• Huvudsponsorer

Tor 12 Okt  (6 matcher)
Fre 13 Okt  (1 match)
Lör 14 Okt  (5 matcher)
Tis 17 Okt  (4 matcher)
Idag  (7 matcher)
Lör 21 Okt  (5 matcher)
Tis 24 Okt  (6 matcher)

"När vi är på isen blir det inga mål bakåt"

26 mars 2012 16:01

Inför kvällens semifinaler har Hockeyligan.se tittat på plus/minus-statistiken hos de kvarvarande lagen. Noterbart är bland annat att AIK:s Johannes Salmonsson tillsammans med Kent McDonell toppar lagets interna poäng- och plus/minusligor.


I AIK är det två oväntade spelare som toppar både den interna poängligan och ligger i den absoluta toppen av alla lag gällande plus/minus-statistiken.
Kent McDonell (+6) och Johannes Salmonsson (+5) har båda gjort det riktigt bra under kvartsfinalserien mot Luleå. De har visat sig vara otroligt giftiga framåt, samtidigt som de har varit hundraprocentiga bakåt.

– Jo, det har funkat riktigt bra mot Luleå. Jag och Kent har lirat ihop mycket under säsongen och även under föregående säsong, så vi känner varandra bra och vet hur vi ska agera där ute, säger AIK:s Johannes Salmonsson.

– Det är kul att vi har producerat framåt, samtidigt som vi inte har släppt in ett enda mål när vi har varit på isen.

I Elitserien handlade dock det mesta om Robert Roséns och Richard Gynges enorma succe. De tog hem skytteligan via Gynge, poängligan samt assistligan vanns av Rosén.

I matcherna mot Luleå blev duon neutraliserade av Luleås tighta försvar och båda står på +/- 0 med endast två gjorda poäng. Det är givetvis inte godkänt av spelare i deras kaliber.

Trots det vann AIK med 4-1 i matcher och slog för andra året i rad ut en seriesegrare i kvartsfinal, mycket tack vare Salmonssons och McDonells framfart i slutspelet. Under Elitserien redovisade däremot både Salmonsson (-2) och McDonell (-2) negativa siffror, vilket Salmonsson förklarar på följande sätt:

– Det blir ett annat fokus när man spelar slutspelsmatcher, vare sig man vill eller inte. Det har som sagt gått riktigt bra i slutspelet så här långt, men vi har inte vunnit något än och det gäller att fortsätta jobba hårt.

Hos motståndaren i semifinalen, Skellefteå, hittar vi givetvis deras kanadensiska sniper, Bud Holloway (+2) i toppen av poängligan.
Tittar vi på plus/minus-statistiken hittar vi ingen Skellefteåspelare i topp, bäst är för närvarande fransmannen Pierre-Edouard Bellemare (+3).

Förklaringen kan ligga i att matcherna mot MODO i kvartsfinalen blev relativt målsnåla, samtidigt som Skellefteå var riktigt bra i powerplay. Inte mindre än 5 av de totalt 13 målen producerades i just den spelformen.

Foto: Simone Syversson / Pic-Agency Sweden

Rickard Wallin visar vägen

I gävlelaget återfinns Silfverberg (+8) och Järnkrok (+7) i topp i SM-slutspelets statistik. Föga överraskande kanske, men ser man till Elitserien så är det anmärkningsvärt. Efter de 55 omgångarna hittar man båda dessa på blygsamma -2 (Silfverberg) och -3 (Järnkrok).

En stor anledning är naturligtvis att Brynäs hade en hög utdelning i spel i numerärt överläge, med just nämnda spelare som frontfigurer. Det gör att många poäng de gjort "faller bort" när man tittar på plus/minus-statistiken.

Under kvartsfinalserien mot Frölunda försämrades Brynäs PP-effektivitet några enheter, men man ligger fortfarande strax över 21 procent . Det får anses vara godkänt och bevisar att firma Järnkrok-Silfverberg även klarar av att göra poäng i spel fem mot fem.

Det är ett måste för Brynäs om man ska rå på de regerande mästarna från Karlstad, Färjestad.

I Färjestad var det lagkaptenen Rickard Wallin (+6) som visade vägen för värmlänningarna i kvartsfinalserien mot HV71 och att det bakom Wallin finns sparkapital i FBK råder det inget tvivel om. En titt på Färjestads hårdskjutande finländare Hannes Hyvönens (-2) statistik i slutspelet visar att det finns mer att hämta från hans sida.

Därtill borde även kedjan med Holtet-Bastiansen-Paulsson kunna klättra i statistiken om deras övertygande spel fortsätter i semifinalen.