• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 11 Januari Jan
Fredag Fre 12 Januari Jan
Lördag Lör 13 Januari Jan
Söndag Sön 14 Januari Jan
Idag 18 Januari Jan
Fredag Fre 19 Januari Jan
Lördag Lör 20 Januari Jan
Tisdag Tis 23 Januari Jan

SHL:s seriesegrarpris leder vägen till Raoul LeMat’s pokal

8 mars 2016 10:55

Skellefteå AIK får ikväll, i samband med lagets sista hemmamatch i SHL, ta emot trofén för seriesegern. Trofén är ett bevis på att laget varit Sveriges bästa i den högsta serien över 52 omgångar. SHL.se har tagit ett historiskt grepp på hur stor betydelse seriesegern faktiskt haft när det kommer till slutsegrarna av SM-slutspelet.


SHL:s seriesegrarpris delades ut för första gången säsongen 1989/1990 då trofén mottogs av Färjestad som vann fortsättningsserien efter jul med 59 poäng på 40 spelade matcher. Det har sedan dess delats ut för varje serieseger.

Vandringspriset av brons och järn har motivet av målvakten Pelle Lindbergh. Alla som känt vikten av SHL:s seriesegrarpris kan intyga att det verkligen är en rejäl pjäs värd sin vikt på flera sätt utöver en miljon kronor som även tilldelas seriesegrarna i SHL.

Färjestad har flest seriesegrar

På topplistan över flest antal seriesegrar sedan 1975/1976 hittar vi Färjestad BK som tagit hem titeln inte mindre än nio gånger följda av Djurgårdens IF på åtta titlar.

Skellefteå AIK går i och med årets seger upp på delad tredjeplats tillsammans med HV71. Därefter följer Brynäs IF och Leksands IF som har tre titlar var.

Skellefteå AIK skriver med sin fjärde raka serieseger historia. De är det enda laget som lyckats med den bedriften sedan 1975/1976. Brynäs IF tog tre raka seriesegrar från 1975/1976 och framåt.

Utöver detta har tre andra klubbar vunnit serien två år i rad. Bäst i den kategorin är Färjestad BK och Djurgårdens IF som med två "back to back"-segrar vardera är de enda lagen som lyckats med den bedriften. Även HV71 har en gång svarat för två raka seriesegrar, säsongerna 2009/2010 samt 2010/2011.

Seriesegrarna är lågoddsare till LeMat-pokalen

Kampen om en så hög placering som möjligt är inne på sluttampen och som vi kan se i tabellen här till höger är det oerhört viktigt att komma högt upp för att ha en så bra chans som möjligt i SM-slutspelet.

Statistiken över vilket lag sett till tabellposition som gått hela vägen i SM-slutspelet talar sitt tydliga språk. Det har visat sig väldigt positivt att sluta topp fyra i tabellen då de positionerna gett SM-guld hela 37 av 40 gånger, eller 92,5 procent, historiskt sett.

Inför sista omgången slåss Luleå, Linköping och Färjestad om två kvarvarande topp fyra placeringar. Skellefteå och Frölunda är redan klara som etta och tvåa i tabellen.

Förstaplatsen är den överlägset bästa positionen rent historiskt då Raoul LeMat's pokal landat hos seriesegrarna i hela 47,5 procent av alla SM-slutspel.

Andraplatsen är också den väldigt åtråvärd då pokalen hamnat hos tvåan i 22,5 procent av SM-slutspelen.

Den enkla slutsatsen är att Skellefteå AIK, vinnarna av SHL:s seriesegrarpris, har störst procentuell chans att lyfta LeMat när SM-slutspelet 2016 är färdigspelat.