• Huvudsponsorer

Tor 12 Okt  (6 matcher)
Fre 13 Okt  (1 match)
Lör 14 Okt  (5 matcher)
Tis 17 Okt  (4 matcher)
Tor 19 Okt  (7 matcher)
Lör 21 Okt  (5 matcher)
Tis 24 Okt  (6 matcher)
Ons 25 Okt  (1 match)
Tor 26 Okt  (5 matcher)

Tre raka för Skellefteå eller guld till Brynäs?

16 april 2012 17:30

Gävle hade dukat för guldfest och allt var planerat in i minsta detalj för Brynäs trettonde SM-guld. Men Skellefteå hade uppenbarligen inga som helst planer på att låta det ske och i stället för 4-0 i matcher till Brynäs står vi nu inför en femte SM-finalrond. Skellefteå siktar på att bli historiska genom att bli det första laget som vänder ett 0-3-underläge till en 4-3-seger. Men kommer Brynäs, som har vunnit sina sex senaste bortamatcher, verkligen att tillåta det?


Skellefteå - Brynäs

Brynäs leder med 3-1 i matcher i bäst av sju.

Skellefteås tränare Anders Forsberg ger sin syn på söndagens 4-3-seger efter förlängning.

– Den stora skillnaden var att vi kom närmare och tacklade mer. Det var vår game plan och det var viktigt att vi lyckades med den, sa Forsberg till Hockeyligan.se:s reporter på plats i Läkerol Arena och fortsatte:

- I målet är "Jocke" (Eriksson) otroligt bra.

Forsberg om Brynäs straff i förlängningen.
- "Jocke" och (Jakob) Silfverberg har ju spelat tillsammans och känner varandra utan och innan. "Jocke" tvingade Silfverberg att skjuta. Den sista man vill ha mot sig är ju Silfverberg.

När Skellefteå anlände till Läkerol Arena kom västerbottenslaget in i ett rum som var tapetserat med guldlöpsedlar och riggat för fest.

- Vi passade på att fota där inne och tog med oss en av affischerna in i omklädningsrummet. Hela rummet var tapetserat för guldfest. Det var en av kvällstidningarna som gjort det, men vi sa till spelarna att Brynäs hade beställt det, sa SAIK-coachen.

Lagkaptenen Jimmie Ericsson fortsatte:
- Ja, alla gillar ju kalas, även om man inte själv är bjuden, sa han och gav vidare sin syn på matchen:

- Vi är kallare i avsluten, vi hade pratat om att ta tillbaka serien till Skellefteå. Och det är alltid skönt att spela så snart efter en förlust, då man vill ha revansch så fort som möjligt.

Ericsson om att göra fyra mål:
- Vi har hållt för hårt i klubborna tidigare, vi pratade om det innan matchen.

Klockare: "Det ser bra ut för Goren"

Enligt Skellefteås tränare Stefan Klockare är det viktigt att hans mannar nu tar en match i taget.

- Vi fokuserar match för match och i varje match har vi 50 procents chans att vinna. Hade det varit ett lotteri så vore det ganska bra odds och nu kan vi dessutom påverka utgången. Det är farligt att kika på att vi måste vinna tre matcher till, säger Klockare till klubbens hemsida.

Skellefteå har saknat Lee Goren i de senaste tre matcherna, men inför tisdagens match är Klockare hoppfull.

- Lee tränade hela träningen i dag, så det ser bra ut för honom.

Skellefteå Kraft Arena var kokande het i lördags, något som Klockare nu hoppas ska upprepas för att ge spelarna den extra kicken.

- Det är skönt att spela i en fullsatt arena och det håller adrenalinet uppe hos spelarna.

Widing: "Silfverberg gör helt rätt på straffen"

Efter tre raka finalvinster fick alltså Brynäs i söndags se sig besegrat på hemmaplan.

- Det var ingen skillnad på spelet jämfört med tidigare, Skellefteå vinner för att de gör fyra mål och någon gång måste det lossna också, sa Brynäs Daniel Widing till Hockeyligan.se efter suddenförlusten och fortsatte angående Jakob Silfverbergs stolpskott på straffen i förlängningen:

- Han gör helt rätt, (Joacim) Eriksson har ingen koll på den pucken.

Brynäs back Ryan Gunderson, som senast kvitterade till 3-3, ser fram emot finaldrabbning nummer fem.

– Det blir nog inget större problem för oss att ladda om. I slutspel finns ingen tid att oroa sig över hur det gick i den senaste matchen, utan det är bara att lägga det bakom sig och titta framåt, säger Gunderson till Brynäs-TV inför tisdagens finalmatch i Skellefteå.

Brynäs tränare Tommy Jonsson är också laddad inför det som komma skall.
- Det är som jag sagt förut, när man vinner får man njuta av det en stund och när man förlorar får man vara besviken och nu, dagen efter, är det nollställt. Vi vet och känner att vi har ett bra utgångsläge, säger Jonsson till klubbens hemisda.

Inget lag har lyckats vända 0-3 till seger

Det finns alltså ännu inget lag som lyckats vända underläge 0-3 till seger i en SM-slutspelsserie sedan sjumatcherssystemet infördes. Men Djurgården var nära i SM-kvartsfinalen förra säsongen då man hämtade upp 0-3 till 3-3 mot Luleå, för att därefter falla i förlängningen i den avgörande matchen. Ett annat exempel är MODO - även de i kamp med Luleå - som föll med 4-3 i matcher efter att ha hämtat upp 0-3 till 3-3 säsongen 2000/01.

Blir Skellefteå först genom tiderna att lyckas med bedriften, eller säkrar Brynäs sitt första SM-guld sedan 1999?

von Konow: DIF närmast att vända 0-3 i matcherMER STATISTIK INFÖR MATCHEN

Mer inför matchen hittar du även på Brynäs och Skellefteås hemsida.

Mer läsning:

Warg: "Ett SM-guld skulle bli dyrt för Skellefteå"
Dackell: "Vore enormt stort att få avsluta med guld"
Johan Larsson är Årets Rookie 2011/2012

Elitserien Play

Du har väl inte missat elitserielagens web-TV Elitserien Play? För dig som besökare innebär detta att video kring Elitserien på nätet blir betydligt mycket bättre. Den är på motsvarande sätt som för andra stora Play-tjänster en naturlig samlingsplats för den som älskar ishockey och Elitserien. Tjänsten återfinns på www.elitserienplay.se.

Följ matchen i text och video

Tisdagens match följer du via Elitserien Arena, där du hittar artiklar och video både inför och efter match - och under match självfallet även liverapportering med statistik. Via vår mobila applikation Elitserien 2011/2012 (för iOS och Android) kan du också följa händelserna - och därtill har du möjlighet att ta del av helt unika målklipp.