdes för att hitta en vinnare, och då klev Patrick Cehlin fram för Rögle. Han fick två chanser och satte båda sina straffar och Rögle tog därmed bonuspoängen.

Örebro bröt sin dystra förlustsvit

Örebro kom tillbaka starkt efter tre raka förluster och 17 insläppta mål. I kvällens match blev det seger med 4-0 i bortamötet med Malmö och Julius Hudacek höll nollan.

Den första perioden bjöd inledningsvis på ett ganska högt tempo och tre ramträffar, men mattades av efter hand. Gästande Örebro vann skotten med 6-5, men den första perioden förblev mållös.

– Vi tappade lite intensitet efter halva perioden och där måste vi upp en hel del. Vi får gå in nu och ladda upp ordentligt för den andra, sa Malmös Mathias Tjärnqvist i C More.

Den andra perioden var bara knappt tre minuter gammal när gästerna Örebro tog ledningen. Pucken studsade på det mesta i Malmös zon innan Kalle Olsson fick tag i den. Jonas Gunnarsson var ur sitt läge och Olsson behövde bara raka in pucken i mål.

Det blev inga fler mål i den andra perioden och Malmö hade riktigt svårt att få till någon press på Örebro. Malmö mäktade bara med tre skott på mål i den andra perioden och hemmapubliken visslade missnöjt efter att paussignalen ljudit.

– Vi har svårt att få stopp på dem i vår zon och vi måste trycka ner spelet i deras zon. Vårt presspel har inte fungerat alls. Vi ska komma ut i tredje och leverera en klart bättre produkt, sa Malmös Nils Andersson i C More.

Örebro en vinnare igen

Malmö inledde också den tredje perioden bäst, men lyckades inte få hål på Julius Hudacek i varken den tredje perioden eller i matchen. Istället skulle Örebro göra 2-0 genom Justin Hodgman på ett friläge. Joel Mustonen satte sedan 3-0 i öppen kasse och Daniel Viksten fixade slutresultatet 4-0 med ett skott 17 sekunder från slutet.

I och med segern bröt Örebro sin förlustsvit på tre raka matcher och utökade dessutom avståndet till Malmö i tabellen till 15 poäng.

– Naturligtvis var det viktigt med seger idag. Vi försökte injuta mod i grabbarna till den här matchen och det tycker jag att vi lyckades med. Den här matchen stärker oss givetvis, sa Örebros Kent Johansson i C More efter matchen.

Dramatiskt när Djurgården besegrade Karlskrona

Karlskrona och Djurgården har spelat fyra jämna matcher i SHL 2015/2016. Tisdagskvällens match blev en dramatisk historia med mål i mängder, utrymning och ett avgörande i förlängning där Djurgården vann med 6-5.

Karlskrona i högform har bjudit hemmapubliken på massvis med mål i de senaste hemmamatcherna. Mot Djurgården fortsatte laget i samma takt inledningsvis och 1-0 kom efter 2:48 i numerärt överläge. Bra spel ledde fram till att Joachim Rohdin kunde raka in en retur.

Djurgården tog sedan ett litet kommando och svarade efter nästan nio minuter. Också det målet kom i numerärt överläge, Patrick Thoresen hittade Matt Anderson med en fin diagonalpassning och Anderson gjorde sitt trettonde mål för säsongen.

Kort tid efter det, i spel fyra mot fyra, svarade Marcus Sörensen för en patenterad åkning. Han fick upp sin fina fart, lurade backen och sprätte sedan upp pucken högt bakom Linus Fernström i hemmakassen.

Guter satte straff - igen

Patrick Thoresen ökade på Djurgårdens ledning till 1-3 efter bara 44 sekunder av den andra perioden. Gästerna hade efter det ganska bra koll på händelserna, men efter 13 minuter fick Karlskrona straff - och då vet vi vad som brukar hända.

Mattias Guter hade inför matchen gjort fyra mål på fyra straffar under ordinarie tid under säsongen. Han satte även sin femte straff fram till 2-3 mellan benen på Armalis, ett fantastiskt facit.

Bara 29 sekunder senare hamnade Jesper Olofsson i friläge och satte distinkt kvitteringen fram till 3-3.

Hemmaledning och utrymning

Karlskrona inledde tredje perioden i numerärt överläge. Där fick laget utdelning genom Filip Cruseman som rakade in pucken från nära håll och hemmalaget var återigen i ledningen, 4-3. 

Med sex minuter spelade gick brandlarmet i arenan och alla närvarande utrymdes. Ett långt spelavbrott följde, men spelet kunde återupptas till slut.

När det kom igång igen var det öppna spjäll som gällde. Chanserna avlöste varandra och Djurgården kvitterade genom Daniel Brodin. 

Karlskrona fick ett numerärt överläge och utdelning igen. Filip Cruseman dök upp vid den bortre stolpen och satte 5-4, hans andra mål i perioden och han har nu nätat i tre matcher i rad.

Dramatiken var inte slut där. Mikko Lehtonen kvitterade med 1:16 kvar och med 42 sekunder kvar fick Djurgården chansen i numerärt överläge.

Karlskrona höll matchtiden ut, men i förlängningen satte Linus Hultström 5-6 med ett tungt backskott och fixade extrapoängen till stockholmarna.

– Det sitter väl i bakhuvudet, det har varit så här i alla matcher mot Karlskrona. Vi borde ha kunnat ta hand om 3-1 ledningen bättre, sa Hultström till C More efteråt.