SHL Awards: Målvaktstränarna om finalisterna

Publicerad: 2016-03-17 13:00

De tre finalisterna till Årets målvakt presenterades under onsdagen. Lars Johansson, Joel Lassinantti och Markus Svensson gör upp om priset och vi tog ett snack med personerna som känner dem bäst - deras respektive målvaktstränare.

Kristoffer Martin om Lars Johansson, Frölunda

– Lasse har en fantastisk säsong. Han hade en liknande i HockeyAllsvenskan för tre år sedan med Västerås och visade då att han har det i sig. Det var därför Frölunda tog honom till Göteborg. Det tog ett tag för honom att landa i SHL-tempot, men i år har han verkligen visat sin kapacitet, inleder Kristoffer Martin.

Förra säsongen delade Johansson målvaktssysslan med Linus Fernström. Till den här säsongen värvade Frölunda in Johan Gustafsson som tidigare gjort succé i SHL och som därefter skaffat sig erfarenhet från spel i Nordamerika.

Har den ökade konkurrenssituationen gjort att Johansson höjt sig ett snäpp till?
– Ja det tror jag. Han såg konkurrensen och tog den som en morot att besegra. De har verkligen sparrat varandra, och stort beröm till Johan också som sparrat emot, trots att han inte fått spela så mycket. Lasse ger alltid hundra procent varje träning och varje match. Han är dessutom en vinnarskalle utan dess like, menar Martin och utvecklar:

– Det är kul med honom eftersom han inte är den typiska och moderna butterflymålvakten utan spelar lite mer enligt den gamla skolan. Han har en otrolig skalle för att lyckas och ett spelsinne utöver det vanliga. Hans förmåga att förutse andra- och tredjepuckarna är fenomenal.

Kristoffer Martin och Lars Johansson kom samtidigt till Frölunda år 2013. Han berättar att en höftoperation gjorde Johansson rörligare och att det bidragit mycket till framgången. Ytterligare en del småjusteringar - och succén är ett faktum.

– För att få det att funka i SHL fick vi honom att spela lite tightare, att inte utmana lika hårt. Därför drog vi in honom lite närmare målet och där kommer hans kyla och tålamod väl till pass, berättar Martin.

Gusten Törnqvist om Joel Lassinantti, Luleå

– Joels starka fjolårssäsong kom lite som en överraskning, just att han kunde hålla en så hög nivå som han gjorde under lång tid, inleder Törnqvist.

– I år har han haft ett annat tryck på sig och högre ställda förväntningar. Första delen av säsongen hade han lite känningar, men har hållit en otroligt hög nivå. Efter jul har han varit helt fantastisk. Han har verkligen visat sin klass genom att hålla en så hög nivå under två säsonger i rad. Hans mentala styrka är jättebra och han har varit vår ryggrad under säsongen.

Törnqvist gör din andra hela säsong som målvaktstränare i Luleå, lika många gånger som Lassinantti varit finalist till Årets målvakt.

Ser du något samband där?
– Haha, vårt samarbete fungerar mycket bra, inget snack om den saken. Jag vill inte ta någonting ifrån honom, det här är hans prestation. Men självklart är det roligt, menar han.

Hur skulle du vilja beskriva hans styrkor och driv?
– Han strävar alltid efter att bli bättre. Han har en otrolig trygghet och är tekniskt sett otroligt duktig. Det är mycket som är enligt skolboken i hans utövande. Joel är fysiskt sett otroligt stark vilket gör att han kan hålla fokus i tuffa matcher med hårt tryck och under lång tid.

Krister Holm om Markus Svensson, Skellefteå

– Markus har hållit en hög och jämn nivå under hela säsongen och höjt sig ännu ett snäpp när det bränt till och när vi som mest behövt det. Han har hållit sju nollor som jag tror är klubbrekord under en säsong, berättar Krister Holm som varit målvaktstränare under tio år i Skellefteå.

– Jag har aldrig träffat någon som är så målinriktad och tydlig över vad han vill göra. Han förbereder sig helt otroligt bra både mentalt och fysiskt och har en fantastisk struktur på allt han gör. Ett fullblodsproffs ut i fingerspetsarna. Han förbereder sig lika mycket även när han inte ska stå. Han är lika intresserad då, berättar han.

Markus Svensson slog igenom för tre år sedan, som 28-åring, under sitt första år i Skellefteå. Innan dess hade han kämpat i både division 1 och i HockeyAllsvenskan, dock hela tiden med sikte på den absoluta toppen.

Kan vi kalla honom för en late bloomer?
– Ja det tycker jag, han har gått den långa vägen. Men genom sin målinriktning har han aldrig vikt av från sin kompass och det är därför han har kommit till den här nivån.

Kan du beskriva hans utvecklig sedan han kom till er?
– Han var bra redan från början, men första året delade han målvaktsplatsen med Joacim Eriksson. Kanske kände att han stod lite bakom till och med. Nu har han klivit fram, tagit mer plats i laget och han har vuxit in i SHL-rollen. Markus har förstått att han är duktig och att han är viktig för laget, men ändå är han fortfarande extremt ödmjuk.

Holm berättar om en gång när Svensson satt i Fans Corner och skrev autografer.

– Det kom fram en liten kille och frågade vad han skulle göra dagen efter, han skulle nämligen spela match i Clemensnäs, om Markus ville komma och titta. Markus svarade att de hade en ledig söndag och att han bara skulle vila och ta det lugnt. 

– När Markus vaknade på söndagsmorgonen åkte han ändå ut till Clemensnäs och kikade på killens match och gjorde dagen fullkomlig för 8-åringen. Det säger en del om hans ödmjukhet. Han har själv fått kriga, inte alltid fått ryggdunkningar och tack vare det vet han vad sådana saker betyder för andra, avslutar Holm.

 
SHL Awards 2016

 • Årets målvakt
 • Årets back
 • Årets forward
 • Årets tränare
 • Årets rookie
 • Mest värdefulla spelaren
 • Årets räddning
 • Årets mål
 • Skytteligavinnare
 • Poängligavinnare
 • Målvaktsligavinnare
 • SHL-segrare
 • SM-guldvinnare
 • Guldpipan
Finalisterna Årets målvakt
Profilbild

Lars Johansson

Procent

92,74

Matcher

36
Profilbild

Markus Svensson

Procent

92,20

Matcher

37
Profilbild

Joel Lassinantti

Procent

92,12

Matcher

33