• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 11 Januari Jan
Fredag Fre 12 Januari Jan
Lördag Lör 13 Januari Jan
Söndag Sön 14 Januari Jan
Idag 18 Januari Jan
Fredag Fre 19 Januari Jan
Lördag Lör 20 Januari Jan
Tisdag Tis 23 Januari Jan

Förutsättningarna inför sista omgången i SHL

7 mars 2016 15:15

I vilken del av tabellen lagen hamnar denna säsong är redan klart. Men trots det finns det en hel del att spela om för vissa av lagen. Luleå, Linköping, Färjestad, Växjö, Djurgården, Brynäs, Örebro och HV71 kämpar alla om viktiga poäng. Topplaceringar hägrar, direktplats till kvartsfinal står på spel och hemmaplansfördelar i åttondelsfinal jagas. Vi redogör här i detalj hur förutsättningarna ser ut inför den sista omgången i SHL.


Det är sedan tidigare klart att Skellefteå står som seriesegrare i SHL för fjärde året i rad. En imponerande bedrift som inget annat lag någonsin klarat av. Efter Skellefteå är det också klart att Frölunda kommer sluta som tabelltvåa oavsett resultat i sista omgången.

I botten av tabellen är det också klart att Karlskrona kommer att sluta sist samt att MODO slutar näst sist. Det gör att det är dessa två lag som kommer att få spela direktkval för att hänga kvar i SHL. I ingenmansland kommer Malmö och Rögle att sluta. Det avgörs dock i sista omgången vilket av lagen som slutar elva respektive tolva. Malmö har två poäng tillgodo inför sista omgången.

Lagen mellan toppen och botten har desto mer att spela för och här redogör vi nu för dessa lag så att du har full koll på vad som gäller i den sista omgången.

### Luleå Hockey

Plats i tabellen just nu: Tredje plats.
Kan sluta: Trea, fyra eller femma.
Möter i sista omgången: Växjö Lakers (b)

_Kommentar:_ Luleå har allt i egna händer för att sluta trea i tabellen. Det gör man om man vinner mot Växjö eller tar lika många poäng som Linköping gör i sin sista match mot Malmö. Skulle Luleå förlora sin match kan Färjestad gå om Luleå om Färjestad vinner mot Djurgården samtidigt som man tar in fem mål på Luleå.
### Linköping HC

Plats i tabellen just nu: Fjärde plats.
Kan sluta: Trea, fyra eller femma.
Möter i sista omgången: Malmö Redhawks (h)

_K_ommentar: Linköping är beroende av Växjö för att nå tredjeplatsen i tabellen. Linköping behöver ta en poäng mer i sista omgången än vad Luleå gör i sin match mot Växjö för att bli trea i tabellen. Hamnar Linköping och Luleå på samma poäng går Linköping om med bättre målskillnad. För att säkra fjärdeplatsen i tabellen måste Linköping ta en poäng mot Malmö. Förlorar Linköping mot Malmö efter full tid samtidigt som Färjestad vinner efter full tid mot Djurgården slutar laget femma.
### Färjestad BK

Plats i tabellen just nu: Femte plats.
Kan sluta: Trea, fyra eller femma.
Möter i sista omgången: Djurgården Hockey (b)

_Kommentar:_ Färjestad har chansen att nå tredje eller fjärdeplatsen i tabellen men måste då vinna efter full tid mot Djurgården. Gör man inte det slutar man femma. För att klättra måste laget förutom sin egna seger hoppas att Luleå förlorar efter full tid samt att Färjestad tar in fem mål, samt att Linköping förlorar efter full tid mot Malmö.
###
### Växjö Lakers

Plats i tabellen just nu: Sjätte plats.
Kan sluta: Sexa eller sjua.
Möter i sista omgången: Luleå Hockey (h)

_Kommentar:_ Växjö har allt i egna händer för att säkra sin direktplats till kvartsfinal som man man just nu innehar. För att göra det krävs det att man håller undan mot Djurgården som är en poäng bakom. Skulle Växjö och Djurgården hamna på samma poäng så räknas målskillnad. Just nu har båda lagen -7 i den kolumnen men Växjö har tre mål mer gjorda och gjorda mål räknas härnäst om målskillnaden är densamma.
###
### Djurgården Hockey

Plats i tabellen just nu: Sjunde plats.
Kan sluta: Sexa eller sjua.
Möter i sista omgången: Färjestad BK (h)

_Kommentar:_ Kan som sämst sluta sjua, men har chansen på att nå en direktplats till kvartsfinal. För att göra det krävs det minst en poäng mer mot Färjestad än vad Växjö får i sin match mot Luleå. Skulle lagen hamna på samma poäng räknas målskillnad. Den är just nu lika men Växjö har tre mål mer gjorda och gjorda mål räknas härnäst om målskillnaden är densamma.
###
### Brynäs IF

Plats i tabellen just nu: Åttonde plats.
Kan sluta: Åtta, nia eller tia.
Möter i sista omgången: Frölunda HC (h)

_Kommentar:_ Brynäs har allt i egna händer för att sluta åtta i tabellen och därmed få hemmaplansfördel i den stundande åttondelsfinalen. För att sluta åtta krävs det att man tar minst lika många poäng som Örebro samtidigt som HV71 inte vinner mot Skellefteå efter full tid och samtidigt tar in fem mål på Brynäs. Tar Örebro en poäng mer än vad Brynäs gör i sista omgången, men HV71 inte vinner efter full tid slutar laget nia. Förlorar Brynäs efter full tid räcker det för Örebro med en poäng för att passera och för HV71 att vinna efter full tid för att gå om.
###
### Örebro Hockey

Plats i tabellen just nu: Nionde plats.
Kan sluta: Åtta, nia eller tia.
Möter i sista omgången: MODO Hockey (b)

_Kommentar:_ För att sluta åtta måste man ta en poäng mer än vad Brynäs gör i sin sista match. Två poäng för Örebro räcker för att hålla HV71 bakom sig i tabellen. Vid förlust måste Örebro förlita sig på andra resultat för att inte sluta tia i tabellen.
###
### HV71

Plats i tabellen just nu: Tionde plats.
Kan sluta: Åtta, nia eller tia.
Möter i sista omgången: Skellefteå AIK (b)

_Kommentar:_ HV71 måste vinna sin match mot Skellefteå för att klättra från sin tionde plats. Två poäng kan räcka för att avancera men då måste Örebro förlora sin match efter full tid. För att klättra förbi Brynäs måste HV71 ta två poäng mer än vad Brynäs gör och ta in en hel del i målskillnad. Dock klättrar man upp till åttonde plats vid seger mot Skellefteå efter full tid samtidigt som Örebro och Brynäs kammar noll.