• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 11 Januari Jan
Fredag Fre 12 Januari Jan
Lördag Lör 13 Januari Jan
Söndag Sön 14 Januari Jan
Torsdag Tor 18 Januari Jan
Idag 19 Januari Jan
Lördag Lör 20 Januari Jan
Tisdag Tis 23 Januari Jan
Torsdag Tor 25 Januari Jan

Joacim Eriksson: "Jag ville till ett lag som går för att vinna"

17 maj 2016 12:15

Burväktaren Joacim Eriksson är tillbaka i SHL efter tre år utomlands. 26-åringen har två silver och ett SM-guld från tiden i Skellefteå och har en hög målsättning inför SHL 2016/2017. "Det är riktigt kul att höra att klubben direkt visar att det är guld som gäller", säger han till SHL.se


26-årige målvakten Joacim Eriksson presenterades som Växjö Lakers nya förstemålvakt för en dryg månad sedan. Gävlesonen ska ta över ansvaret i kassen från Cristopher Nihlstorp som lämnat klubben.

– Jag ville till ett lag som går för att vinna. Jag kände att jag vill vinna igen. Sedan vill jag så klart spela mycket matcher och få mycket speltid. Jag diskuterade med min agent om vad som kan vara bra och jag har hört mycket bra om Växjö. Det är ett intressant lag och allt kändes riktigt bra när jag pratade med Henrik Evertsson och Sam Hallam, berättar Joacim Eriksson.

Det låter som att det var ett enkelt beslut att flytta till Växjö?

– Ja, i slutändan var det så. Det känns kul att få testa på det här. Klubben vill verkligen vinna och det är riktigt kul att höra att klubben direkt säger att det är guld som gäller. Det är ett sådant lag jag ville komma till, som har vinnare i laget och gör allt för att lyckas.

Åren från SHL har spenderats i AHL för Utica Comets och fjolårsäsongen i Dinamo Riga. Den relativt unga KHL-klubben hamnade i botten av sin division och missade för andra året i rad slutspel. Detta trots att Eriksson stoltserade med bra siffror under sitt första år i den ryska ligan.

– Det kändes riktigt bra i början och jag spelade väldigt mycket. Sedan gick inte resultaten med oss och man blev lite frustrerad. Jag är nog ganska nöjd med min egen prestation, jag hade en plan hur jag ville spela och den höll jag. Sedan vill man alltid vinna med laget och jag kunde säkert gjort det lite bättre så vi kanske kunde ha nått slutspel.

Det hörs att du ställer höga krav på dig själv. Vad ska du bidra med till Växjö?

– Att vinna matcher. Det spelar ingen roll hur det ser ut eller hur många mål jag släpper in. Jag vill vara en stabil målvakt som gör bra matcher dag efter dag och ger resten av laget trygghet. Jag har blivit jämnare sedan jag lämnade SHL tycker jag.

Drömmer om NHL

Eriksson lämnade SHL 2013 efter att ha gjort tre framgångsrika säsonger i Skellefteå AIK. Under sitt första år agerade han back up till Andreas Hadelöv, under andra säsongen fick han ett större förtroende och under hans sista säsong krönte han en fullkomligt lysande säsong med ett SM-guld. Detta efter att åren innan tagit två raka silvermedaljer.

– Det var där jag slog igenom. Jag tyckte att det var en väldigt bra tid där jag trivdes riktigt bra. Från andra säsongen fick jag mer speltid och förtroende och jag började hitta min roll i laget och ligan. Vi snubblade på målinjen det året och det var riktigt tungt. Jag kände då att jag ville stå som vinnare och vi bestämde oss för att vi skulle klara det. Året efter hade vi ett riktigt bra lag och en härlig grupp. Vi krigade hårt och spelade riktigt bra tillsammans. Det var skönt att få avsluta tiden där med ett guld till slut.

26-åringens egna insatser under guldsäsongen var riktigt vassa. I grundserien släppte han in 1,67 mål i snitt per match och hade en räddningsprocent över 93 procent. I det efterföljande slutspelet var Eriksson rent av omänsklig. På totalt tio slutspelsstarter kammade han hem segern i samtliga, släppte in 1,06 mål per match och hade över 95 i räddningsprocent.

Du prickade verkligen formen inför slutspelet Joacim?

– Det var lite så, men samtidigt hade vi ett fantastist bra lag där de hjälpte mig mycket. Lagkamraterna jag hade då ska ha mycket cred för det också. Det är små detaljer som ska stämma för att det ska bli en sådan där bra säsong. Sedan kände jag att jag hade jobbat med något som gick bra, jag hade ett lugn och det var bara att glida ut på isen och njuta.

Kommer det vara speciellt att möta Skellefteå efter din tid i klubben?

– Ja absolut. Det är många jag spelat med och det blir speciellt. Det blir roligt att få tampas med dem och en extra krydda under säsongen.

Under sin tid i Nordamerika fick 26-årige Eriksson endast vakta kassen i en NHL-match för Vancouver Canucks och drömmen om NHL - den lever ännu.

– Min dröm är fortfarande NHL och då diskuterade vi länge vad som var bäst för att nå dit. Då kom vi fram till att SHL är en bra liga att ta sig vidare till NHL från och kan jag göra två bra säsonger här så lär det öka mina chanser att signa där igen.

Är det ditt mål med de kommande två åren?

– Ja, delvis. Det är två år att göra något väldigt bra i Växjö och utvecklas hela tiden. Försöka att bli en bättre målvakt, sedan får vi se hur det ser ut. Men det är ett av målen. Det andra är att ge klubben en chans att ta fler guld.

Eriksson var under sina två sista år i Skellefteå och under det första året i Nordamerika med i Tre Kronor. Han fick dessutom vara med i VM-truppen 2014. Sedan dess har dock landslagspel uteblivit och det är ytterligare en faktor till att burväktaren nu väljer att flytta hem.

– Det är så klart ett mål. Jag vill ta på mig tröjan igen och jag kände att det också kan vara en bättre chans att komma med igen att visa framfötterna här hemma.