Richard Gynge är säsongens stjärna i SHL

Publicerad: 2016-03-09 14:30

SHL 2015/2016 är färdigspelat i och med tisdagens rafflande 52:a omgång. Något annat som också är färdigspelat är kampen om att bli säsongens stjärna i SHL. Det blev till slut Växjö Lakers Richard Gynge som tilldelades flest stjärnor och kan titulera sig som säsongens stjärna i SHL.

Från och med säsongen 2015/2016 utser redaktionen på SHL matchens tre stjärnor för varje spelad match där tre, två respektive en stjärna delas ut. Vid varje ny månad räknas samtliga stjärnor samman och en vinnare tas ut och blir "månadens stjärna" i SHL. Vi nollställer räkningen vid varje månads slut och kommer vid säsongens slut att följa upp detta, sammanställa alla stjärnor samt utse "säsongens stjärna" i SHL.

Med SHL färdigspelat har vi räknat ihop samtliga stjärnor och kan avslöja att Växjö Lakers Richard Gynge är säsongens stjärna i SHL 2015/2016.

Med sina 41 stjärnor fick han en mer än HV71:s Mattias Tedenby. Efter den duon var det ett ganska långt glapp ner till Lars Johansson och John Norman på plats tre och fyra. Topp tio äver spelarna som fått flest stjärnor under säsongen finns i faktarutan till höger.

– Vad roligt. Det är en ära så klart. Jag hade ingen koll på det. Det är bara njuta och det har varit en riktigt rolig säsong hittills, säger Gynge.

Tampades om skytteligan

Växjös nyförvärv inför säsongen har skördat stora framgångar och varit deras mest lysande stjärna på isen. Han utsågs dessutom till november månads bästa spelare. 29-åringen vann klubbens interna poängliga och har hela säsongen slagits i toppen av både poäng- och skytteligan i SHL. Han har nästintill snittat en poäng per match, vilket är ett av de högsta poängsnitten i ligan. 

Hans 44 poäng räckte till slut till en femteplats i poängligan. I skytteligan tampades han med flera spelare ända in på målsnöret. Inför sista omgången var hans 21 mål ett bakom Brynäs Nick Johnson. Han lyckades dock inte göra något mål mot Luleå i omgång 52 och hamnade på tredje plats i skytteligan.

– Jag vill ju alltid göra mål och försökte näta, men det vara bara tre poäng som var viktigt.

Dessutom är Gynge en av spelarna i serien som haft flest flerpoängsmatcher under säsongen med 12 stycken. Endast Anton Rödin hade fler med 14. Han har även vid tre tillfällen lyckats göra tre poäng i samma match.

"Jag är halvknackig på allt"

27-åringen är också en av spelarna med bäst plus/minus i SHL. Han var under SHL 2015/2016 inne på 43 mål framåt och endast 20 bakåt. Plus 23 räckte till en femteplats i den statistiken. Man kan också konstatera att poängsprutan är bra på det mesta då han gjort fem matchavgörande mål under säsongen (5:a i SHL) och har skjutit näst flest skott på mål med 163 stycken.

– Haha, jag är inte bäst på något alls. Jag är halvknackig på allt, skämtar han och fortsätter:

– Det är ett gott betyg så klart och jag känner att jag utvecklats enormt, dels de tre åren i Ryssland och även i år. Jag har också fått mycket förtroende från tränarna och spelat med väldigt vassa spelare hela säsongen. Det är en blandning av många olika saker som gjort att det funkat.

I och med segern mot Luleå igår klarade fjolårets svenska mästare en topp sex placering och är direktkvalificerat till kvartsfinalsspel. Väl där väntar Linköping.

– Det känns grymt bra och skönt att vi klarade topp sex. Det känns spännande och inspirerande att möta Linköping. Det är ett riktigt bra lag vi kommer ställas mot så det kommer att bli riktigt bra matcher, avslutar han.

 
Richard Gynges statistik
Profilbild

Richard Gynge

Mål

21

Assist

23

Poäng

44
Växjös interna poängliga
Månadens stjärnor 2015/2016
Sep   Anton Rödin BIF
Okt Greg Scott BIF
Nov Richard Gynge     VLH
Dec Patrick Cehlin RBK
Jan John Norman SKE
Feb Peter Mueller
Joel Lassinantti
MIF
LHF
Mar Lars  Johansson FHC
Totalt antal stjärnor 2015/2016
Rank Namn Klubb Stjärnor
1. R. Gynge VLH 41
2. M. Tedenby HV71 40
3. L. Johansson FHC 32
4. J. Norman SKE 32
5. J. Gunnarsson MIF 29
6. A. Rödin BIF 29
7. A. Johnson FHC 29
8. J. Hudacek ÖRE 28
9. M. Gulas FBK 26
10. O. Dansk RBK 26
11. J. Lassinantti   LHF 25