Resultat: Två finländare stal rubrikerna i SHL

Publicerad: 2016-02-20 21:48

Som den yngste målskytten från ett annat land än Sverige att göra mål i SHL blev finländske Kristian Vesalainen, född 1999, historisk på lördagen. Då vann hans Frölunda dessutom med 2-0 mot Örebro i Scandinavium. Längre norrut tog MODO tre tunga poäng borta mot Luleå, där en annan finländare spelade rollen som matchhjälte.

MODO knäppte Luleå på näsan

Puckarna har studsat i fel riktning för MODO på sistone. Men i 3-1-segern mot Luleå studsade den fram till Ilari Filppula, som med sitt första mål i MODO såg till att laget kan ha kvar hoppet om att gå levande ur bottenstriden.

Luleåpubliken var sugen på att få se hockey den här kvällen, det märktes. En fantastisk stämning bredde ut sig i COOP Norrbotten Arena medan Luleå dikterade matchbilden mot MODO. Men sju minuter in i den första perioden skulle Victor Olofsson tysta hela arenan. Den formstarke MODO-forwarden gjorde då nämligen 1-0 genom ett lurigt skott utifrån.

Den första akten präglades i övrigt av jämnt spel, och rimligen var det därför rättvist att Luleå fick in ett kvitteringsmål innan den andra perioden skulle ta vid. Peter Cehlarik visade prov på effektivitet när han sprätte upp 1-1 i krysset, hans tionde mål för säsongen.

Fysiskt och fartfyllt

– Spelarna har varit väldigt livliga i omklädningsrummet och skött det mesta av snacket själva.

Så sa MODO-tränaren Andreas Johansson till CMore inför den andra perioden och hoppades också få se spelarnas vilja avspegla sig i matchen. Det fick han också, något som gestaltades i ett alltmer fysiskt spel från båda lagens sida, men inte lika mycket när det kom till målskyttet.

Det fanns gott om målchanser, men inte de där riktigt solklara. Närmast var dock Luleås Peter Cehlarik och MODO:s Victor Olofsson - isens två piggaste spelare för kvällen - men två gedigna försvarsuppsättningar gick segrande ur de flesta duellerna. Matchen skulle därmed låta ett avgörande vänta på sig.

MODO grep ett halmstrå

Den tredje perioden bjöd på två lag som såg ut att vilja vinna, men som inte var beredda att ta de risker som förmodligen skulle krävas. Därför kändes tanken på förlängning alltmer sannolik ju längre perioden led.

Men med en och en halv minut kvar på matchklockan stänkte Ilari Filppula in 2-1 i öppet mål och gjorde därmed sitt första mål i MODO-tröjan. Ledningen blev sedan 3-1 efter mål av Adam Pettersson i öppen kasse. Först då stod det klart att MODO skulle lämna Luleå med tre poäng i bagaget, och hålla sig kvar i kampen om att undvika kvalspel om överlevnad i SHL.

– Skönt att täppa igen truten på många också. Med det menar jag de som pendlar från dag till dag och byter keps, trots att vi är samma lag hela tiden, sa tränare Andreas Johansson till CMore efter slutsignalen.

Vesalainen historisk när Frölunda vann

Den finländske supertalangen Kristian Vesalainen, född 1999, skrev in sig i historieböckerna som SHL:s yngste utländske målskytt någonsin. Hans mål hemma mot Örebro innebar slutresultatet 2-0 och tre poäng till Frölunda.

Frölunda tog emot Örebro i ett så kallat back-to-back-möte på lördagen, efter att ha besegrat samma motstånd med 3-2 efter förlängning kvällen innan. Men när det var dags för match i Scandinavium så var det Örebro som initialt var piggast och tidigt hade bud på både ett och två mål.

Sedan vände det. Frölunda förvaltade först en kontring då Patrik Carlsson bröt sin långa måltorka på 28 matcher och satte pucken mellan benen på Henrik Lundberg. Blott 20 sekunder senare skulle 1-0 bli 2-0. Lika anmärkningsvärt var då att målskytten hette Kristian Vesalainen, den 16-årige talangens första mål i högsta ligan. Vesalainen är därmed den fjärde yngste målskytten i SHL:s historia, och den allra yngste av utländska spelare.

– Jag bara gick mot mål och fick en retur, omöjligt att missa i det läget, sa finländske Vesalainen till CMore efter den första perioden.

Sundström lurade alla

Den följande perioden skulle sedan börja på nästan exakt likadant vis som den första, med Örebro i förarsätet. Men i linje med den första periodens dramaturgi var det Frölunda som skulle få målklockan att ringa först. Johan Sundströms "mål" gick dock aldrig in i mål - utan pucken rasslade till i nätet på burgaveln och lurade hela publiken.

Med ställningen 2-0 gick Frölunda för ledningsmålet som aldrig skulle komma i den andra perioden. I stället var Örebro närmast i slutskedet, då gästerna fick spela fem mot fyra och fem mot tre under en längre tid. Trots att Örebro vann skotten med 12-3 i den andra perioden fick man aldrig någon utdelning

Vinst - men ingen "höjdarinsats"

Matchens tempo skulle sedan dras ned några nivåer när Frölunda klev ut i den tredje perioden för att behålla ledningen. Samtidigt fick Örebro allt svårare att skapa målchanser. Dessa faktorer bäddade för en tämligen tillknäppt tredje period, där hemmalagets ledning aldrig blev riktigt hotad. Men även efter att de tre poängen var ett faktum, kunde det segrande laget vara självkritiskt.

– Vi har några bra minuter och gör två snabba mål där, men i övrigt var det ingen höjdarinsats från vår sida, sa Frölundas Henrik Tömmernes, som gjorde sin 100:e SHL-match den här lördagen, till CMore.

 
David Carlsson