Resultat: Fortsatt spänning i SHL efter näst sista omgången

Publicerad: 2016-03-05 19:50

Luleå kvar som trea men övriga lag i kamp om tredjeplatsen vann också så spänningen kvarstår. Rögle vann Skånederbyt efter straffar och Färjestad säkrade direktplatsen i kvartsfinalen.

Luleå slog vakt om tredjeplatsen

Luleå besegrade Djurgården med 4-1 och behåller den viktiga tredjeplatsen i tabellen inför den avslutande omgången. Toni Rajala spelade en huvudroll och gjorde två av målen i COOP Norrbotten Arena.

Djurgården öppnade starkt och fick fast Luleå med sin aggressiva press. Henrik Eriksson hade en puck istolpen bland annat. Luleå åt sig in i perioden men trots två numerära överlägen för hemmalaget och ett för Gästerna var det mållöst, men ändå underhållande, under de första 20 minuterna.

– Det är en kul match mellan två lag som vill mycket och som spelar bra, sa Djurgårdens Daniel Brodin till C More i pausen.

– De första bytena var vi sega, men sedan gjorde vi ett bra jobb, kommenterade Luleås Jonathan Sigalet.

Slarv bakom målen

Andra perioden blev desto målrikare. Den var 45 sekunder gammal när Toni Rajala satte sitt första mål. Philip Holm kvitterade efter sju minuters spel, men Luleå återtog ledningen bara minuten senare genom Jacob Micflikier.

Rajala sköt sedan in sitt andra mål i perioden med fyra minuter kvar att spela och Luleå gick till pausvila med ledning 3-1.

– Vi spelar ganska bra, har en ledning, men Djurgården spelar bra också. Skönt såklart att göra mål, sa Rajala till C More.

– Det är en ganska jämn match. De får sina mål när vi slarvar lite. Vi får vårt också när de slarvar, menade Djurgårdens Philip Holm.

Djurgården hade det tufft att komma till de riktigt heta lägena och Luleå växlade upp i tredje. Lennart Petrell var tillbaka i laget efter ett par matchers frånvaro och svarade för en fin prestation vid 4-1. Han tog pucken från egen zon, bromsade bort Marcus Högström och sprätte sedan upp pucken högt bakom Mantas Armalis. 

– Ett bra resultat för oss, vi hade en tuff match mot dem för en vecka sedan också. Vi ska hålla i tredjeplatsen nu, sa Luleås Jacob Micflikier till C More efter slutsignalen.

Viktig seger för Örebro - Mustonen hjälte

Formstarka Örebro krigar ordentligt för att komma åt den viktiga åttondeplatsen i tabellen. Den innebär hemmaplansfördel och efter 2-1 mot Skellefteå tog laget ett kliv närmare genom att ta sig förbi HV71.

Örebro kom till matchen med en högre tabellplacering i sikte för att skaffa sig hemmaplansfördel i åttondelsfinalen. Skellefteå kan inte komma högre upp än den förstaplats laget sedan tidigare säkrat.

Hemmalaget gjorde första periodens enda mål. Libor Hudacek skulle i en snabb omställning egentligen passa pucken till en medspelare snett bakåt, men den gick istället via en Skellefteåskridsko och in i mål. Johan Backlund vaktade liksom senast målet för gästerna.

I andra perioden tilldömdes Skellefteå straff sedan Adam Pettersson i friläge fått en klubba mellan benen.

Janne Pesonen var obarmhärtig på straffen och vi hade oavgjort 1-1 inför den tredje perioden.

Förlängde målsviten

Örebros Joel Mustonen hade inför matchen nätat i fyra matcher i rad. Han hittade rätt även i den femte. Han snodde åt sig pucken själv i anfallszon, kom lite ur vinkel, men fick iväg ett så pass lurigt skott att Backlund tvingades kapitulera.

Skellefteå hade en hel del chanser att kvittera men idag ville inte pucken in. Hudacek hade koll på grejerna och till ett stort jubel tog närkingarna ett stort kliv mot hemmaplansfördel i åttondelen.

- Det kan ju inte hålla för evigt, men jag hoppas att det håller i lite längre. Mot Skellefteå är det speciella matcher för mig och jag kanske laddar lite extra. Hade lite tur vid målet idag, sammanfattade Joel Mustonen matchen till C More efteråt.

Skellefteås tränare Hans Wallson var av en bestämd uppfattning efter matchen:

- Vi är klart bättre i 60 minuter och äger pucken hela matchen. Tufft att vi inte hittar sätt att vinna. Nöjd med prestationen och vi fick många bra svar. Backen Filip Berglund är född 1997 och är dominant hela matchen.

Färjestad säkrade direktplats i kvartsfinalen

Färjestad tog en mycket viktig seger och säkrade en direktplats i kvartsfinalen efter 2-1 mot Brynäs. Matchen i Löfbergs Arena var mycket underhållande och segerorganisatörer var Milan Gulas och Mikael Johansson.

Matchen mellan Färjestad och Brynäs var jämn. Skottstatistiken i den första perioden var 12-12 och speglade händelserna bra. Terry Broadhurst har fortfarande inte gjort någon poäng för Brynäs sedan han anlände, men han hade några bra lägen.

En spelare som dock lyckats leverera under året är Brynäs Nick Johnson och i slutet av perioden gav han gästerna ledningen. Målet kom förstås i numerärt överläge - det är i den spelformen han gjort merparten av sina mål. Målet var hans 22:a för säsongen och tog honom upp i ledning i SHL:s skytteliga.

– Det är en rolig match än så länge. 22 mål är inte illa, det är bara att försöka komma igång till slutspelet, så i kväll är en bra test, sa Johnson efter den första perioden.

Ett distinkt skott från slottet kvitterade matchen i den andra perioden. Mikael Johansson hade haft ett par bra lägen tidigare under perioden, men fri med Bernhard Starkbaum gjorde han inget misstag. Målet var hans 12:e för säsongen.

– Det blev helt öppet, jag vet inte vart deras spelare tog vägen. Det är tajt och tufft, mycket känslor och en härlig match att spela, kommenterade målskytten Johansson.

Effektivitetsproblem

Annars var det en period där Brynäs hade ett litet övertag och mycket väl hade kunnat utöka sin ledning. Gästernas Anssi Salmela analyserade Brynäs problem efter den andra perioden:

– Vi måste hitta tillbaks till vinnarspåret inför åttondelsfinalerna. Jag tycker att vi varit bättre i den här matchen, men vi måste få ordning på målskyttet, konstaterade Salmela.

Brynäs är ett av ligans minst effektiva lag och det var det Salmela åsyftade. Trots att laget skjuter mängder av skott på mål blir det väldigt få som går in och problemen fortsatte i den tredje perioden, där Färjestad dessutom tog ledningen efter bara minuten. Milan Gulas fick läge på en retur och lättade in pucken över Bernhard Starkbaum. Brynäs kämpade tappert men problemen yppade sig tygligt, om inte annat under ett numerärt överläge drygt halvvägs in i perioden då laget förde spelet men inte lyckades få in pucken. Laget kämpade också på slutet i numerärt överläge och med tom kasse, men stannade på ett mål i matchen, trots sina 35 skott på mål.

Matchen slutade alltså med 2-1-seger för Färjestad - en mycket viktig seger som säkrade Karlstadlagets plats i kvartsfinalen.

– Bra match, vi spelade riktigt bra i offensiv zon och i mittzon, en jättebra match inför slutspelet. På mitt mål så hade jag lite tur, men jag gillar inte att prata om mig själv och min prestation utan vill fokusera på de kommande matcherna nu, sa Färjestads Milan Gulas efter matchen.

Linköping stärkte aktierna inför kvartsfinalen

Linköping tog tidigt taktpinnen och släppte inte in HV71 i matchen som spelades i SAAB Arena på lördagseftermiddagen. Matchen slutade 5-1 efter två mål av Andrew Gordon och Linköping håller sig i och med segern kvar i kampen om en tredjeplats i SHL.

Linköping har inte förlorat mot HV71 den här säsongen och laget visade redan i den första perioden i SAAB Arena att man inte tänkte göra det den här kvällen heller. Fredrik Pettersson-Wentzel hade det stundtals riktigt hett om öronen när hemmalaget pressade på. Till exempel efter dryga sex minuter när Jakob Lilja med en backhand gjorde 1-0 från nära håll.

I slutet av perioden fick Rhett Rakhshani stå helt fri i slottet och med ett direktskott ökade han på till 2-0. Då återstod bara 24 sekunder av perioden.

– Vi börjar bra och får långa anfall på dem. Vi ska i andra komma ner och hjälpa backarna mer, vi har stått lite stilla och satt backarna i skiten, konstaterade Linköpings målskytt Jakob Lilja.

Hemmalaget fortsatte ösa på i den andra perioden, skapade mängder av farligheter framför HV-målvakten. Till viss del kom trycket som en följd av ett par numerära överlägen och efter 13:26 satt också 3-0 med just en man mer på banan. Niklas Persson stod bakom målet och hittade Andrew Gordons klubba. Från nära håll, något till vänster om målet sköt Gordon in pucken bakom Pettersson-Wentzel.

– Defensiven är inte bra, vi har ett långt lag, de spelar fint, de är bättre. Jag tycker inte vi kommer upp ordentligt, men jag vill inte ta något ifrån dem, kommenterade HV71:s Kristofer Berglund efter den andra perioden.

HV71 jobbade förgäves

I den sista perioden kom gästerna ut och storspelade inledningsvis. Pressen mot Högberg i Linköpingskasssen var stundtals stor och målvakten fick vid flera gånger visa prov på riktigt bra målvaktsspel. Det blev dock inga mål och i stället kunde Linköping punktera matchen efter drygt tolv minuter då Jens Jakobs satte 4-0 med ett distinkt skott från nära håll. Linköping spelade fokuserat och höll ihop laget bra matchen igenom, det gav inte gästerna de chanser de behövde för att hänga med. Ett tröstmål fick HV71 - ett snyggt mål av Oscar Sundh som i numeärt överläge styrde ner en puck, otagbart vid den första stolpen för Marcus Högberg. Matchen slutade 5-1 sedan Linköpings Garrett Roe nätat med minuten kvar.

– Vi kommer ut precis som vi avslutade den förra matchen, vi åker skridskor och gör det bra, sa Linköpings Jens Jakobs i en kommentar efter matchen.

 

Frölunda fixade full pott mot Växjö

Frölunda tog sin fjärde raka fullpoängare mot Växjö den här säsongen. Efter att ha haft problem med målskyttet i de två senaste matcherna satte göteborgarna tre mål i de två inledande perioderna. Det räckte hela vägen in till seger med 3-1.

Frölunda och Växjö kämpade hårt om ytorna under den första perioden. Trots att båda sidorna hade möjligheter i powerplay dröjde det till slutminuten innan periodens enda mål kom.

Henrik Tömmernes sköt från distans och Johan Sundström styrde in pucken bakom en chanslös Stefan Stéen. Klockan stod då på 19:37.

- De är bra i powerplay så vi får försöka hålla oss på isen. Annars är det okej, kommenterade Växjös Richard Gynge första perioden.

Frölunda kom ut i andra starkt och tilldömdes straff ungefär fem minuter in i perioden. Spencer Abbott förvaltade den snyggt frqam till 2-0. 

Växjö åt sig in i perioden och Richard Gynge hade ett skott i stolpen. Men istället för reducering satte Patrik Carlsson 3-0 för göteborgarna med ett välplacerat skott i en spelvändning alldeles i slutet av perioden.

- Vi har inte så mycket spelövertag som tavlan säger men är effektiva idag, sa Frölundas Robin Figren till C More, Figren som spelade sin 300:e SHL-match.

Ruskigt bortaövertag i tredje

Växjö gav det verkligen en chans i tredje perioden, fick genom Robert Rosén in en tidig reducering i numerärt överläge, och pepprade sedan Lasse Johansson med puckar.

Skottstatistiken i tredje slutade 17-1 i Växjös favör, men Johansson visade återigen vilken vass målvakt han är och har varit hela säsongen. 

Växjö kom inte närmare utan kammade noll för fjärde gången den här säsongen mot Frölunda. Smålänningarna behåller dock sjätteplatsen i tabellen eftersom Djurgården också förlorade sin match.

Hoppet lever för Rögle

Slaget om Skåne lever fortfarande efter Rögles straffseger över Malmö. Med sitt tjugonde mål för säsongen såg Patrick Cehlin till att ge Rögle fortsatt hopp inför avslutningen av säsongen - hopp om att vara bäst i Skåne.

– Pucken bara hamnade på bladet och jag stänkte upp den i första, det var inte mer med det. Vi kom ut rätt bra de första tio, fram till målet, jag vet inte vad som hände sen, men sen är de som sätter press på oss.

Så sa Rögles Erik Santesson efter den första perioden, där han fick göra sitt första mål i SHL. Han sammanfattar den första akten bra - det var en period där Rögle hade övertaget inledningsvis, men där Malmö jämnade ut spelet. 12-12 i skott, men Rögle gick till pausvila med ledning 1-0.

I den andra perioden exploderade målskyttet under några korta minuter. Först kvitterade Malmö i numerärt överläge sedan Andreas Thuresson skottfintat från blå och i stället la en stenhård pass till Henrik Hetta som strax till vänster om målet satte klubban i isen och styrde in 1-1. Ludvig Rensfeldt gav Rögle ledningen åter, bara 19 sekunder senare och Malmö replikerade tämligen omgående efter ett strålande skott från slottet av Johan Ivarsson. Det var tre mål inom loppet av drygt en och en halv minut.

– Det är en bra känsla, jag tycker att vi varit det bättre laget här på slutet och det känns bra inför den tredje, kommenterade Malmös Henrik Hetta. Lika muntert var det inte hos Rögle:

– Vi bjuder in Malmö i den andra perioden. Vi måste komma upp i den tredje nu, komma tillbaks till vad vi hade i den första, löd Rögles Ludvig Rensfeldts analys.

"Klart man har några straffvarianter"

Den tredje perioden bjöd på återhållsamt och inte särskilt underhållande spel, förhållandevis få skott på mål då inget lag tycktes vilja riskera för mycket. Malmö hade flera lägen i numerärt överläge men lyckades inte få till några stora farligheter.

Matchen gick till en mållös förlängning - mållös trots att Rögle fick spela numerärt överläge och trots att Malmö hade en straff.

Patrick Cehlin var den ende som gjorde mål i den avgörande straffläggningen och gav därmed sitt Rögle fortsatt hopp om att kunna gå om Malmö efter den sista omgången på tisdag.

– Jag har inte så mycket tricks för mig. Jag har väl egentligen bara två ställen att skjuta på där och hittar en lucka. Det är klart att man har några straffvarianter och kul att ingen målvakt kommit på mig riktigt än. Nu har vi Karlskrona hemma på tisdag och ska försöka avsluta säsongen på ett snyggt sätt, sa Cehlin till C More efter matchen.

Rägde ligger två poäng efter Malmö i tabellen och har alltså i den sista omgången match mot Karlskrona, Malmö möter Linköping.

MODO vann efter Reideborns storspel

Trots flygförsening och bantad trupp klev MODO ut och vann bortamötet med Karlskrona. 2-1 skrevs segersiffrorna till, sedan Adam Reideborn stängt till bakåt med 26 räddningar.

Det försenade mötet mellan Karlskrona och MODO bjöd på en härlig start. De två lagen klev ut och satte upp ett högt tempo, där spelet vände friskt i båda riktningar. En av många kontringar gavs till Alexander Wiklund, som testade Adam Reideborn i MODO-målet.

Med drygt halva den första perioden spelad kom Axel Ottosson igenom i ett friläge, men revs ner av just Wiklund. MODO fick chansen i spel fem mot fyra och där kunde Oscar Hedman peta in 0-1 på en retur. Ilari Filppula fick en stund därpå skottläge efter fint MODO-spel, men då räddade Johan Holmqvist.

– Ett lite hafsigt spel tycker jag. Men det är skönt att få perioden gjord och komma ut med ledningen, analyserade målskytten Hedman första 20 för C More.

Karlskrona vann skotten stort i tredje

Sju minuter in i den andra perioden kunde sedan MODO öka på till 0-2, när Gustav Possler vinklade in Emil Petterssons fina instick. Spelmässigt var Karlskrona dock med bättre än i första och en spelare som var företagsam var Joachim Rohdin. Forwarden skulle även ge sitt lag kontakt, när han halvvägs in i matchen fintade bort Reideborn och lade in 1-2. Karlskrona pressade sedan på i slutskedet av perioden och hade bud på ytterligare mål.

– Vi steppar upp lite i alla fall, men vi kan bra mycket bättre. Det känns inte som att vi är fullt så ödmjuka som vi borde vara, menade reduceringsskytten Rohdin i samspråk med C More.

Till slutperioden höll sedan hemmalagets tilltagande tryck i sig och MODO blev långa stunder fast i egen zon. Skotten skrevs även till klara 15-2 till Karlskronas fördel, men utan några klara kvitteringschanser. Närmast var Alexander Bergström med en styrning som Reideborn räddade och MODO vann med 1-2. Segern var imponerande med tanke på omständigheterna inför matchen.

– Vi får boka om flyg och lämna spelare hemma. Men killarna åker ner hit, är fokuserade och följer game planen. Jag tycker att kunna göra det och ta hem de här tre poängen är vad vi tar med oss, summerade MODO-tränaren Andreas Johansson vinsten för C More.