• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 11 Januari Jan
Fredag Fre 12 Januari Jan
Lördag Lör 13 Januari Jan
Söndag Sön 14 Januari Jan
Torsdag Tor 18 Januari Jan
Idag 19 Januari Jan
Lördag Lör 20 Januari Jan
Tisdag Tis 23 Januari Jan
Torsdag Tor 25 Januari Jan

40 ögonblick: Jörgen Jönsson avslutar karriären med guld

31 mars 2015 10:30

Få svenska spelare har varit så framgångsrika under sin ishockeykarriär som Jörgen Jönsson. I karriärens allra sista match fick han inför sina hemmafans lyfta LeMat-pokalen till skyarna. Ett på många sätt magiskt ögonblick som är ett av 40 SHL.se väljer att uppmärksamma från den 40:e säsongen av SHL.


Jörgen Jönsson föddes i Ängelholm 1972 och föga förvånande inledde han sin karriär i Rögles ungdomslag och säsongen 1989/90 debuterade han för klubbens A-lag. Efter sex säsonger i moderklubben Rögle åkte laget ur dåvarande Elitserien och Jönsson värvades till Färjestad, klubben som skulle komma att bli hans hem i 13 framgångsrika säsonger.

Jönsson är känd för att som enda spelare vunnit SM-, VM-, och OS-guld samma säsong när han lyckades med bedriften säsongen 2005/2006. Efter OS-guldet i Turin tog Jönsson SM-guld med Färjestad innan han avslutade säsongen på ett fantastiskt sätt med ett VM-guld i Riga. Den spelskicklige centern spelade 13 säsonger i Färjestad och vann fem SM-guld.

Under julen 2008 berättade Jönsson att den dåvarande säsongen skulle komma att bli hans sista som spelare. Självfallet skulle han avsluta sin karriär på allra bästa sätt - med ett SM-guld.

Det var magiskt att Jörgen Jönsson i karriärens allra sista match fick lyfta LeMat pokalen till skyarna och därmed avsluta sin spelarkarriär på allra bästa sätt. I och med den bedriften är han ett givet ögonblick att uppmärksamma i 40 historiska ögonblick i SHL.

Jörgen Jönsson firar karriärens sista mål. Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån

Totalt spelade Jönsson 711 matcher i Elitserien/SHL och stod för 535 poäng fördelat på 231 mål och 304 assist. Dessutom har Jönsson spelat flest A-landskamper och VM-matcher för Tre Kronor än någon annan spelare med 285 landskamper och 103 VM-matcher.