• Huvudsponsorer

Tor 12 Okt  (6 matcher)
Fre 13 Okt  (1 match)
Lör 14 Okt  (5 matcher)
Tis 17 Okt  (4 matcher)
Idag  (7 matcher)
Lör 21 Okt  (5 matcher)
Tis 24 Okt  (6 matcher)

Norrena: "Byter gärna alla stjärnor mot en bättre placering"

9 februari 2012 10:15

Vid varje elitserieomgång som innehåller två eller fler matcher delar Hockeyligan.se ut matchdagens stjärnor till de tre spelare/målvakter vi anser har utmärkt sig mest och bäst. Fram till dagens datum är Linköpings målvakt Fredrik Norrena den som har fått flest stjärnor, eller närmare närmare bestämt 18 stycken.


Hur känns det att vara den elitseriespelare som har tilldelats allra flest stjärnor så här långt in på säsongen?

– Det känns lite tveeggat. Det känns som att jag har gjort något rätt och att spelet har fungerat bra, vilket jag också tycker att det har gjort, åtminstone under 90 procent av säsongen. Det går aldrig att vara perfekt i varje match och det är ingen annan heller, säger Fredrik Norrena till Hockeyligan.se och fortsätter:

- Men samtidigt är hockey en lagsport och mina stjärnor löser inte vår position i tabellen. Placeringen i tabellen är det enda som räknas och jag byter gärna alla mina stjärnor mot en bättre placering i Elitserien.

Varför tror du att du är den som har fått flest stjärnor så här långt?
- Jag litar jag på mitt spel och jag hoppas att jag har fått alla stjärnor för att jag har hållit en hög nivå. Sedan hamnar målvakter lätt i fokus och det är ju betydligt lättare för mig att få rubriker jämfört med till exempel en defensiv back.

"Har inte läst en spaltmillimeter"

Att lätt hamna i fokus har ju som bekant både för- och nackdelar?
- Precis, det är också väldigt lätt att få kritik när det går dåligt. Vi spelare/målvakter blir verkligen detaljstuderade. Nuförtiden finns det ju massvis med experter och studioprogram, där man varje omgång analyserar allt som händer. Men man kan inte stoppa det enorma utbudet, utan det är bara att gilla läget.

Hur mycket följer du det som skrivs och sägs kring Elitserien?
- Jag har inte läst en spaltmillimeter och jag är inte delaktig på något sätt i det som kvällstidningarna gör och skriver.

Men det utökade utbudet innebär ju också bättre spridning för sporten som sådan samt inte minst bättre möjligheter att följa allt som händer.

- Absolut, tidigare kunde man ju bara se snuttar av matcher, nu kan man gå in och läsa på inför matcher, kolla på highlights varje kväll, eller kolla på hur det såg ut om man har gjort bort sig, säger Linköpings finländske målvakt med ett skratt.

Straffkungen Norrena

Tack vare vår nya och förändrade målvaktsstatistik kan vi notera att du har Elitseriens bästa räddningsprocent när det handlar om straffar. Kör du extra straffträning eller vad är hemligheten?

- Jag har aldrig upplevt mig som någon bra straffmålvakt, men det har fungerat bra den här säsongen och med ett ökat självförtroende växer man och känner sig mer och mer bekväm i straffsituationerna. Jag har inte direkt kört mer straffträning, men jag och vår målvaktstränare Fredrik Mikko har diskuterat kring en del straffdetaljer och de bitarna har hjälpt mig, säger Norrena och tillägger:

- Mentalt har vi målvakter också en liten fördel vid straffsituationer, då vi oftast är mer vana vid så utsatta positioner.

"Har för få vinster"

I den officiella målvaktsstatistiken för räddningsprocent, det vill säga ordinarie matchtid och övertid, räcker din räddningsprocent på 92,40 i nuläget till en niondeplats och ditt snitt på 2,10 insläppta mål per match ger dig en åttondeplats i den kolumnen.

Vidare placerar dina tre hållna nollor dig på en delad femteplats i det avseendet. Tittar vi på antal vinster återfinns AIK:s Viktor Fasth i topp med 17 och du ligger just nu delad sjua med 13 vinster. Hur ser du på din säsong så här långt?

- Bortsett från att jag har för få vinster är det är inget fel på siffrorna. En räddningsprocent runt 92 och uppåt och ett målsnitt kring 2 ska räcka för att vi ska ha chansen att klättra i tabellen och nu är det bara att försöka bli ännu bättre.

Hur går du tillväga för bli ännu bättre?
- Det gäller att använda landslagsuppehållet till mycket och bra träning. Man får inte kasta bort en sådan här bra möjlighet, utan det gäller i stället att träna hårt och dessutom försöka göra allt så matchlikt som möjligt.

"Det jag påverkas av är tabellen"

Inför omstarten på tisdag ligger ni elva i tabellen. Hur ser du på er säsong?
- Det har varit en väldigt speciell säsong, där vi stundtals också har drabbats av skador på en del nyckelspelare. Men självklart siktar vi uppåt och ingenting är avgjort ännu. Det är nu som sagt nu det gäller att hitta toppformen.

Innan säsongen var förväntningarna på er väldigt höga, hur påverkas man av allt snack om "krislaget" Linköping?

- Det jag påverkas av är tabellen och förluster och det är klart att självförtroendet påverkas om man förlorar många matcher. Det är ju bara att fråga hur Skellefteås och Luleås spelare känner sig efter alla vinster. Men säsongen är inte slut och nu gäller det att vi tar oss över krönet och i stället börjar vinna alla tajta matcher, säger den 38-årige målvakten från Jakobstad och tillägger:

- För våra förluster har inte varit stora förluster i stil med 0-6, utan snarare oftast typ 2-3, så nu måste vi se till att det i stället är vi som vinner med uddamålet.

Hur ser du på tränarbytet från Hans Särkijärvi till Harald Lückner?
- Båda tränarna är bra tränare, men jag tror att det var bra för oss att få in en ny röst och det är först på slutet som vi har fått någon typ av trygghet i vårt spel.

Hur ser du på att alternera med Christian Engstrand?
- Tränaren bestämmer alltid vem som står och under min karriär har jag haft alla positioner, jag menar klar etta, klar tvåa och så vidare och jag är därför van vid det mesta. Förstaspaden ska man förtjäna och jag hoppas på att jag har förtjänat varje start.

Assistkungen Norrena

Du dominerar straffstatistiken, men en annan minst lika viktig sak är din klubbteknik och här råder inga som helst tvivel kring om att du är väldigt vass, vilket inte minst dina åtskilliga passningspoäng genom åren är ett tydligt bevis på?

- Jag försöker bara använda min spelförståelse och mycket av min klubbteknik beror på att jag inledde min karriär i en liten förening i Finland, där det alltid fanns gott om tid och plats till att öva på olika saker. Därför har jag också vuxit in i det och blivit bekväm med att använda klubban.

- Det handlar ju också om att kunna vända spelet fort och även få motståndarna att spendera så lite tid som möjligt i vår egen zon, och så länge jag hjälper laget med min klubba kommer jag att fortsätta med det.

Hur ser du på målvakternas nivå gällande att hantera klubban?
- Det finns flera målvakter i Elitserien som är helt ok med klubban. Jag vet inte hur mycket tid dagens unga målvakter lägger ner på att hantera klubban, men en fördel för mig är att jag även var utespelare fram till så sent som J18 och nu blir man nog enbart målvakt mycket tidigare än så.

- Men överlag tycker jag inte att lagträningen räcker till. Det är under egen tid du utvecklas och i dag har man många fler saker att göra utanför hockeyn. Man kan exempelvis välja att spela NHL på sitt TV-spel i stället för att åka ner på allmänhetens åkning och nöta just klubbteknik.

"Är redo för spel igen"

I lördags mot Luleå bröt (pga kraftlöshet) du matchen redan i den första perioden, är du redo för spel på tisdag?

- Vilan har gjort mig gott och i dag (läs onsdag) var den första dagen där jag kunde köra för fullt igen. Så det där är historia nu. Det enda som gäller nu är att toppa formen inför den sista och viktigaste delen av säsongen, avslutar LHC:s burväktare, eller mannen som så här långt dominerar matchdagens stjärnor.

Mer läsning:

Spelarprofil - Fredrik Norrena
12-01-11 Förändrad och separerad målvaktsstatistik
12-01-25 Straffexperten Wesslau: "Jag fylls av adrenalin"
11-11-11 Persson: "Inte bara målvakterna som har lyft sig"

Flest matchdagens stjärnor 2011/2012

Spelare Lag Stjärnor *** *** ***
Fredrik Norrena LHC * 4 3 0
Viktor Fasth AIK * 2 4 2
Pierre-Edouard Bellemare SAIK * 5 0 0
Jonas Nordquist BIF * 3 1 2
Joakim Lundström TIK * 3 1 2
Cristopher Nihlstorp FBK * 3 0 4
Daniel Larsson HV71 * 2 3 1
Marcus Paulsson FBK * 4 0 0
Martin Gerber VLH * 2 2 1
Jimmie Ericsson SAIK * 2 1 3
Johan Davidsson HV71 * 2 1 2
Mikael Johansson FBK * 2 1 2
Dick Axelsson MODO * 3 0 0
Joakim Lindström SAIK * 2 1 1
Sebastian Lauritzen BIF * 1 3 0
Mattias Carlsson DIF * 2 1 0
Christian Berglund FBK * 2 1 0
Bud Holloway SAIK * 2 1 0
Mike Iggulden VLH * 2 1 0
Pär Arlbrandt LHC * 2 0 2
Nicklas Danielsson MODO * 1 2 1
Jesper Fasth HV71 * 1 2 1
Simon Hjalmarsson LHF * 2 0 1
Linus Videll AIK * 1 2 0
Robert Rosén AIK * 1 2 0
Mattias Ekholm BIF * 1 2 0
Per-Åge Skröder MODO * 1 1 2
Joacim Eriksson SAIK * 0 2 3
Oscar Steen AIK * 2 0 0
Fredrik Pettersson FHC * 2 0 0
Johan Gustafsson LHF * 2 0 0
Martin Röymark TIK * 2 0 0
Calle Järnkrok BIF * 2 0 0
Fredrik Bremberg TIK * 1 1 1
Rickard Wallin FBK * 1 1 1
Niklas Olausson LHF * 1 1 1
Morten Madsen MODO * 0 3 0
Christian Bäckman FHC * 0 2 2
Jimmie Ölvestad DIF * 1 1 0
Timo Pärssinen TIK * 1 1 0
Kamil Piros HV71 * 1 1 0
Niclas Hävelid LHC * 1 1 0
Toni Koivisto LHF * 1 1 0
Daniel Grillfors HV71 * 1 0 2
Mikko Luoma HV71 * 1 0 2
Jakob Silfverberg BIF * 1 0 2
Mathis Olimb FHC * 1 0 2
Richard Gynge AIK * 1 0 2
Oscar Möller SAIK * 1 0 2
Kristofer Ottosson DIF * 0 2 1
David Rautio LHF * 0 2 1
Per Åslund FBK * 0 2 1
Mika Pyörälä FHC * 0 2 1
Johan Holmqvist BIF * 0 2 1
Jan Hlavac LHC * 0 2 1
Christian Engstrand LHC * 0 1 3
Stefan Ridderwall TIK * 1 0 1
Anders Söderberg SAIK * 1 0 1
Oscar Sundh HV71 * 1 0 1
Carl Söderberg LHC * 1 0 1
Erik Forssell SAIK * 1 0 1
Hannes Hyvönen FBK * 1 0 1
Lars Jonsson BIF * 1 0 1
Robin Figren LHC * 1 0 1
Mario Kempe DIF * 1 0 1
Christian Sandberg AIK * 1 0 1
Niklas Sundström MODO * 0 2 0
Magnus Kahnberg FHC * 0 2 0
Andreas Jämtin LHC * 0 1 2
Gustaf Wesslau DIF * 0 1 2
Frederik Andersen FHC * 0 1 2
Rob Schremp MODO * 0 1 2
Johan Lindström HV71 * 1 0 0
Andreas Holmqvist DIF * 1 0 0
Patric Blomdahl AIK * 1 0 0
Johan Harju LHF * 1 0 0
Fredrik Lindgren SAIK * 1 0 0
Pontus Petterström LHC * 1 0 0
Jonathan Hedström TIK * 1 0 0
Mikael Johansson FHC * 1 0 0
Joel Lundqvist FHC * 1 0 0
Kristian Forsberg MODO * 1 0 0
John Norman DIF * 1 0 0
Daniel Bång AIK * 1 0 0
Joel Mustonen SAIK * 1 0 0
Erik Josefsson VLH * 1 0 0
Damien Fleury TIK * 1 0 0
Mattias Ritola MODO * 1 0 0
Christian Söderström SAIK * 0 1 1
Tomi Kallio VLH * 0 1 1
Brad Moran VLH * 0 1 1
Johan Andersson TIK * 0 1 1
Kim Hirschovits TIK * 0 1 1
Ilkka Pikkarainen TIK * 0 1 1
Johan Larsson BIF * 0 1 1
Jason Krog HV71 * 0 1 1
Jonathan Granström BIF * 0 1 0
Per Ledin HV71 * 0 1 0
Magnus Johansson LHC * 0 1 0
Sanny Lindström FBK * 0 1 0
Andreas Hadelöv SAIK * 0 1 0
Jonathan Carlsson BIF * 0 1 0
Erik Lindhagen LHC * 0 1 0
Daniel Widing BIF * 0 1 0
Mats Lavander BIF * 0 1 0
Jari Tolsa FHC * 0 1 0
Martin Sevc FBK * 0 1 0
Mathias Tjärnqvist DIF * 0 1 0
Chris Abbott LHF * 0 1 0
Henrik Tömmernes FHC * 0 1 0
Marcus Nilson DIF * 0 1 0
Hannu Pikkarainen SAIK * 0 1 0
Oscar Ahlström AIK * 0 1 0
Pontus Åberg DIF * 0 1 0
Oscar Alsenfelt VLH * 0 1 0
Ilkka Heikkinen VLH * 0 1 0
Mikael Tellqvist MODO * 0 1 0
Mattias Persson LHF * 0 1 0
Ryan Gunderson BIF * 0 1 0
Mika Hannula MODO * 0 0 1
Elias Granath TIK * 0 0 1
Per Hållberg VLH * 0 0 1
Robin Lindqvist TIK * 0 0 1
Jukka Voutilainen HV71 * 0 0 1
Jonas Almtorp DIF * 0 0 1
Kent McDonell AIK * 0 0 1
Simon Önerud TIK * 0 0 1
Niclas Andersén BIF * 0 0 1
Niklas Svedberg BIF * 0 0 1
Jaroslav Hlinka LHC * 0 0 1
Mattias Sjögren FBK * 0 0 1
Cam Abbott LHF * 0 0 1
Tim Sandberg DIF * 0 0 1
Matt Murley TIK * 0 0 1
Victor Backman FHC * 0 0 1
Sami Sandell LHF * 0 0 1
Jesse Joensuu HV71 * 0 0 1
Mat Robinson TIK * 0 0 1
Mark Hartigan LHC * 0 0 1

Varje gång en spelare/målvakt tar plats bland Matchdagens stjärnor på Hockeyligan.se tilldelas han också bonuspoäng i vårt tränarspel Coach LeMat!

Tränarspelet Coach LeMat hittar du här