• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 11 Januari Jan
Fredag Fre 12 Januari Jan
Lördag Lör 13 Januari Jan
Söndag Sön 14 Januari Jan
Torsdag Tor 18 Januari Jan
Fredag Fre 19 Januari Jan
Lördag Lör 20 Januari Jan
Tisdag Tis 23 Januari Jan

Färre videogranskningar den här säsongen

8 januari 2016 19:42

Möjligheten att videogranska målsituationer har inte behövt användas i samma utsträckning som tidigare. I år har antalet videogranskningar minskat med knappt 20% jämfört med förra säsongen.


Numera måste alla mål i SHL godkännas av både domaren och situationsrummet. I regel sker det utan problem men ibland krävs en noggrannare kontroll av ett mål, en videogranskning.

Vid röriga målsituationer kan man välja att låta videogranska händelsen för att avgöra om det ska vara mål eller inte. Granskningen görs av SHL:s situationsrum som har tillgång till videomaterial från samtliga matcher i ligan. Även domarna har tillgång till en videomonitor i sekretariatet. En videogranskning kan initieras av domaren på isen eller personalen i situationsrummet och beslut fattas efter en diskussion mellan dessa båda parter. Skulle de vara av olika uppfattning har situationsrummet sista ordet.

Hittills den här säsongen har videogranskning skett vid 56 tillfällen, motsvarande siffra föregående år var 65. Det är alltså en ganska liten skillnad i absoluta tal, men förra säsongen hade SHL två lag färre vilket gör att det i år även har spelats fler matcher än i fjol.

Rent statistiskt har man i år haft videogranskning 0,29 gånger per match, i fjol 0,35. Det innebär en minskning med knappt 20% och dagens siffra innebär att det i genomsnitt görs 2 videogranskningar per full omgång. Varje videogranskning har i genomsnitt tagit 54 sekunder.

Jämförelsen mellan de båda säsongerna är gjorda från säsongsstart till och med den 27 december 2014 respektive 2015.