• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 8 Februari Feb
Lördag Lör 10 Februari Feb
Torsdag Tor 15 Februari Feb
Idag 24 Februari Feb
Tisdag Tis 27 Februari Feb
Onsdag Ons 28 Februari Feb
Torsdag Tor 1 Mars Mar
Fredag Fre 2 Mars Mar

Konstantin Komarek: "Jag ska visa att de gjorde fel"

12 maj 2016 13:02

Konstantin Komarek kom till Luleå som 16-åring och under fyra år öste han in poäng i klubbens juniorlag. Någon succé i A-truppen blev det dock aldrig. Nu är 23-åringen tillbaka i SHL och hos Malmö ska han visa vad han kan.


Konstantin Komarek sågs tidigt som en stor talang och värvades som 16-åring till Luleå Hockey. I norrbotten gick Komarek gymnasiet och imponerade till en början stort i Luleås J18- och J20-lag, vilket resulterade i SHL-spel redan som 17-åring. Året efter var det tänkt att han skulle slå igenom i ligan.

– Det var fina år och jag lärde mig mycket. Jag utvecklades som hockeysspelare, sedan fungerade det inte så bra sista året och jag fick gå en annan väg, berättar Konstantin Komarek.

Nej, succén uteblev och genombrottet i SHL kom aldrig. På 45 matcher blev det endast fem poäng och centern fick lämna Luleå.

– Det började jättebra, men jag tror att det berodde på att jag var ung och jag tror att det tar ett tag att anpassa sig till A-laget. Tiden det tog för mig kanske var för lång tid för att tränarna skulle fortsätta att tro på mig. Då fick andra spela och det var bara att acceptera. Jag fick flytta hem och ta den vägen tillbaka till SHL.

"Det blev vändningen"

Efter det tuffa sista året i Luleå valde Komarek att flytta hem till Österrike igen för spel med Salzburg. Under hans fyra år i klubben utvecklades han till en av stjärnorna i ligan. Även hans poängproduktion ökade för varje år, från 15 poäng år ett, till 40 i fjol.

– Efter andra året i Salzburg hände något, det blev en vändning för mig. Jag hade en tränare som trodde mycket på mig och gav mig ytrymme att visa vad jag gick för. Jag fick en större roll varje år och utvecklades hela tiden och fick mer och mer utrymme.

Under hans två sista år i ligan blev det förutom starka år spelmässigt också två österrikiska titlar.

– Framförallt den sista säsongen var väldigt bra och den är jag mycket nöjd med. Att dessutom få lyfta bucklan igen var speciellt.

Efter hans starka säsong i fjol med 40 poäng i grundserien och 13 i slutspelet var intresset för hans namnteckning stort. Valet föll dock ganska tidigt på Malmö och SHL.

– Det kändes väldigt bra direkt med Malmö. De visade ett tydligt intresse och det kändes rätt när jag pratade med Patrik Sylvegård. Då gick jag på min magkänsla.

Känner du någon revanschlusta inför återkomsten till SHL?

– Ja, det gör jag absolut. Speciellt när jag spelar mot Luleå kommer jag att känna det. Det ska bli kul att få visa vad man går för och visa att de gjorde fel. Det ser jag fram emot.

Vad ska du bidra med till Malmös spel?

– Jag hoppas kunna bidra med samma sak som sista året i Salzburg. Poängproduktion, powerplay och ett hårt jobb är de tre saker som jag är bäst på.

Komarek, som talar förvånansvärt bra svenska för att endast ha levt i landet i fyra år, berättar att han under sina år i Österrike följde SHL.

– Jag har följt ligan ganska mycket faktiskt. Jag brukade alltid titta på highlights och såg matcher när jag hade ledig tid. Jag tittade också på några matcher live och har ganska bra koll.

Komarek kommer till ett Malmö som i fjol slutade på tolfte plats i SHL. Klubben har dock värvat flera tongivande spelare i Noah Welch, Illari Fillpula, Nichlas Hardt, för att nämna några.

Vad kan vi förvänta oss av Malmö kommande säsong?

– Jag hoppas att vi kan göra en bättre säsong än förra året och gå till slutspel. Där vet man aldrig vad som händer. Det ska vara målet, även om vi inte har pratat så mycket om någon målsättning ännu, avslutar han.