Resultat: Kampen kring kvalstrecket tätnar allt mer

Publicerad: 2016-02-04 21:58

Torsdagkvällen bjöd på sju matcher i omgång 41 av SHL 2015/2016. Samtliga avgjordes under ordinarie tid och fyra av dem slutade med en uddamålsvinst. De kanske viktigaste poängen togs av MODO, som i och med segern mot Linköping knappar in på lagen ovanför kvalstrecket. Läs mer om den och övriga sex matcher här!

Örebro vände och vann mot spöket

Med tre raka förluster mot Växjö i bagaget gick Örebro ut och gjorde sig kvitt spöket. Efter att ha hamnat i dubbla underlägen vände Örebro 1-2 till seger med 3-2, via ett avgörande mål av Petr Zamorsky.

Växjö öppnade bortamötet med Örebro piggt och såväl Tuomas Kiiskinen som Robert Rosén hade tidigare möjligheter. En alert Julius Hudacek räddade båda och ganska snabbt växte hemmalaget in i matchen. Örebro var även nära att ta ledningen, när Libor Hudacek fint hittade fram till Johan Wiklander med bara fyra minuter spelat.

Matchupptakten var överlag väldigt temporik och med kvarten spelad tog Växjö ledningen. Viktor Ekbom slog bort en passning i egen zon och pucken landade till slut hos Erik Josefsson, som satte 0-1 i nät. Kort därpå fick Daniel Viksten chansen från straffpunkten. Christopher Nihlstorp räddade, men bara sekunder efter nedsläpp kom kvitteringen när Kalle Olsson styrde in 1-1.

Mittenakten inleddes sedan totalt i Växjös favör. Gästerna hade tidigt ett par vassa möjligheter via Josh Hennessy och Cory Murphy. Men en följsam Hudacek räddade båda avsluten och höll kvar Örebro i likaläge.

"Fantastiskt bra försvarsspel"

Dominansen från Växjö var dock stor och med åtta minuter spelat samlade Kenta Johansson sitt Örebro i en timeout. Den gav effekt och laget lyfte sig, men i spel fem mot fyra tappade så Jakub Krejcik pucken till Erik Josefsson och 1-2 för Växjö var ett faktum. Carl Rosén var sedan nära att utöka ledningen, men Hudacek svarade för en elegant räddning. Med klockan på 18.48 klev istället Martin Johansson fram och vispade upp 2-2 i krysset för sitt Örebro.

– Jag tycker att vi ska vara glada för 2-2. Vi är inte alls där. Vi är för långsamma i besluten och inte riktigt på tå, slog kvitteringsskytten Johansson fast för C More.

Precis som i andra var det Växjö som öppnade tredje starkast, men Hudacek och Örebro stod emot. Nio minuter från slutet klev så Petr Zamorsky fram och skickade in 3-2 efter en vunnen offensiv tekning. Växjö satte in en hård press i slutminuterna, men Hudacek och Örebro stod emot. Laget vann med uddamålet och satte stopp för en tre matcher lång förlusttrend mot smålänningarna.

– Fantastiskt bra försvarsspel och bra spel av "Julle" där bak. Vi hade inte riktigt laddat om efter Malmömatchen, så det är oerhört starkt att vinna igen, sade Örebrotränaren Kenta Johansson till C More efter vinsten.

Brynäs stoppade Karlskronas poängsvit

Karlskronas kalasform senaste veckorna har gått få förbi. 12 poäng på fem matcher och Brynäs är ett av de lag som sett sig besegrade av nykomlingen. Ikväll tog Brynäs dock revansch, vann med 2-1 och bröt blekingarnas poängsvit. 

Ett skadeskjutet Brynäs var fast beslutna att ta revansch på Karlskrona. Man skapade bra tryck de första tio minuterna och tog också rättvist ledningen genom Lucas Carlsson i numerärt överläge. Karlskrona jobbade sig in i matchen ju längre perioden led och hade flera farliga lägen att kvittera, men 1-0 stod sig in i pausvilan. 

Ökat övertag

I andra perioden tog Brynäs över mer och mer, men Karlskrona och framförallt målvakten Linus Fernström stretade länge emot. Till slut kunde dock Greg Scott uttöka hemmalagets ledning med ett distinkt direktskott. 

– Jag tycker att förutom slutet av första perioden spelar vi ganska bra. Vi får långa anfall och press på dem, sa Johan Alcén, Brynäs, till C More. Vi spelar ganska enkelt, får ner puckarna på djupet och där nere är vi starka.

– Vi måste få ner farten på dem lite och vara lite tightare på dem. Få stopp tidigt och få till några bra spelvändningar på dem, sa Karlskrona Joachim Rohdin till C More inför tredje.

Nära reducering

Karlskrona gjorde ett tappert försök att komma tillbaka i tredje perioden. Efter att Ponthus Westerholm fått matchstraff fick blekingarna chansen i numerärt överläge i fem minuter. Där klev Mattias Guter fram i favoritpositionen till vänster och smackade in reduceringen med ett direktskott. I matchens sista sekund missade Joachim Rohdin krysset med en centimeter, men istället kunde Brynäs hålla undan.

– Alltid skönt att få tre poäng. De fick med sig några utvisningar där på slutet, de fick sätta en, men vi klarade att hålla undan, konstaterade matchvinnaren Greg Scott till C More.

– Starten vi gör idag är inte riktigt på bettet. Brynäs för matchen, men den är ändå ganska jämn. Killarna jobbar sig in i matchen och det är så när att vi får in en puck. Vi har ett antal bra chanser, sa Karlskronas tränare Per Hånberg till C More.

 

 

Patrick Thoresen matchhjälte för Djurgården

Rögle fortsätter att vara en drömmotståndare för Djurgården. Stockholmarna hade vunnit samtliga tre möten lagen emellan och ikväll tog man sin fjärde efter en knapp seger med 2-1. Segern innebär att Djurgården nu bara är en poäng från den åtråvärda sjätteplatsen.I en förhållandevis jämn förstaperiod var det ändå Djurgården som hade övertaget. Man skapade stuntals långa anfall i Rögles zon och tog också ledningen genom Patrick Thoresen. Kevin Marshall fick ett drömläge att reducera för Rögle, men han träffade ribban istället för det öppna målet. 1-0 i paus.

– Stundtals är det bra, men ibland yrar vi runt för mycket i egen zon, tyckte  Rögles kapten Christopher Liljewall om första perioden. 

Samma mönster

Men mönstret gick igen i andra perioden för Rögle. Man fortsatte att slarva och tappa puckar i egen zon och Djurgården fortsatte att skapade långa anfall. Hade hemmalaget bara varit lite mer resoluta i avsluten hade mittperioden inte slutat mållöst.   
– Vi har kontrollen över matchen. Vi skapar mycket lägen och tycker vi ska leda med mer än 1-0, sa Daniel Brodin, Djurgården, till C More.
– De har 1-0 och det är bara ett skott som gäller så är det match igen, sa Patrick Cehlin, Rögle, till C More.

"Thoresen skillnaden"

I tredje perioden gick Djurgården ut hårt för att döda matchen. Man kom i anfall efter anfall och till slut fixade Thoresen 2-0 med en vacker styrning. De flesta på Hovet trodde då matchen var avgjord, men Rögle gav sig inte. Felix Schütz reducerade omgående efter fint förarbete av Ivan Baranka och skåningarna var så när att reducera på slutet. Men Tellqvist svarade för flera fina räddningar och säkrade tre viktiga poäng för hemmalaget.
– Det är Thoresen som är skillnaden idag, konstaterade Rögletränaren Anders Eldebrink till C More. Vi har lägen i slutet men vi har inte kylan att sätta dit den.
Thoresen själv var mycket nöjd efter matchen:
– Grymt viktig seger. Vi var tvungen att få den här trepoängaren för att hänga med i topp sex.

Knattekedjan avgjorde för Färjestad

Viktiga poäng i kampen om topp fyra stod på spel i Löfbergs Arena ikväll. Innan matchen skiljde det fyra poäng mellan Färjestad på femte plats och Luleå på tredje plats. Efter ikväll skiljer det bara en. Färjestads knattekedja spelade återigen huvudrollen när Luleå besegrades med 5-2. 

Luleå hade allt i inledningen, gav Färjestad inget utrymme och tog också logiskt ledningen i numerärt överläge genom Jacob Micflikier. Tommy Samuelsson tvingades att ta en tidigt timeout för att väcka sina spelare och det gav önskad effekt. Hemmalaget jobbade sig in i matchen, fick med sig utvisningar och reducerade genom Joel Eriksson Ek i numerärt överläge. Innan första perioden var slut satte Travis Turnbull 2-1. 

Knattekedjan klev fram

I början av andra perioden spelade Färjestads knattekedja med Joel Eriksson Ek, Rasmus Asplund och Osckar Steen huvudrollen igen. Med en knivskarp genomskärare friställde Rasmus Asplund Joel Eriksson Ek som säkert satte 3-1. Strax innan periodpausen uttökade Joakim Nygård ledningen till 4-1.
– Mycket kamp därute som måste vinnas innan det här är klart, vi måste jobba hela vägen ut, sa Tommy Samuelsson, Färjestads tränare, till C More inför tredje.

Tidig reducering

Lucas Wallmark gav sitt Luleå en ärlig chans att komma tillbaka i matchen efter att ha reducerat tidigt i sista perioden. Dock klarade man inte att etablera något längre tryck mot Justin Pogge i Färjestadskassen och det kändes som att hemmalaget hade kontroll på händelserna. Travis Turnbull fastställde slutresultatet i tom målbur och Färjestad klev i och med segern förbi Linköping till fjärde plats i tabellen. 

– Vi börjar lite dåligt i första, kommer upp sen sista tio och kommer upp i andra perioden. Sen börjar vi lite tveksamt i tredje, men kommer upp igen och vinner matchen, summerade matchvinnaren Joel Eriksson Ek till C More.

Luleås tränare Joakim Fagervall till C More:
–Jag tycker vi startar matchen på ett fenomenalt sätt, men tyvärr tar vi för dåligt betalt där. Vi är alldeles för uddlösa för att trycka dit två mål till och göra match av det här.

Ruggig Reideborn räddade säsongens andra bortatrea

Två tunga pjäser var tillbaka i MODO inför bortamatchen mot Linköping, men det var en annan matchovan spelare som blev hjälte. Målvakten Adam Reideborn räddade samtliga 34 skott han fick på sin målbur, höll nollan och såg till att MODO kunde kamma hem tre poäng efter segersiffrorna 1-0.

Den inledande halvan av matchens första period hade flera ansikten. Först var det gästerna som förde spelet tack vare ett numerärt överläge där flera farliga chanser skapades, därefter var det hemmalaget som tog över initiativet tack vare utvisningar åt andra hållet. Målen lät dock vänta på sig och ställningen efter första akten var 0-0.

– Vi började ganska bra med energi och fick pucken på mål. Vårt fokus var att få igång benen under första perioden, själv är jag lite långsam och försöker hålla det enkelt till en början, kommenterade MODO:s återvändare Byron Ritchie som hade varit borta från spel i flera månader på grund av skada.

Knappt fem minuter in i mittperioden kom matchens första fullträff, som var en av det finare slaget. I ett flygande anfall serverade Bill Thomas sin lagkamrat Victor Olofsson, som med ett bra skott överlistade en sidledsförflyttande hemmamålvakt i form av David Rautio. Därefter skapade båda lagen chanser att producera fler mål i matchen, men både Rautio och MODO:s Adam Reideborn agerade stabilt och 0-1 stod sig in i period 3.

– Vi spelar inte på topp, vi kan betydligt bättre än så här. Det är det lilla extra som saknas, vi låter dem vända lite för enkelt på oss. Det är det enda de har tycker jag och vi måste hänga dit några lägen, tyckte Linköpings lagkapten Niklas Persson i C More.

Fenomenal Reideborn sista utpost

I den trejde perioden bjöd hemmalaget stundtals på en rejäl press mot gästernas målbur, men MODO försvarade sig på ett ypperligt sätt och höll trafiken borta från Reideborns närområde. Efter knappt halva perioden tog tränaren Andreas Johansson också en timeout för att prata igenom situationen med sitt manskap, men trycket från Linköping fortsatte.

Skotten i tredje perioden skrevs till 13-3 och totalt till 34-22, men de viktiga målsiffrorna slutade 0-1 efter att ett frenetiskt kämpande MODO hållt nollan hela vägen till slutsignalen. Därmed tog ångermanlänningarna sin andra trea på bortaplan den här säsongen, mycket värdefullt i kampen om att undvika kvalspel.

– De trycker tillbaka oss, men jag är så glad för Adam som visar styrkan och gör grymma räddningar. Det här var vi värda, det här har vi jobbat hårt för. Det är en laginsats, det var bra energi hela matchen igenom. Fantastiskt bra match, nu ska vi vara glada ett tag, tyckte MODO-tränaren Andreas Johansson efter slutsignalen och matchhjälten Adam Reideborn fick ta över i rampljuset.

– Det var kul att få komma tillbaka och spela, det var ett tag sedan. Gubbarna hjälpte mig där bak och täckte hur mycket skott som helst. Det är underbart att spela när man har sånt här försvarsspel.

Målrikt när HV bröt förlustsviten

HV71 satte på torsdagen stopp för sin förlustsvit. I det svängiga hemmamötet med Frölunda vann Jönköpingslaget med 5-3, efter ett avgörande i slutperioden.

HV71 och Frölunda klev ut med ett högt tempo och bjöd på en intensiv matchupptakt. Allra piggast var hemmalaget HV och med halva perioden spelat kom ledningsmålet. Mattias Tedenby spelade först fram Pilus, snappade därefter upp returen och skickade in 1-0.

Åt det andra hållet fick Fredrik Pettersson-Wentzel sträcka ut på Ryan Laschs farliga styrning. Frölunda tog alltmer över taktpinnen och det betalade av sig, när Johan Sundström tryckte in 1-1. Men HV skulle gå till vila i ledning, tack vare ett fantastiskt långskott från Christoffer Törngren.

– Det var tungt när de fick 1-1. Men jag tycker att vi gör det väldigt fint ändå och Törngren gör mål. Det håller oss kvar i matchen, analyserade HV:s Tedenby perioden för C More.

Avgjorde med två snabba mål

Mittenakten hann sedan knappt starta innan Martin Thörnberg fick fritt fram med Johansson, som räddade. Målvakten hade fullt upp i periodupptakten som HV dominerade. Slutligen kom även utdelningen, när Pär Arlbrandt mötte upp Johanssons retur och bombade in 3-1. Mot slutet kunde så Frölunda spela upp sig och i en flygande kontring petade Sebastian Stålberg in reduceringen.

– 3-2 ska vi vara glada för. Men det känns likt förbannat surt att släppa in den med minuten kvar, det var onödigt, sade 3-1-skytten Arlbrandt till C More.

Än mer bittert skulle det bli för HV i upptakten av tredje. Där drog Erik Christensen tidigt på sig en utvisning, något som Frölunda och Henrik Tömmernes utnyttjade till att kvittera. Gästerna hade även chansen att ta ledningen, men Pettersson-Wentzel lyckades stoppa Mats Rosseli-Olsens avslut.

Istället skulle ett par gyllene minuter frälsa HV. Med 8.40 på klockan satte Simon Önerud 4-3 i spel fem mot fyra och kort därpå bombade Niklas Hansson in 5-3 i krysset. Det blev även segersiffrorna, vilket innebar att HV bröt sin tre matcher långa förlustsvit.

– Det här ett bra exempel på hur man förlorar hockeymatcher. Dålig disciplin och för mycket utvisningar. Med den här spelbilden är det en match som vi normalt sett ska vinna, sade Fröundatränaren Roger Rönnberg till C More.

Skellefteå ryckte efter Hanses nolla

Skellefteås försprång i tabelltoppen är nu uppe i fem poäng. Detta sedan laget bortabesegrat Malmö med 3-0, mycket tack vare en storspelande Erik Hanses mellan stolparna.

Ett revanschsuget Malmö klev ut starkt hemma mot Skellefteå och matchade gästernas tempo. Upptakten var fartfylld, där det var hemmalaget som skaffade sig ett visst övertag. De klara chanserna var dock till en början få, men med dryga kvarten spelad bröts dödläget.

Jimmie Ericsson snodde då åt sig pucken i offensiv zon, spelade fram Sebastian Aho och satte sedan returen till 0-1. Peter Mueller kom kort därefter helt ren för Malmö, men Erik Hanses satte stopp för möjligheten. Målvakten hade sedan hjälp av målramen när Mueller på nytt testade och Skellefteåledningen stod sig.

– Jag tycker att vi gör ganska många bra grejer därute. Vi slappnar av en kort stund och tappar pucken till deras bästa spelare, det straffar de oss direkt på, sade Malmös Stefan Warg till C More efter första 20.

Möter tabelltvåan på lördag

I andra var det sedan ett lägre tempo, där lagen hade numerära överlägen utan att kunna utnyttja dem. Malmö hade sina sekvenser i perioden, men Skellefteå agerade säkert. Bäst möjlighet hade Mueller i slutskedet och återigen räddade Hanses.

43 sekunder in på tredje kom sedan det psykologiska avgörandet från gästerna. Patrik Zackrisson avslutade då en snabb omställning genom att vispa in 0-2 och därefter kontrollerade Skellefteå matchen. Pär Lindholm fastställde slutsiffrorna 0-3 i öppen målbur och Erik Hanses fick hålla nollan. Segern gav Skellefteå ett visst ryck i toppen, där laget nu har fem poäng ner till tvåan Frölunda.

– Skönt att ha serieledningen! Nu möter vi dem på lördag, så förhoppningsvis kan vi vinna där och dra ifrån ytterligare, log Zackrisson i intervjun med C More. efter vinsten.

 
SHL 2015/2016
GP GD  P
1 Skellefteå 41 44 90
2 Frölunda 41 54 85
3 Luleå 41 9 74
4 Färjestad 41 10 73
5 Linköping 41 28 71
6 Brynäs 41 7 68
7 Djurgården 41 10 67
8 Växjö 41 1 63
9 HV71 41 3 61
10 Örebro 41 -8 60
11 Rögle 41 -32 44
12 Malmö 41 -34 42
13 MODO 41 -38 37
14 Karlskrona 41 -54 26