• Huvudsponsorer

Tor 16 Nov  (7 matcher)
Fre 17 Nov  (1 match)
Lör 18 Nov  (6 matcher)
Tis 21 Nov  (5 matcher)
Tor 23 Nov  (7 matcher)
Lör 25 Nov  (7 matcher)

Två SHL-platser ligger i potten

18 mars 2016 14:30

Mars månad är kanske den hetaste hockeymånaden på året med ett fullspäckat SM-slutspel och samtidigt drar nu direktkvalet till SHL igång med mötena MODO mot Leksand och Karlskrona mot AIK. Två platser i SHL ligger i potten.


Karlskrona HK - AIK Hockey

Karlskrona har länge vetat om att kval skulle bli en verklighet denna säsong. SHL-nykomlingen har haft en tuff säsong med många förluster och legat i botten av tabellen under hela året. Därför kommer man till spel fullt förberedda på det som komma skall. Dessutom har man rutin från tuffa avgörande matcher med en SHL-plats i potten då laget ifjol besegrade Västerås i den HockeyAllsvenska finalen, vilket då betydde en plats i SHL.

Ifjol fick AIK kvala för att klara sig kvar i HockeyAllsvenskan. I år har det gått betydligt bättre med nygamla tränaren Roger Melin vid rodret. AIK vann HockeyAllsvenskan och vann sedan även den HockeyAllsvenska finalen i en stenhård finalserie mot Tingsryd. Den avgjordes först i sudden death i den femte och helt avgörande matchen där Robin Kovacs stod för segermålet.

Karlskronas heta spelare: Mattias Guter Det har nog inte undgått någon vilken fantastisk utveckling Mattias Guter har haft i Karlskrona. Guter har ständigt varit ett hot offensivt oavsett vilket motstånd han har stött på och till slut blev det hela 19 mål från Guters klubba. Endast tre mål från skytteligatiteln.

AIK:s heta spelare: Robin Kovacs För andra året i rad vann Robin Kovacs "Guldgallret". Ett pris som går till den bästa junioren i HockeyAllsvenskan. Det vittnar om vilken kapacitet som Kovacs besitter. Dessutom har forwarden nu ordentligt varvat upp i slutet av säsongen och är ständigt inblandad i farligheterna AIK skapar. Avgjorde dessutom den HockeyAllsvenska finalen mot Tingsryd.

C More:s expert Mike Helber analyserar matchserien: – Karlskrona är ett lag som har vetat om att det ska bli kval en längre tid och man har därför haft tiden på sig att bygga upp ett eget spel som man litar på. Dessutom har man en bra målvakt i Johan "Honken" Holmqvist och man är i en bra form för att ta sig an AIK.

– AIK kommer till spel med bra självförtroende och spelar en flygande hockey med snabba anfall och snabba kontringar. Det handlar inte om att skapa chanser genom att stöka i sarghörnen utan det handlar om fart. Men för att AIK ska lyckas måste alla bidra. Fler spelare måste kliva upp, inte bara kedjan som leds av kaptenen Christian Sandberg.

Vilka håller du som favoriter? - Jag håller Karlskrona som favoriter i den här serien. Jag tror att de kommer väldigt väl förberedda till spel och vinner den här matchserien.

MODO Hockey - Leksand IF

MODO kämpade länge för sin överlevnad i SHL och slogs med både Malmö och Rögle om att undvika kvalspel. Men medan de två skånelagen höjde sig mot slutet hade MODO fortsatta problem och man fick varken spel eller resultat att gå deras väg och kval blev ett faktum. Detta blir MODO:s andra direktkval i rad. Förra året mötte MODO Vita Hästen och vann med 4-0 i matcher.

Leksand har tagit en lång och dessutom väldigt snårig väg till direktkvalet mot MODO. Leksand låg under hösten sist i HockeyAllsvenskan men efter ett tränarbyte har formkurvan pekat spikrakt uppåt. Leksand tog sig vidare till Slutspelsserien där man med stor dramatik stod som segrare för att sedan besegra Tingsryd med 2-0 i matcher i Play Off.

Noterbart i detta möte är att ifjol räddade tränaren Per-Erik Johnsson MODO i kvalet. I år ska han försöka besegra MODO i kvalet med sitt Leksand.

MODO:s heta spelare: Victor Olofsson
Med 29 gjorda poäng var MODO:s forward Victor Olofsson den klara vinnaren av den interna poängligan. Olofsson har under hela säsongen höjt sitt spel och har varit en motor i MODO:s offensiv när det som mest behövts.

Leksands heta spelare: Johan Olofsson Lånet från Färjestad har blivit en av Leksands bästa spelare och mot slutet har han fullkomligt sprutat in poäng. I slutspelsserien var han en stor bidragande faktor att Leksand kunde resa sig och till slut vinna platsen till Play Off, och väl där var han matchvinnare för sitt Leksand mot Tingsryd med mål och poäng i båda matcherna.

C More:s expert Mike Helber analyserar matchserien: - MODO har ett dilemma som handlar om att hålla ihop laget. Det är väldigt många nordamerikaner i laget som aldrig spelat ett kval och med allt vad det innebär med all press som kommer. Har nordamerikanerna i laget lagt ner tillräckligt med tid och kraft för att orka med den pressen? Jag lägger stor vikt vid Noah Welch, det är han som måste kliva fram och leda MODO nu.

– Leksand lever på ett rus just nu och man har inget att oroa sig för när man kliver in i detta kval. Leksand har bra fart i sitt spel, får till bra anfall och har ett bra spel i numerärt överläge men man har en tendens av att vara lite slarviga. För Leksands del handlar det om att vara noga med detaljer. Leksand kommer inte ha råd med att slarva i ett kval.

Vilka håller du som favoriter? - I alla direktkval så måste lagen från SHL vara favoriter. Därför säger jag MODO, men den här serien känns på förhand klart mer oviss än den andra. Det kommer bli väldigt intressant att se hur MODO tacklar den här utmaningen.

Här kan du se vilka dagar som matcherna spelas och var matcherna sänds.