• Huvudsponsorer

Tor 12 Okt  (6 matcher)
Fre 13 Okt  (1 match)
Lör 14 Okt  (5 matcher)
Tis 17 Okt  (4 matcher)
Tor 19 Okt  (7 matcher)
Lör 21 Okt  (5 matcher)
Tis 24 Okt  (6 matcher)
Ons 25 Okt  (1 match)
Tor 26 Okt  (5 matcher)

Matchguider: Skellefteå jagar revansch i ett glödhett norrderby

12 november 2012 18:00

När Elitserien startar om efter Karjala Tournament bjuds du bland annat på ett glödhett toppmöte och norrlandsderby i Västerbotten mellan de två rivalerna Skellefteå AIK och Luleå Hockey, där SAIK är ute efter revansch efter 2-3-förlusten i september. Vidare bjuder omgång 21 bland annat på ett västderby mellan Frölunda och Färjestad och en så kallad sexpoängsmatch mellan Rögle och AIK. Läs mer om läget i lagen samt ta del av matnyttig statistik inför tisdagens sex matcher.


Skellefteå - Luleå

Skellefteå har vunnit de tre senaste matcherna, men Luleå har samtidigt tagit minst en poäng per match de sju senaste matcherna och LHF har också tagit minst en poäng per match i sina fyra senaste bortamatcher.

Noterbart är också att det är seriens två tätaste lag som möts. Luleå har släppt in 1,37 mål per match, medan Skellefteå har släppt in 1,80. Vidare är Skellefteå seriens bästa boxplay-lag med en effektivitet på 87,36 procent.

Vid säsongens första möte mellan lagen vann Luleå alltså med 3-2.
- Luleå spelar likadant varje dag och gör det fantastiskt bra. De spelar extremt disciplinerat, jobbar hårt och är farliga i sina omställningar. Det är svårt att få till klara chanser på dem. Så för oss gäller det att utmana och ta oss in, att vi söker upp de heta ytorna och inte söker lugnet där ute för då kommer vi inte att skapa någonting. Vi måste ge oss in där det är obekvämt, säger SAIK:s målvaktstränare Krister Holm till klubbens hemsida.

Skellefteås Jimmie Ericsson och Joakim Lindström har gjort minst en poäng per match de tre senaste matcherna.

Petter Granberg, John Klingberg, Pierre-Édouard Bellemare och Johan Forsberg var inte med lagets senaste match (7-3-segern mot HV71).

Oscar Möller gjorde tre mål mot HV71, men i fredags fick Möller genomgå en operation för ett skadat ledband i foten och han kommer nu att vara borta i tre månader.

- Det är ju jättesurt, men samtidigt är Pierre (Bellemare) och Foppa (Johan Forsberg) på väg in. PG (Petter Granberg) och Klingan (John Klingberg) är väl en bit bort, men närmar sig ändå, säger målvaktstränaren Holm.

Luleås Daniel Mannberg och Jonas Berglund är utlånade till Asplöven och är enligt LHF:s assisterande tränare Thomas Berglund därmed inte aktuella för spel mot Skellefteå. Senast, det vill säga i 1-0-segern mot Rögle, saknade Luleå Karl Fabricius.

Växjö - MODO

Växjö har tagit minst en poäng per match de tre senaste matcherna och senast vann man med 3-0 mot AIK, medan tisdagens motståndare MODO har förlorat de fem senaste matcherna samt inte gjort något mål de tre senaste matcherna. MODO har dessutom förlorat de tre senaste bortamatcherna.

När lagen möttes i oktober vann MODO med 2-0.

Saknas i Växjö Lakers gör Mikael Eriksson och Tim Heed som är utlånade till Troja respektive Västerås. I övrigt är laget skadefritt, meddelar smålandsklubben på sin hemsida.

Enligt MODO:s hemsida kommer örnsköldsvikslaget till spel utan Oscar Alsenfelt och Alexander Steen. Noterbart är att Linus Ullmark kommer in i stället för Alsenfelt. Samuel Påhlsson saknas sedan tidigare och Jens Westin är utlånad till Espoo Blues för resten av säsongen.

Lakers-TV: Urbas om landslagsspel och inför matchen
Lakers-TV: Rasmussen om Tre Kronor och inför matchen

Rögle - AIK

Rögle har tagit minst en poäng per match de tre senaste hemmamatcherna, men kommer närmast från två raka förluster, eller 0-4 mot Färjestad och 0-1 mot Luleå. Men AIK har i sin tur förlorat de tre senaste matcherna, senast 0-3 mot Växjö.

Senast lagen möttes vann AIK med 5-3.

Rögles Viktor Lindgren och Jesper Jensen var inte med senast. Forwardstrion Nils Bergström, Andrée Brendheden och Tobias är utlånade till Karlskrona. Mer om Rögle hittar du på klubbens hemsida.

Senast kom AIK till spel utan Daniel Josefsson, David Lillieström-Karlsson, Christian Sandberg och Dick Tärnström.

– Nu är det bara Tärnström, Josefsson och Lillieström som saknas. Det är kul att "Sampa" (Christian Sandberg) är tillbaka som en viktig pjäs, säger AIK:s assisterande tränare Mats Lindgren till klubbens hemsida.

Linköping - Brynäs

Båda lagen förlorade i sina senaste matcher, i LHC:s fall med 2-3 mot Färjestad och i Brynäs fall 0-4 mot Frölunda. Värt att notera är att Linköping har fem raka hemmasegrar mot Brynäs. Senast lagen möttes vann dock Brynäs med 3-1 i Läkerol Arena.

Linköping har två spelare på skadelistan. Christian Engstrand (uttänjt ledband) samt Sebastian Ottosson (problem med en slemsäck i foten). Dessutom är Jonatan Nielsen utlånad till Södertälje. Allt enligt LHC:s hemsida.

Brynäs Simon Bertilsson, Dennis Persson, Christian Djoos och Daniel Widing var inte med senast. Lars Jonsson är borta på obestämd tid på grund av ledgångsreumatism.

– Det jag kan säga är att Bertilsson blir inte med. Persson blir inte heller med. Mads Hansen är sjuk och har en infektion och Jonsson är inte heller med. Det är svårt att säga när de är tillbaka, säger Brynäs tränare Tommy Jonsson till klubbens hemsida.

HV71 - Timrå

HV71 kommer närmast från två förluster, eller 3-4 efter straffar mot Växjö och 3-7 mot Skellefteå. Timrå kommer i sin tur närmast från en 3-0-seger mot västernorrlandsrivalen MODO.

Senast lagen möttes vann HV71 med 4-2.

HV71:s Elias Fälth och Jesper Fasth har gjort minst en poäng per match de fyra senaste matcherna.

Nyförvärvet Andreas Jämtin gör comeback i HV71-tröjan mot Timrå och jönköpingslagets tränare Ulf Dahlén väljer att stoppa in Jämtin i kedjan tillsammans med Johan Davidsson och Per Ledin.

- Andreas är en energikick som kommer in i laget. Det ska bli kul att se honom nu när han är frisk och fräsch. Samtidigt är det en långsiktig värvning, eftersom han inte spelat matcher på ett tag, säger Dahlén till klubbens hemsida.

Jesper Fasth skadade sig under landslagsuppdraget och missar troligtvis några matcher.

- Jag har inte fått någon slutgiltig rapport än, men det var inte så allvarligt. Han missar ett antal matcher.

Jesper Thörnberg är tillbaka efter utlåningen till Södertälje. Daniel Fernholm, som missade landslagsturneringen på grund av en skada, är nu tillbaka i spel. Samma sak gäller Johan "Liket" Lindström, som varit borta en längre tid.

- "Liket" är tillgänglig för spel igen, men han har inte spelat matcher på ett tag och börjar på bänken.

Hur går det för Oscar Sundh?
- Oscar var på is med laget i dag och gör framsteg, men det får ta den tid det tar, säger Dahlén.

Robin Lindqvist, Tommy Stenqvist och Alexander Larsson var inte med senast för Timrå. TIK:s tränare Tomas Montén inför matchen.

HV71:s Jämtin inför matchen
HVTV: En Jämtin-special inför comebacken

Frölunda - Färjestad

Frölunda har tagit minst en poäng per match de tre senaste matcherna, men samtidigt har Färjestad tre raka bortasegrar mot Frölunda och vidare har FBK vunnit de fyra senaste matcherna och tagit minst en poäng per match de fem senaste matcherna. Frölunda slog senast Brynäs med 4-0, medan Färjestad senast besegrade Linköping med 3-2.

I säsongens första möte mellan lagen vann Frölunda med 3-2.

Färjestads Magnus Nygren har gjort minst en poäng per match de fem senaste matcherna.

De enda som nu saknas i Frölunda är Mikael Johansson och Pierre Johnsson.
- Vi har haft ett väldigt bra uppehåll. Vi har fått tillbaka spelare som varit skadade, vi har tränat bra och gruppen har fått komma ihop på ett bra sätt. Mathis Olimb är med, kul att han är tillbaka. Det samma gäller för Jari Tolsa, Mats Rosseli Olsen och Viktor Svedberg som samtliga har haft skavanker, säger FHC:s assisterande tränare Christian Lechtaler till göteborgslagets hemsida.

Färjestad har Oscar Klefbom (axel), Sanny Lindström (hjärnskakning) och Jack Connolly (ljumskar) utanför laget. I alla tre fallen kommer det att ta ytterligare lite tid innan de är spelklara, meddelar FBK på sin hemsida.

Frölunda-TV: Lundqvist och Stålberg inför matchen