• Huvudsponsorer

Tor 12 Okt  (6 matcher)
Fre 13 Okt  (1 match)
Lör 14 Okt  (5 matcher)
Tis 17 Okt  (4 matcher)
Tor 19 Okt  (7 matcher)
Lör 21 Okt  (5 matcher)
Tis 24 Okt  (6 matcher)
Ons 25 Okt  (1 match)
Tor 26 Okt  (5 matcher)

"Ett SM-guld skulle bli dyrt för Skellefteå"

10 april 2012 01:00

Förra säsongen var han lagkapten i Skellefteå. Tillsammans med Mikko Lehtonen och Joakim Lindström bildade han också västerbottenslagets fruktade förstakedja. Men Fredrik Warg nådde aldrig ända fram till ett SM-guld. "Om Skellefteå vinner mot Brynäs och tar SM-guld lär det bli dyrt för klubben, för då lär nog taket i hallen flyga iväg" säger KHL-spelaren Warg till Hockeyligan.se.


Förra året föll Skellefteå på mållinjen när man i SM-finalen fick se sig besegrat av Färjestad.

- Vi var klart sämre just då. Men vi föll lite på egna misstag, då vi var lite väl offensiva i vissa lägen. Nu känns det som att laget har tagit med sig det och fått en betydligt tätare defensiv, och det krävs verkligen om man har tänkt att gå hela vägen till ett SM-guld, säger Warg och fortsätter:

- Årets upplaga av Skellefteå har gott om spetsspelare och en bra anfallsbredd med fyra starka kedjor, som alla är jobbiga att möta. Backsidan känns lite jämnare än förra året och i att man taktiskt sett också har tätat till defensiven ser det riktigt bra ut.

- Sedan har ju Skellefteå också en riktigt bra målvakt i "Jocke" (Joacim) Eriksson. Förra året var Hadelöv (Andreas) riktigt het och nu har "Jocke" verkligen klivit fram. Så visst har laget en väldigt bra chans att ta SM-guld.

"Visste att Skellefteå skulle bli ett topplag"

Inför säsongen pratades det mycket om alla tongivande spelare som lämnade Skellefteå. Du som lämnade för Dinamo Riga och KHL, hur såg du på SAIK:s chanser inför årets säsong?

- Inför säsongen var det nog inte många som trodde på att värvningarna skulle bli så lyckade som de har blivit. Man har helt enkelt åter igen gjort en bra scouting.

– Men jag visste ändå att Skellefteå skulle bli ett topplag i år igen, för man måste ju komma ihåg att det även är många bra spelare som är kvar i truppen från förra året. Det är bara att titta på spelare som Jimmie Ericsson, Erik Forssell, Melker Karlsson och Martin Lundberg. Sedan kom ju även "Jocke" (Joakim) Lindström tillbaka mitt under säsongen och han lyfter verkligen hela laget.

"Hemmaplan kommer att avgöra"

Lyckade värvningar och viktiga spelare som har stannat/kommit tillbaka och nu lagets andra raka SM-final. Vad talar för att det ska räcka hela vägen den här gången?

- Det känns som att allt stämmer i år. Alla som var med i fjol lärde sig nog väldigt mycket av det och tack vare det känns truppen mer mentalt redo för en SM-final. De senaste åren har Skellefteå kommit längre och längre i SM-slutspelet och hela föreningen andas proffsighet. Dessutom har många spelare som Forssell, Ericsson och Anders Söderberg varit med på hela den resan. Min känsla är att hemmaplan till slut kommer att avgöra och att Skellefteå vinner med 4-3 i matcher.

- Tänk att få vinna med en sjunde och avgörande match på hemmaplan. Men det skulle nog bli dyrt för klubben, för då skulle nog taket i Skellefteå Kraft Arena lyfta och flyga iväg, säger 32-årige Warg med ett skratt.

"Som åskådare är det en drömfinal"

SAIK:s tidigare lagkapten från Boliden berättar vidare att han har tänkt försöka följa SM-finalen både på läktaren och framför TV:n.

- Som åskådare är Skellefteå mot Brynäs en drömfinal. Två riktigt skickliga lag som gillar att ha puck och är jäkligt sugna på offensivt spel. Det kommer att bli en snabb och samtidigt fysisk hockey som blir väldigt spännande att följa.

- En sak som kan betyda mycket för Brynäs är att de har många unga spelare på uppåtgående som ska lämna klubben, jag menar att det i sin tur kan skapa en stark gruppkänsla. Typ det här är det sista vi gör tillsammans innan vi sticker iväg på nya äventyr.

"Det skulle vara helt galet i flera veckor"

Inför den sjunde och avgörande semifinalmatchen mot AIK var en del AIK-spelare snabba med att lägga över pressen på Skellefteå, en stad där man bara pratar om guld?

- Visst finns det en stor längtan efter ett nytt guld. Det var ju riktigt länge sen sist (1978) och hela stan och bygden står verkligen bakom laget. Men det är bara skönt att känna ett sånt stöd och tittar man på den sjunde matchen var AIK med i tio minuter. Sen var de chanslösa.

Hur tror du ett guldfirande skulle se ut i Skellefteå?
- Det skulle bli ett enormt firande och det skulle vara helt galet i flera veckor.

Någon spelare/i föreningen som du skulle unna ett SM-guld extra mycket?
- Anders Söderberg har väldigt många SM-silver (red anmärkning: 1993/94, 1998/99, 1999/00, 2001/02 och 2010/11) och det skulle vara riktigt kul att få se honom vinna. Men det finns många som har varit med och krigat länge, en annan är klubbdirektören "Pea" (Per-Anders Israelsson).

"Kommer att flyga fram nästa säsong"

För din egen del, får vi snart se dig spela i Skellefteå och Elitserien igen?
- Den senaste tiden har jag mest fått fokusera på orsaken till min skada, då jag har haft problem en längre tid. Men nu när jag vet vad felet är (Sportsman hernia) känns det bra igen. Jag kommer att opereras senare i april och nästa säsong kommer jag att flyga fram, säger Warg skrattandes och fortsätter:

- Jag har trivts helt ok i Riga, men spel i Sverige lockar alltid. Jag trivdes väldigt bra under mina säsonger (2009-2011) i Skellefteå, men vi får se vad som händer, säger KHL-centern som under den gångna säsongen mäktade med 17 poäng (10+7) på 49 matcher för Dinamo Riga.