• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 11 Januari Jan
Fredag Fre 12 Januari Jan
Lördag Lör 13 Januari Jan
Söndag Sön 14 Januari Jan
Torsdag Tor 18 Januari Jan
Idag 19 Januari Jan
Lördag Lör 20 Januari Jan
Tisdag Tis 23 Januari Jan
Torsdag Tor 25 Januari Jan

Alexander Johansson: "Ska börja bygga en ny era för klubben"

20 maj 2016 14:35

Det vindsnabba rivjärnet Alexander Johansson har till nästa säsong bytt Växjö mot Färjestad. Han har ett SM-guld i bagaget med smålänningarna och kommer nu till en klubb med nio SM-guld och 20 finaler. "Det finns inget roligare än att få vinna den sista matchen på säsongen", säger han till SHL.se.


Alexander Johansson har fyra säsonger i SHL bakom sig. Han har spelat samtliga i Växjötröjan, men när det är dags att jubilera med 200 matcher kommer han att vara iklädd Färjestads matchställ. Han står på 198 matcher när SHL 2016/2017 drar igång, och nu börjar ett nytt kapitel i karriären.

– Karriären som spelare är ganska kort och ibland vill man tresta lite nytt, lära känna lite nya människor och få nya intryck. Färjestad kom med ett bra erbjudande till mig och min familj så det kändes rätt att röra på oss, berättar Johansson.

Klubbytet innebär också att Johansson kommer till en förening med en helt annan historia än den han lämnar. Växjö har en relativt kort historia, men har varit framgångsrika de senaste åren. Färjestad däremot har två, i Färjestadsmått mätt, ganska tuffa säsonger bakom sig, men däremot en historia som få klubbar i Sverige kan konkurrera med.

Känner du av den historiska ådran, Alexander? – Ja absolut, det märks på olika sätt. Många som jobbar i föreningen har en hockeybakgrund. Det märks på stan och det märks i arenan, säger han och fortsätter:

– Samtidigt är det inget som vi som spelar nu kan lägga så mycket vikt vid. Det har skett en generationsväxling med många nya killar som ska ta vid. Vi ska börja bygga en ny era för klubben.

– Om vi får allt att falla på plats och får ut den kapacitet som finns så tycker jag att vi ska kunna vara med och utmana. Sen är det lätt att vara optimistisk i mitten av maj. Det är en lång resa, men jag tycker att det ser intressant ut och vi har en del spelare som har kapacitet som inte riktigt kom fram ifjol.

Din roll i Färjestad, kommer den vara densamma som du hade i Växjö? – Jag är den spelartypen som inte förändras över en säsong, så det kommer nog inte skilja sig så mycket. Sen tycker man alltid att det finns saker att förbättra och utveckla. Färjestad ser mig väl kanske på ett lite annorlunda sätt än vad Växjö gjort. Men sen gäller det att kunna ta den rollen som tränaren ger en och jag vet att Färjestad har stora förhoppningar och förväntningar på mig. Det är bara för mig att leva upp till det, berättar Johansson.

Har ni pratat mer konkret om din roll i laget? – Nej, inte mer än det som gjort mig framgångsrik i ligan. Hårt slit, jobba fram mycket puckar i hög forechecking och utnyttja min fart. Sen finns det väl chans att kunna avancera högre upp i kedjorna och kanske ta en plats framför målet i powerplay. Det är upp till mig själv att bevisa att jag vill spela högt upp i hierarkin.

Vad har du själv för förväntningar på nästa säsong? – Jag ska fortsätta på den bana jag varit inne på, att ta mycket ansvar i omklädningsrummet och på isen och att få vinna igen. Det finns inget roligare än att få vinna den sista matchen på säsongen så det har jag förhoppningar om, menar Johansson avslutningsvis.