Resultat: Tvåmålsskyttar, vändningar och ökad streckdramatik

Publicerad: 2016-02-06 19:19

Lördagseftermiddagens fem matcher bjöd på mycket hockeygodis. Daniel Brodin och Robert Rosén gjorde två mål vardera när Djurgården besegrade HV71 och Växjö slog Färjestad i två svängiga matcher. Skellefteå tog en övertygande seger i toppmötet mot Frölunda, MODO fixade två viktiga poäng i bottenmötet mot Malmö och Luleå befäste tredjeplatsen efter seger mot Rögle.

Har Skellefteå avgjort toppstriden i SHL?

Det blev tre blytunga poäng för Skellefteå i seriefinalen mot Frölunda på lördagseftermiddagen. Efter att matchen stått och vägt i två perioder fick hemmalaget ett viktigt mål i tredje, efter det kunde inte Frölunda komma ikapp.

Det var Frölunda som öppnade toppmatchen mot Skellefteå bäst, förde spelet och sköt flest skott. Tack vare ett par Frölundautvisningar kom Skellefteå in bättre i matchen och det var en underhållande och intensiv första period. Det var också Skellefteå som gjorde periodens enda mål, efter en rejält rörig situation framför målet kunde Niclas Burström förpassa pucken in i målet.

– Jag tycker vi spelar rätt bra, men vi har några situationer när vi inte kommer iväg i egen zon, när de får checka oss högt upp, kommenterade Frölundatränaren Roger Rönnberg efter den första perioden.

Det svängde rejält i den andra perioden, båda lagen bjöd upp till dans och det blev underhållande för publiken att se lagen byta chanser och efter halva perioden resulterade det i mål, ett riktigt snyggt sådant. Skellefteås Andrew Calof gjorde några eleganta dragningar i offensiv zon, vilket gav Adam Pettersson utrymme. Pettersson serverades en puck och från slottet pricksköt han in pucken. Spencer Abbott reducerade ett par minuter senare och i en Frölundautvisning kom kvitteringsläge. Anton Axelsson kom i ett friläge i numerärt underläge, men lyckades inte överlista en strålande Markus Svensson. Men i stället för 2-2 skulle det bli 3-1 till Skellefteå efter att Axel Holmström utnyttjat en rörig situation framför Frölundamålet. Tvåmålsledningen gladde förstås, men det var det lilla när tränaren Hans Wallson kommenterade matchen.

Fler skott i tredje

– Jag tycker inte vi har det passningsspelet vi kan ha i andra perioden, vi kastar bort lite puckar, framförallt i egen zon. Vi har 20 skott för få, vi behöver skjuta mer, sa Skellefteåtränaren Wallson inför den sista perioden.

Efter att ha fått iväg nio skott på mål under de två inledande perioderna, blev det lika många till i den tredje så det borde nog om inte annat ha glatt Wallson. Vad som också gladde var att hans Skellefteå gjorde 4-1 och därmed stängde matchen efter sju minuters spel i tredje. Pär Lindholm slog till i numerärt underläge och det blev Frölundamålvakten Lars Johanssons sista insats i matchen, han lämnade över spaden till Johan Gustafsson som sedan höll tätt under återstoden av matchen.

Det gjorde även motståndarkollegan Markus Svensson som var riktigt stabil matchen igenom och mycket tack vare honom kunde Skellefteå se till att dryga ut serieledningen.

– Vi kommer ut starkt här i dag, senast vi mötte dem gjorde vi en bra prestation, men vi blev straffade. Vi har med oss det idag. Och så spelade vi ett bra boxplay också, kommenterade Skellefteås målvakt och matchvinnare Markus Svensson.

Det är nu hela åtta poäng som skiljer Skellefteå från Frölunda och bara tio omgångar återstår, det här kan ha varit det som definitivt avgjort toppstriden.

MODO tog livsviktiga poäng

Det blev inte full utdelning men efter förlängningsseger mot Malmö har MODO fått riktig närkontakt med lagen på andra sidan kvalstrecket, just Malmö och även Rögle. Stor matchvinnare var Victor Olofsson som avgjorde med ett klassmål.

Det var händelserikt i kubik när MODO tog emot bottenkollegan Malmö, efter den första perioden hade gästerna från Skåne avlossat 16 skott på mål, MODO 12 och det blev också några riktigt fina målchanser. Magnus Häggström och Frederik Storm stod för ett par av Malmös bästa lägen, för MODO hade Bill Thomas bästa chansen i den första perioden, men han kom fel till pucken när målet var vidöppet och den första perioden slutade mållös.

– Jag skulle vilja ha tillbaks det läget, sa Thomas till C More efter den första perioden.

Han fick dock sitt läge tidigt i den andra perioden och trots att läget inte var alls lika bra, var avslutet betydligt vassare. Från en mycket snäv vinkel till vänster om målet prickade han in 1-0 bakom Gunnarsson i Malmömålet.

MODO hade bra fart efter målet och skapade flera riktigt bra chanser som mycket väl hade kunnat resultera i mål men det ville sig inte i sistaläget. Den andra perioden slutade 1-1 efter att Malmö kvitterat med ett riktigt vackert mål. Peter Mueller fick pucken från Eric Himmelfarb i det vänstra sarghörnet, pucken skar igenom MODO-försvaret till Mueller som tog emot och sköt från kanten av den högra tekningscirkeln.

Försiktigt i tredje

– Jag tyckte att vi lite lättvindigt gav upp spelvändningar och det var väl inte riktigt det jag ville. Det är en rolig match, men det är inte det jag drömmer om kanske, kommenterade Malmös tränare Björn Hellkvist efter perioden.

Den tredje perioden blev mållös. Efter att lagen skjutit vilt i två perioder taggade de ner betänkligt. Kanske hade det med de oerhört viktiga poängen att göra, det märktes att man hellre spelade återhållsamt än att ta en chansning med risk för att släppa garden.

I förlängningen blev Victor Olofsson matchhjälte för sitt MODO efter att han avgjort till lagkamraternas och publikens stora förtjusning. Han tog en stor lov på högerkanten, bröt starkt in på mål och från nära håll lättade han pucken förbi Malmömålvakten vid den främre stolpen.

– På A-lags nivå var det mitt snyggaste mål. Jag tänkte inte så mycket, fick en liten lucka, försökte chippa förbi. Det är jätteskönt vi krigade på jättebra hela matchen, kommenterade Victor Olofsson efter matchen.

I och med segern är MODO nu bara fyra poäng efter Malmö i tabellen och fem efter Rögle som är MODO:s nästa motståndare om tio dagar.

Brodin tvåmålskytt när Djurgården straffade HV71

Varje gång Djurgården och HV71 mötts under säsongen har hemmaplan fällt avgörandet. Så även ikväll, men det satt långt inne. I en underhållande match som svängde två gånger om kunde Djurgården till slut vinna med 4-3 efter straffar. 

– Vi börjar lite trevande och de kommer ut lite hårdare än oss. Men sen tycker jag vi rycker upp oss och jämnar ut spelet, summerade Djurgårdens Lukas Vejdemo den första perioden i C More.
Känslan i den fartfyllda och underhållande inledningsakten var att den kunde gått hur som helst. Rock´n´rollhockey med chanser åt båda håll och två skjutglada lag. HV71:s Filip Sandberg öppnade målskyttet när han styrde in Niklas Hanssons skott i numerärt överläge. Tomi Sallinen svarade för Djurgården när han fick tid att ladda i högra tekningscirkeln, även det med en man mer på banan. 1-1 stod sig logiskt och rättvist in i paus. 
 – Det går snabbt därute och är bra tempo, hoppas det fortsätter i andra, fortsatte Lukas Vejdemo. 

Brodin tvåmållskytt

Och så rätt han skulle få. Andra perioden blev ännu svängingare än den första. I numerärt överläge för Djurgården gav Mikael Tellqvist bort pucken till Anton Bengtsson som stänkte in 1-2, men ändå stod det knappt tre minuter senare 3-2 på resultattavlan efter att Daniel Brodin dykt upp på rätt ställe två gånger om. Först fick han Thoresens skott på sig och rakade in kvitteringen från nära håll. Sen träffade Tomi Sallinen stolpen i ett friläge och Brodin slog påpassligt in ledningsmålet i öppen kasse. Extra surt för HV71 och Anton Bengtsson som i sekvensen innan bränt ett friläge.   

–Vi skapar väldigt mycket chanser, men får inte in pucken riktigt. Sen slarvar vi lite och de tar vara på chanserna istället, sa Anton Bengtsson själv till C More. Men vi har mycket energi och det här ska vi vända!

Sörensen straffhjälte

Och även Bengtsson skulle få rätt inledningsvis. Efter att Djurgårdare drällt på egen blålinje hamnade pucken hos en fristående Cristopher Törngren. Han lirkade in 3-3 mellan benen på Mikael Tellqvist och skickade matchen till förlängning. Men till slut var det hemmalaget som skulle få sista ordet. Efter en mållös övertid klev Marcus Sörensen fram i straffläggningen och ordnade extrapoängen till stockholmarna.

– Skönt att vi vinner, men samtidigt tråkigt att vi förlorar ett poäng där. Tyckte att vi kom ut bra i tredje och ville gå för fyran också, sen tyvärr får vi inte det. Vi hade lägen att göra det men så får de in en också, sa Marcus Sörensen till C More efter matchen. 

HV71:s tränare Johan Lindbom: 
– I andra perioden faller vi igenom lite och slarvar även på deras nästa mål. Men jag tycker det är väldigt starkt att vi kommer igen och tar en poäng, men vi ville ha tre, summerade han matchen i C More.
 

Rögles slutforcering räckte inte

Matchen mellan Rögle och Luleå kändes avgjord när Jacob Lagacé satte 3-1 i mitten av den tredje perioden, men Rögle skapade nerv och bjöd på riktigt nervdaller i slutet. Till slut blev det ändå förlust och nu är laget indraget i kvaldramatiken.

Luleå fick bästa möjliga förutsättningar i matchen mot Rögle med flera på varandra följande numerära överlägen. Laget lyckades dock inte förvalta dessa tillfällen, Rögle försvarade sig föredömligt och tycktes ha fullständig kontroll på läget.

– Vi spelar fast oss lite i egen zon, det är vi som ska sätta press på dom. Det är alldeles för dåligt, för få skott, kommenterade Luleås Emil Sylvegård.

Desto gladare miner var det hos Rögle efter den första perioden, laget gick till periodvila med ledning efter att Alen Bibic som styrde ett skott från Ivan Baranka, pucken gick via målvakten Lassinantti.

– Det är intensivt. Vi vet att Luleå har några skickliga grabbar i numerärt överläge, det gäller att stänga av vissa ytor när man är en man mindre och det har vi tränat på. Jag är hellre jagad av dem resten av matchen än att behöva jaga.

Luleå kvitterade tämligen omgående i den andra perioden, fyra minuter hade gått när Peter Cehlarik från nära håll kunde få pucken förbi Oscar Dansk och det skulle bli ytterligare ett Luleåmål innan perioden var över. Bill Sweatt snappade upp en förlupen puck i Röglezonen. Med ett distinkt skott mellan benen på Oscar Dansk gav han gästerna ledningen inför den tredje perioden.

– Jag tycker det är många grejer som är bra, vi spelar ett väldigt bra fysiskt spel men vi har några små missar och där straffar de oss. Vi måste bli effektivare, anser Rögles Christopher Liljewall.

Effektivare blev dock inte Rögle i den tredje perioden. Halvvägs in hade Luleå 10-0 i skott på mål och på det elfte skottet blev det 3-1 till gästerna och det var ett riktigt bjudmål. Ivan Baranka var sista man bakom eget mål, den så gott som enda andra spelaren i Röglezonen var Jacob Lagacé flera meter däreifrån, men Baranka misslyckades helt och i något slags försök att rensa, trots att han inte var uppvaktad. Pucken gick rakt till en helt ren Lagacé framför målet och han tvekade inte en sekund utan skickade in ett stenhårt skott i vad som kom att bli matchavgörande.

Efter målet kom Rögle igång och fick fart på spelet. Efter ett par minuter satt också reduceringen när Daniel Sylwander tog hand om en retur från Lassinantti. Den Röglepress som följde var mycket kraftig, det var en närmast heroisk insats, till och med i numerärt underläge var det hemmalget som styrde spelet och det var med blotta förskräckelsen som Luleå höll undan och vann med 3-2.

– Jag tycker vi inledde väldigt bra och skapar det där trycket och har ett kraftigt spelövertag, men går man inte ifrån målmässigt då blir det såhär. Någonstans får vi ihop det. Det bästa är att vi vinner, en av de tuffaste matcherna man kan spela i SHL är Rögle borta, sa en lättad Joakim Fagervall, tränare i Luleå.

I och med förlusten är Rögle nu bara fem poäng från HockeyAllsvensk kvalplats. Luleå å andra sidan, stärkte i och med segern, sin tredjeplats i tabellen.

Växjö vände och vann mot Färjestad

Det var två lag med olika formkurvor som drabbade samman i Vida Arena idag. Växjö hade länge grepp om en topp sex placering i tabellen, men har halkat efter. Formstarka Färjestad har med fem raka segrar jobbat sig uppåt. Men ikväll tog det stopp när Växjö vann med 3-2 i en svänging match. 

Precis som i segermatchen mot Luleå senast var Färjestad inte med från start. Eller rättare sagt, Växjö kom ut med ett virvlande tempo och värmlänningarna hängde inte med. Hemmalaget stressade fast gästerna i försvarsszon och 1-0 kom mycket riktigt efter att Färjestad misslyckats att få ut pucken. I röran framför mål tryckte Richard Gynge till slut in pucken efter knappt två minuters spel. Men precis som mot Luleå senast jobbade Färjestad sig succesivt in i matchen, men 1-0 stod sig ändå perioden ut.  
–Jag vet inte, vi har säkert börjat tjata om det för mycket att vi ska komma ut starkt och inte vara för passiva. Vi får sluta prata om det helt enkelt, sa Färjestadskaptenen Magnus Nygren, Färjestad, till C More om sitt lags svaga matchinledningar. 

Märkligt mål

Och precis som mot Luleå vände Färjestad matchen i andra perioden. Först smällde Magnus Nygren till direkt på en vunnen tekning och sen slog en påpasslig Joakim Nygård in ledningspucken assisterad av Nikas Arell, två Växjöspelare och Nihlstorps vattenflaska (!). Det är bäst att ni kollar highlightklippet för att det målet är för osannolikt för att beskriva i text. Men även Växjö hade studsarna med sig i denna underhållande hockeymatch. Robert Rosén skickade in en chanspuck från blålinjen som seglade hela vägen in bakom en av Liam Reddox skymd Lars Haugen. Kvitterat 2-2 och helt ovisst inför sista perioden. 
– Det svänger fram och tillbaka och mycket känslor. Det är en bra hockeymatch, konstaterade Växjötränaren Sam Hallam i C More. 

Ställningskrig

Den tredje perioden blev ett ställningskrig som Växjö till slut gick vinnande ur. Hemmadebuterande nyfärvärvet Sakari Salminen stod för ett fint förarbete när han vände bort sin back i sarghörnet och hittade Robert Rosén som stänkte in sitt andra mål för kvällen i krysset. Därmed stannade Färjestads segerrad vid fem matcher och Växjö tog tre viktiga poäng i jakten på en direkt slutspelsplats. 
– Otroligt skönt att vi kunde ta hem tre poäng den här matchen, konstaterade matchvinnaren Robert Rosén till C More.

 
SHL 2015/2016
GP GD  P
1 Skellefteå 42 47 93
2 Frölunda 42 51 85
3 Luleå 42 10 77
4 Färjestad 42 9 73
5 Linköping 41 28 71
6 Djurgården 42 11 69
7 Brynäs 41 7 68
8 Växjö 42 2 66
9 HV71 42 2 62
10 Örebro 41 -8 60
11 Rögle 42 -33 44
12 Malmö 42 -35 43
13 MODO 42 -37 39
14 Karlskrona 41 -54 26