• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 8 Februari Feb
Lördag Lör 10 Februari Feb
Torsdag Tor 15 Februari Feb
Lördag Lör 24 Februari Feb
Tisdag Tis 27 Februari Feb
Onsdag Ons 28 Februari Feb
Torsdag Tor 1 Mars Mar
Fredag Fre 2 Mars Mar

Johan Alm: "Det känns att Skellefteå är mitt lag"

6 juli 2016 10:00

Efter två år i AHL med Milwaukee Admirals så är nu backen Johan Alm tillbaka i SHL och Skellefteå AIK. Tillbaka i klubben som han håller varmt om hjärtat.


Det är en blåsig sommardag i Skellefteå när SHL.se når backen Johan Alm på telefon. Alm och hans lagkamrater i Skellefteå har just nu semester varvat med egen träning. Alla spelare har fått individuella träningsscheman att följa. För Alms del handlar det framför allt om att träna upp styrkan i underkroppen då han fortfarande lider av sviterna efter en knsäskada han ådrog sig i våras.

– Jag gjorde illa ena knäet innan slutspelet i AHL och den skadan håller jag fortfarande på att träna upp och rehabilitera. Det är klart bättre, men jag har en liten bit kvar, berättar han.

Hur känns det att vara tillbaka i Skellefteå?

– Det känns bra, tycker jag. Det kändes som ett väldigt naturligt steg att komma tillbaka hit i nuläget.

Hur menar du då?

– I samband med min sista skada nu i våras kände jag att det var dags att göra något. Jag hade dessutom ett utgående kontrakt med Nashville och pratade då med min agent. Jag behövde lite tid för att tänka igenom vad jag ville göra och om vad som var nästa steg för mig som på lång sikt är bra för min karriär.

– Efter lite tids tänkande pratade vi ihop oss igen och då kom vi båda egentligen fram till att Sverige var det bästa alternativet och då är det klart att Skellefteå kom i första hand för mig. Så jag är väldigt glad att det blev så och tacksam över att Skellefteå ville ta emot mig också.

Hur har dina två år i AHL utvecklat dig som spelare?

– Jag är mer allround som spelare nu. Nu har jag också testat på att spela på liten rink och en annan typ av hockey, men samtidigt kommer jag ihåg hur det var att spela i Skellefteå och att spela på stor rink. Så att jag är mer allround nu jämfört med när jag lämnade Skellefteå är den stora skillnaden skulle jag vilja säga. Jag har lärt mig att spela olika typer av hockey.

Hur var det att spela i AHL?

– Det var skitroligt att åka över, sen kanske det inte gick som jag önskat men det är definitivt en rolig erfarenhet att ha med sig.

"Klart man blivit spelsugen när man tittat"

Alm berättar att drömmen och målet med ishockeykarriären fortfarande är att spela i NHL en dag. Men att tankarna just nu handlar om att komma i så bra form som möjligt för att hjälpa Skellefteå AIK till nya framgångar i SHL. Och att det är just i Skellefteå AIK Alm spelar är inga konstigheter. Det är laget i hans hjärta. Ett lag han också följde under sin tid i AHL.

– Under seriespelet så har jag mest följt med i tabeller och poängligor och sådär men under slutspelet så har jag sett en del matcher, då Skellefteå har spelat.

Du har fortfarande varit en del av Skellefteå?

– Ja, lite så har det varit. Det är min moderklubb så det är klart att man suttit och kollat och känt att det är ens lag man tittar på. Det är klart att jag tänkte att jag ville vara med och bidra på isen.

– Speciellt har det varit så när jag har varit skadad. Då har man varit och tränat och sen kommer man hem och ser Skellefteå spela slutspelsmatcher. Då blir man ju sugen helt klart.

Till den kommande säsongen är Alm nu en del av Skellefteå igen. Kontraktet på två år signerades i maj och nu till hösten kommer blickarna att riktas mot Västerbotten och det svartgula laget som varit en framgångsfaktor i svensk hockey de senaste åren.

– Jag har faktiskt inte hunnit tänka så mycket på säsongen som kommer. Vi har ett bra lag och det vet nog alla om så det är ingen hemlighet att vi siktar på att gå så långt som möjligt. Det är en bra känsla i gruppen och alla vet vad vi vill.

Förutom Johan Alm finns det en hel del andra spelare som är tillbaka i Skellefteå till den kommande säsongen. Spelare som Oscar Möller och Joakim Lindström är spelare som Alm spelat med förut, och som efter egna äventyr också nu är tillbaka i svartgula dressen. Något Alm gillar.

– Ja, och det är jättekul att träffa alla man kände sedan tidigare igen. Men även alla andra. Och du har bra koll på vilka alla är ändå, även om du inte spelat tillsammans förut så det är inte direkt några problem att komma in i laget.