Resultat: Milstolparnas kväll i SHL

Publicerad: 2016-02-23 21:43

Vi bjöds på fler milstolpar under tisdagens fem hemmasegrar. I Skellefteås komfortabla vinst mot MODO klev serieledarna över 100 poäng, Patrik Zackrisson gjorde sin 200:e poäng i SHL och Linus Lindström debutmålade. I Luleås knock mot Örebro gjorde Emil Sylvegård sin 100:e match i luleåtröjan. Dessutom segrade Djurgården, Färjestad och Malmö.

Luleå knockade Örebro totalt

Det var spel mot ett mål när Luleå fullkomligen körde över Örebro under tisdagen. 7-0 slutade matchen och Luleå visade därmed att förlustsviten är över med besked.

Det hände inte mycket i inledningen av matchen mellan Luleå-Örebro. 1-1 i skott efter tio minuter berättade väl det mesta om hur spelet såg ut till en början. Men det var också efter halva första perioden som hemmalaget började få fart på skridskorna på allvar. Det var Luleå som pressade på, skapade anfallen och Örebro fick ägna det mesta av sin tid på att försvara sig. Det gjorde man också bra förutom vid ett tillfälle som också betydde 1-0 till Luleå.

Christopher Mastomäki fick både en, två och tre chanser att hitta rätt innan han från slottet kunde vispa in pucken i nättaket sedan Örebro misslyckats med att få bort pucken från det farliga området runt mål.

Luleå gick på knock

Den andra perioden bjöd på spel mot ett mål. Toni Rajala hade varit poänglös i åtta raka matcher, något som fick räcka tyckte han och serverade Ilari Melart en läcker pass och Melart direktsköt in 2-0. Kort därefter bombade Rajala själv in 3-0 i powerplay. Sen kom 4-0 och 5-0 av bara farten när Jonathan Sigalet rakade in en retur och Christopher Mastomäki med ett avslut i det högra krysset hittade rätt. Efter det målet byttes Henrik Lundberg i målet ut och SHL-debut för Daniel Marmenlind var ett faktum.

Örebro var helt under isen och inte ens i spel fem mot tre i över minuten fick man hål på Joel Lassinantti. 

Den sista perioden blev inte mycket till spänning. Luleå spelade smart av matchen och Örebro hade gett upp hoppet om poäng. Det hindrade dock inte Luleå från att öka på ännu mer. Anton Hedman satte 6-0 och Toni Rajala 7-0 bakom Daniel Marmenlind som gjorde det han kunde med bravur ändå.

Luleå var det klart bättre laget och visade att förlustsviten är ett minne blott med besked.

Trippla milstolpar i Skellefteås seger

Skellefteå tog en komfortabel seger i mötet med MODO på tisdagen. 5-0 slutade matchen där Patrik Zackrisson stod för sin 200:e poäng i SHL, Linus Lindström debutmålade och Skellefteå klev förbi 100 inspelade poäng för fjärde året i rad.

Det var botten mot toppen som möttes i Skellefteå Kraft Arena på tisdagen när serieledande Skellefteå tog emot trettondeplacerade MODO Hockey. Det skulle också visa sig när John Norman lyckades raka in en retur från Adam Reideborn efter knappt fyra minuters spel.

Efter målet var matchen jämn, med liten fördel till gästande MODO. Men en utvisning på Noah Welch i slutet av perioden skulle ställa till det rejält för gästerna. Efter ett otroligt tryck och med 29 sekunder kvar av perioden kunde till slut Patrik Zackrisson raka in 2-0 och samtidigt göra sin 200:e poäng i SHL. 

Mardrömmen var dock inte slut där för MODO, för 12 sekunder senare, kom nästa mål när Andrew Calof lurade Reideborn med en dragning och lyfte in 3-0.

Den andra perioden handlade nästan uteslutande om Skellefteå. Hemmalaget var klart hetare och det var tack vare Adam Reideborn som siffrorna inte var större efter den andra perioden. Han motade samtliga 15 skott mot sig i perioden och höll MODO kvar i matchen.

– Det är som att vi inte är här. Det är helt avslaget, ingen kamp, ingenting. Vi måste upp en hel del steg. Vi skämmer ut oss själva om vi inte är här i ett så här viktigt skede i säsongen. Det är bara glömma det som varit och gå ut och köra i den tredje perioden, sa MODO:s Emil Pettersson i C More efter två perioder.

MODO kom också ut hårt i den tredje, men det hjälpte inte för Skellefteå skulle omgående göra mål på nytt. Martin Lundberg lyfte in pucken i taket från nära håll och utökade sin målsvit till tre raka matcher.

Svenssons sjunde nolla

I slutet av matchen lyckades Linus Lindström göra sitt första SHL-mål och fastställa slutresultatet fram till 5-0. Det var ett otroligt sätt att debutmåla på dessutom. Lindström fick en tackling gled liggandes på isen och lyckades styra in pucken i mål.

MODO fick till ett litet tryck på Skellefteå när Axel Holmström utvisats, men närmare än så kom laget från Örnsköldsvik inte ett mål i den tredje perioden. Istället kunde Markus Svensson hålla nollan för sjunde gången den här säsongen och är nu två nollor från Fredrik Norrenas rekord.

I och med segern klev Skellefteå också förbi 100 inspelade poäng i SHL för fjärde säsongen i rad. Ett helt otrolig prestation från Skellefteå som i och med Frölundas förlust mot Djurgården nu leder SHL med nio poäng.

– Jag tror att vi har rätt inställning, men vi får inte ut det i prestationen. Det är en viktig period vi är inne i nu. Vi ska hitta något positivt och samla energi till torsdag. Jag skulle bli mycket förvånad om vi inte ser ett bättre MODO då, sa MODO Hockeys Anderas Johansson i C More.

Anderson fixade tre tunga poäng till Djurgården

Djurgården drog det längsta strået när Frölunda besegrades med 2-1 hemma på Hovet. Matt Anderson blev med sina två mål hjälte för Djurgården som tog viktiga poäng i kampen om direktplats till kvartsfinalsspel.

Det märktes att det var två klubbar som var på jakt efter tre poäng i tisdagens match. Båda lagen kom ut i ett ruskigt tempo och chanserna avlöste varandra. Några mål skulle vi dock inte bjudas på under de första 20 minuterna. Detta mycket tack vare två heta burväktare i Djurgårdens Mantas Armalis och Frölundas Lars Johansson.

I den andra perioden skulle vi dock bjudas på mål på Hovet. Redan efter 2:27 skulle det ringa i målklockan sedan Matt Anderson gjort 1-0 till hemmalaget. Marcus Sörensen drev in pucken i offensiv zon, hittade Anderson som gled mot kassen och lyfte in pucken i mål via stolpen.

Efter att Sörensen senare utvisats skulle kvitteringen komma från Frölunda. Joey Crabb hittade Johan Sundström med en fin passning. Sundström lade pucken tillrätta och pricksköt mycket snyggt in kvitteringen i Mantas Armalis bortre kryss.

– Vi hade en bra start på andra, men blev lite slarviga. Det var skönt att spräcka nollan, men onödigt att vi drog på oss en utvisning och släppte in 1-1, sa Djurgårdens målskytt Matt Anderson i C More.

Thoresen vann matchen i matchen

Den tredje perioden var jämn och det skulle dröja till Patrik Thoresen bjöd på lite magi innan nästa mål kom. Från sargen skickade norrmannen en delikat passning till Matt Anderson som fri med Johansson lyfte in 2-1 och sitt andra mål för kvällen. Frölunda inledde tidigt en forcering och det var Mantas Armalis i kassen som till slut skulle se till att tre poäng hamnade hos stockholmarna. 

Totalt blev det 33 räddningar för Armalis och formstarka Djurgården har nu, med en match mer spelad, sju poäng ner till sjuan Brynäs i tabellen. För Frölundas del ser det mörkt ut att lyckas komma ikapp Skellefteå. För med sex omgångar kvar har laget nio poäng tillgodo på göteborgarna.

Matchen i matchen mellan poängkungarna Patrik Thoresen och Ryan Lasch då? Den vann Thoresen med 1-0 med sin assistpoäng till segermålet. Norrmannen tog också in en poäng på Lasch i poängtoppen och är nu endast en bakom. Lagkamraten och tvåmålsskytten Matt Anderson var inte sen att hylla Thoresen efter matchen.

– Patrik Thoresen är en världsklasspelare och hans meriter talar för sig självt. Han är en bra vän och i otrolig form just nu, sa han om sin lagkamrat.

Färjestad visade sin styrka

Karlskrona började matchen bra, men allt eftersom tog hemmalaget över och till slut var Färjestads styrka det avgörande när man hemmavann med 4-2.

Det var bra fart från båda håll direkt i matchöppningen och det dröjde inte allt för länge innan Milan Gulas fick peta in 1-0 helt omarkerad framför en hjälplös Johan Holmqvist. Efter det så tog Färjestad över lite mer av spelet utan att få utdelning. Istället skulle hemmalagets tid på botbänken straffa sig.

I spel fem mot tre kom 1-1 genom Riley Holzapfel som med ett snärtigt avslut hittade rätt bakom Justin Pogge. Det gjorde även Robin Gartner i efterdyningarna av spelet med mer folk på banan då han med ett handledsskott fixade 1-2 på tavlan.

I den andra perioden tog hemmalaget över allt mer och det dröjde inte länge innan Mikael Wikstrand fick in 2-2 med ett välriktat avslut som landade i det vänstra krysset. Efter det så var det stundtals spel mot ett mål och gästerna tvingades dra på sig utvisningar, men Holmqvist spelade bra i nät och höll stången perioden ut.

Eriksson-Ek avgjorde

Färjestad gick ut till den tredje perioden med ett avgörande i sikte och man skulle också få det. Joel Eriksson-Ek trampade in från högerkanten, förbi sin försvarare och rundade sedan Johan Holmqvist i gästernas kasse och placerade in 3-2 snyggt på egen hand.

Karlskrona försökte mot slutet när man plockade målvakten och skapade lite oreda men till slut avgjorde istället Linus Persson till Färjestad med sitt 4-2 mål i tom bur.

Malmö fortsätter plocka viktiga poäng

Det blev tre nya friska poäng för Malmö under tisdagen när HV71 hemmabesegrades med 5-3. Segern grundlades i den andra perioden när Malmö gjorde tre mål.

Malmö såg något yrvaket ut i inledningen av matchen och HV71 var inte sena med att ta kommandot i matchen. Man pressade på hårt mot Jonas Gunnarsson i hemmamålet som fick svettas rejält i inledningen. Spelövertaget skulle också ge utdelning då Filip Sandberg var påpassligt framme på en retur och rakade in 0-1.

Efter det målet växte Malmö sakteliga in i matchen igen men man lyckades inte skapa mer än några halvchanser, medans HV71 fortsatte att trumma på bra trots många spelare på skadelistan.

Det var ett helt annat Malmö som kom ut till spel i den andra perioden och till viss del också ett helt annat HV71. Hemmalaget pressade på med en oerhörd frenesi och snabbt kom både 1-1 och 2-1. Erik Andersson inledde hemmalagets målskytte som Peter Mueller spädde på. Två likvärdiga mål från nära håll.

Men det räckte inte med det. HV71 tappade pucken i egen zon. Joey Tenute serverades och med ett kliniskt avslut hittade han rätt fram till 3-1. Malmö hade då kontroll på händelserna men HV71 skulle få ett psykologiskt viktigt mål när Anton Bengtsson smällde in 3-2 med endast sekunder kvar av andra perioden.

Malmö fortsätter vinna

HV71 pressade på bra i inledningen av den tredje perioden, men Mattias Tedenbys utvisning i offensiv zon en bit in i perioden skulle visa sig vara olycklig. Under den utvisningen skickade Nils Andersson in 4-2 från sin backplats och uppförsbacken för HV71 blev allt brantare.

Oscar Sundh skapade dock dramatik när han reducerade till 4-3 från nära håll och HV71 pressade även på för en kvittering mot slutet, men som så många gånger förr kom istället spiken i kistan i tom bur när Eric Himelfarb från egen zon satte 5-3.