• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 8 Februari Feb
Lördag Lör 10 Februari Feb
Torsdag Tor 15 Februari Feb
Lördag Lör 24 Februari Feb
Tisdag Tis 27 Februari Feb
Onsdag Ons 28 Februari Feb
Torsdag Tor 1 Mars Mar
Fredag Fre 2 Mars Mar

Almen Bibic: "Jag spelar för mina fans"

13 juli 2016 13:10

Rögles Almen Bibic är känd för sin tuffa spelstil och ligger ofta på gränsen till vad som är tillåtet. I en intervju med SHL berättar han bland annat om sin spelstil, Rögles talanger och att ställas mot moderklubben Leksand.


Den 23-årige och hårdföre backen Almen Bibic gjorde i fjol sin tredje säsong i Rögle, men den första ordinarie säsongen i SHL. Med sin tuffa spelstil fick han ett stort förtroende av Anders Eldebrink och växte ut till en publikfavorit i Lindab Arena.

– Det kändes faktiskt stabilt genom hela förra säsongen. Jag fick ut mitt fysiska spel och fick mycket speltid. Jag kom in i det på rätt sätt och det var viktigt för självförtroendet. Jag hade spelat väldigt fysiskt i HockeyAllsvenskan och jag ville se om det gick att göra på ännu högre nivå. När jag kände att det klickade då kom resten av spelet också.

Bibic fick även ett stort förtroende i numerärt underläge och gjorde dessutom tio poäng under säsongen, hans bästa notering på seniornivå. Han är dock inte nöjd med det utan jobbar hårt för att ta ytterligare steg i sin utveckling.

– Det var väldigt lärorikt med ett år i SHL, en nyttig erfarenhet att få mäta sig med Sveriges bästa spelare hela tiden. Det gäller dock att visa att jag håller under en längre tid. Jag väldigt noga med mina förberedelser nu i sommar för att bevisa det för mig själv.

"Motståndarfansen avskyr en"

Även om Bibic är mycket populär i Ängelholm har inte motståndarfansen samma kärlek till Rögles nummer tre.

– Det är något jag har fått lära mig genom åren. Oftast blir de fysiska spelarna älskade av sitt egna lag och motståndarfansen avskyr en. Det har jag vant mig vid och det är något jag njuter av. Jag spelar för mina fans, min klubb och när man har dem på sin sida är det bara att köra på, säger han och utvecklar:

– Det är så det funkar, man delar ut en smäll och ibland blir det fel och jag förstår att motståndarpubliken blir väldigt irriterad, men det är så det är.

Förlängde kontraktet

Bibic drabbades i början av december av en avstängning på sju matcher efter en huvudtackling på Luleås Victor Ekarv. Tackligen tog illa och höll Ekarv ur spel under en längre tid och Bibic önskar att han hade gjort saker och ting annorlunda.

– Det är klart att det är oturligt och väldigt synd. Om jag hade fått göra om tacklingen hade jag försökt att komma in i den ännu lägre för att inte träffa huvudet alls. Jag vet att Ekarv var borta en längre tid och jag vill verkligen inte skada en annan spelare., berättar han och fortsätter:

– Sedan satte tacklingen lite käppar i hjulet för mig också. Jag missade jag väldigt många matcher och det var väldigt tråkigt. När jag kom tillbaka blev det att jag tänkte alldeles för mycket innan en närkamp. Mitt spel blev inte lika bra precis efter, men sedan jobbade jag mig tillbaka.

I slutet av den förra säsongen fanns det intresse för Bibic från flera klubbar och 23-åringen fick ta sig en funderare på sin hockeyframtid. Ett av Rögles yngre fans, åttaårige Lukas, tog saken i egna händer och skickade ett brev till Bibic där han vädjade till honom att stanna.

– Det var väldigt, väldigt fint och jag blev rätt tagen när jag läste brevet. Ska jag vara ärlig brukar det vara åt det andra hållet.

Hur menar du?

– Det brukar dimpa ner saker från folk som är väldigt less på mig på sociala medier och så där. Nu kom det ett brev där någon verkligen uppskattade mig, det var inget jag hade räknat med. Det var väldigt kul och gjorde mig väldigt glad.

Lukas skulle till slut få sin vilja igenom. Den åttonde mars annonserade Rögle att parterna hade förlängt kontraktet med ytterligare en säsong.

– Det fanns intresse från andra klubbar och jag vägdre fram och tillbaka. Jag kände att alla de här åren i Rögle har det kännt som att jag har blivit lite bättre hela tiden. Det gick bra i SHL förra säsongen och jag kände att varför förstöra något jag byggt upp här. Jag har fått ett stort förtroende och det kändes helt rätt att vara kvar.

Talangfull trupp

Rögle har haft en skonsam sommar när det kommer till lagbygget. En handfull spelare har lämnat och in har tre spelare med fina offensiva kvaliteter anslutit i Bryan Lerg, Sebastian Collberg och Cade Fairchild.

– Det känns bra. Rögle har lyckats att behålla de spelare klubben ville ha kvar. Det tycker jag är ett gott tecken på att klubben är på väg åt rätt håll. Sedan har vi fått in lite namn som ska spetsa till truppen lite till. Dessutom har vi många unga spelare som vill framåt i sina karriärer. Jag tror det blir väldigt bra.

Precis som Bibic berättar har Rögle flera unga talanger till sitt förfogande och truppen är SHL:s näst yngsta, bara nykomlingen Leksand har yngre. Spelare som Filip Karlsson, Timothy Liljegren och Mathias From spås lysande framtider. Dessutom är både Robin Kovacs och Alexander Nylander kontrakterade av klubben, men är just nu på NHL Camp i nordamerika.

– Det är kul att se så många unga och väldigt skickliga spelare som tar för sig. Det känns som att det bara kryllar underifrån och det sätter en stor press på oss där uppe att jobba hårt för sin plats. Vi har skapat oss en sund konkurrenssituation, där många juniorer knackar på dörren och det blir en blåslampa för alla andra.

Ställs mot ungdomsklubben

Rögle slutade i fjol på elfte plats i SHL, men i år hoppas Bibic att klubben ska ta ytterligare kliv i tabellen.

– Självklart satsar vi alltid bättre än året innan och man vill alltid bli lite bättre. Det andra året i SHL brukar alltid vara det tuffaste. Vi har inte satt någon målsättning ännu, men självklart vill vi ännu högre upp i tabellen.

Är det viktigt att komma före Malmö igen?

– Ha ha, självklart. Man vill alltid ligga före Malmö i tabellen, det är viktigt.

Till nästa år kommer Bibic att få ställas öga mot öga mot sin ungdomsklubb, Leksand. Han fostrades i Dalalagets akademi och representerade klubben i sex säsonger innan flyttlasset gick till sydligare breddgrader.

– Självklart är jag väldigt tacksam för den hockeyutbildning och de fina år jag fick där. Nu när jag spelar i Rögle får man lägga bort det där och tänka att det är vilken motståndare som helst. För mig handlar det bara om tre poäng, men självfallet kommer det att vara en väldigt speciell match, det är inget snack om det. Jag har min släkt och mycket vänner där uppe och det kommer kanske bli lite annorlunda än vanligt. Men det gäller att vara professionell och lägga det åt sidan för en stund.