• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 11 Januari Jan
Fredag Fre 12 Januari Jan
Lördag Lör 13 Januari Jan
Söndag Sön 14 Januari Jan
Torsdag Tor 18 Januari Jan
Fredag Fre 19 Januari Jan
Lördag Lör 20 Januari Jan
Tisdag Tis 23 Januari Jan

SHL Awards - Finalister till Mest värdefulle spelare

16 april 2016 10:00

Juryn till SHL Awards 2016 har sagt sitt. Efter att alla röster räknats står det klart att Joel Lundqvist, Anton Rödin och Patrick Thoresen är finalisterna som gör upp om titeln Mest värdefulle spelare.


Joel Lundqvist, 34 år, center - Frölunda HC

Frölundas lagkapten har varit som pånyttfödd under SHL 2015/2016. Hans 19 mål, 19 assist och 38 poäng är hans bästa notering i SHL vad det gäller både mål och poäng.

Han har förutom sin fina poängproduktion varit en riktig ledare för sitt Frölunda både på och utanför isen. Det som kanske imponerar mest med hans säsong är hans mångsidighet. 112 tacklingar (5:a i SHL), speltid i numerärt under- och överläge, alltid ett hårt jobb och ett föredöme för yngre spelare.

I Frölundas starka powerplay har han verkligen presterat under säsongen och gjort 14 poäng varav sex mål. Han har också putsat till sin plus/minus-statistik som i fjol landade på -10 att jämföra med +9 den här säsongen.

Motivering från jurymedlem:

"34 år ung – och i sitt livs form. Joel Lundqvist har precis alla egenskaper som ett lag letar efter hos en lagkapten. En lysande säsong med bättre skridskoåkning kryddades med mål och assist som aldrig förr".

Anton Rödin, 25 år, forward - Brynäs IF

Anton Rödin var SHL:s bästa spelare tills han skadades under en träning den 16:e januari. Innan dess hade han gjort 37 poäng, fördelat på 16 mål 21 assist. Det innebar att han vid den tidpunkten ledde poängligan och låg på andra plats i skytteligan. När SHL var färdigspelat kunde vi också konstatera att Rödins poängsnitt på 1,12 poäng per match var det högsta i ligan.

Efter att ha tittat på Brynäs poängsnitt med och utan Rödin kan vi också konstatera att lagkaptenen var otroligt viktig för sitt lag. Med Rödin i laget tog klubben 1,71 poäng per match i snitt. Att jämföra med 0.94 poäng per match utan honom.

Anton Rödin var också spelaren i SHL som gjorde flest flerpoängsmatcher med 14 stycken, två mer än Växjös Richard Gynge. Brynäs stjärna utsågs även till september månads stjärna i ligan för sina insater.

Motivering från jurymedlem:

"Anton Rödin bar fram ett Brynäs som överraskade alla i början av säsongen. När Rödin försvann rasade Brynäs – det om något säger väl allt om Rödins betydelse för sitt lag".

Patrick Thoresen, 32 år, forward - Djurgården

Värvningen av Patrick Thoresen gav ett rejält eko inför SHL. Norrmannen ville tillbaka till Djurgården och vann direkt djurgårdsfansens kärlek.

En skada under försäsongen gjorde att Thoresen inte riktigt kom igång till en början, men ju längre säsongen gått har 32-åringen verkligen visat SHL-publiken sitt breda register.

De sista 30 matcherna i SHL gjorde han 31 poäng, vilket var bäst i ligan och han landade tillslut på 48 poäng på 49 matcher. Hans insater var starkt bidragande till att Djurgården nästan nådde en direktplats till kvartsfinal. Hans 33 assist var bäst i ligan tillsammans med Skellefteås Patrik Zackrisson.

Motivering från jurymedlem:

"Thoresen leder Djurgården. På isen, i bussen, i omklädningsrummet och i media. Han är den som lyft stockholmarna i tabellen och den som har den inofficiella kaptensbindeln. En MVP kort och gott".