SHL Awards - Finalister till Årets back

Publicerad: 2016-03-16 20:44

SHL 2015/2016 är färdigspelad och säsongen har bjudit på prestationer i absolut världsklass på många håll i vinter. De allra främsta profilerna och spelarna prisas i SHL Awards i C More den 4 maj. Men redan nu har juryn sagt sitt och finalisterna är klara i kategorin Årets back.

Niclas Burström - Skellefteå AIK

Niclas Burström har varit en av de bästa backarna i SHL de senaste åren. Den här säsongen har Skellefteåsonen tagit ytterligare ett kliv i sin utveckling. Är i det närmaste komplett och var med sina 28 poäng poängbäste back hos seriesegrarna. Han har dessutom för vana att vara inne på isen i rätt ögonblick då han avslutade säsongen med +20 i plus/minus-statistiken. Är en rörlig back med bra skridskoåkning och har ett sylvasst förstapass.

Motivering från jurymedlem:

"Niclas Burström är den moderna tvåvägsbacken personifierad. Det är inte flashigt, men alltid effektivt och smart. Har lyft sitt offensiva spel den här säsongen".

Jonas Junland - Linköping HC

Jonas Junland har vuxit till en fantastisk tvåvägsback hos östgötarna. När mannen med det vidväxta skägget får upp farten har han nästintill varit omöjlig att få stopp på. Han får ett stort förtroende och är viktig i såväl numerärt underläge som överläge. Loggar många minuter per match och slutade med 30 poäng fyra i backarnas poängliga.

Motivering från jurymedlem:

"Junland leder en ung och spännande backbesättning och har på så sätt hjälpt sitt lag och sin klubb att på nytt tillhöra de absoluta topplagen i svensk hockey. Han bidrar med massor av poäng framåt och har förmågan att bryta mönster i matcherna".

Henrik Tömmernes - Frölunda HC

Henrik Tömmernes kom till Frölunda inför säsongen och har visat sig vara en fantastisk värvning för göteborgarna. I SHL gjorde Tömmernes 29 poäng från sin backplats och var en general på blålinjen i numerärt överläge. Hans nio mål i spelformen överträffades endast av SHL:s skyttekung Nick Johnson. 

Motivering från jurymedlem:

"Henrik Tömmernes är en modern back med underbara offensiva skills, kryddat med ett härligt skott. Stabil poängback som är en viktig kugge i ett starkt powerplay".

 
Niclas Burströms statistik
Profilbild

Niclas Burström

Mål

9

Assist

19

Poäng

28
henrik Tömmernes statistik
Profilbild

Henrik Tömmernes

Mål

10

Assist

19

Poäng

29
Jonas Junlands statistik
Profilbild

Jonas Junland

Mål

5

Assist

25

Poäng

30
Så arbetar juryn i SHL Awards

Vinnarna i SHL Awards utses av en jury bestående av SHL:s 14 huvudtränare och lagkaptener samt av 28 noga utvalda ishockeyprofiler och journalister representerade från såväl riks- som lokalmedia.

Varje jurymedlem tar ut sina fem favoriter i varje kategori och rankar sedan dessa från den bästa och nedåt. Den bästa får 10 poäng, sedan 7, 5, 3 och till sist 1 poäng. Därefter summeras rösterna och den spelare eller tränare som fått flest poäng vinner. Tränare och lagkaptener får inte rösta på personer från sitt egna lag.

Jurysammansättningen i SHL Awards 2016.