• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 11 Januari Jan
Fredag Fre 12 Januari Jan
Lördag Lör 13 Januari Jan
Söndag Sön 14 Januari Jan
Torsdag Tor 18 Januari Jan
Idag 19 Januari Jan
Lördag Lör 20 Januari Jan
Tisdag Tis 23 Januari Jan
Torsdag Tor 25 Januari Jan

Niclas Bergfors: "Klubben har rätt tänk"

27 maj 2016 08:40

Niclas Bergfors lämnade Sverige redan som 18-åring för spel i AHL. Sedan dess har hans hockeykarriär bjudit på spel i nordamerika och Ryssland. Nu är skarpskytten tillbaka i SHL och ska ge Linköping en extra injektion. "Jag hoppas givetvis kunna bidra med en hel del offensiv", säger han till SHL.se.


Den 29-årige ytterforwarden Niclas Bergfors har alltid varit en pålitlig poängmakare var han än spelat. I AHL, NHL och KHL har han i samtligt ligor snittat närmare en halv poäng per match. I SHL har det dock bara blivit 25 matcher och Södertäljesonen är sugen på att visa SHL-publiken vad han kan.

– Ja, det är jag. Jag var lite för ung och inte med på allvar senast. Nu är jag mer rutinerad och går in mer allvarligt till en säsong. Det ska bli spännande, kul och intressant att se hur ligan står sig, berättar Niclas Bergfors.

Hur kommer det sig att det inte blivit SHL tidigare?

– Det har bara flutit på utomlands och jag har trivts i både USA och Ryssland. Jag har hela tiden varit inställd på att spela utomlands. Men under förra säsongen började jag känna att det var ett bra läge att flytta hem och prova på SHL.

Linköpings General Manager Fredrik Emwall har haft en hektisk vår och presenterat flera tunga nyförvärv i bröderna Olimb, Kristian Näkyvä och Niclas Bergfors. Dessutom har klubben kvar flera av lagets offensiva pjäser från fjolårsäsongen i Garrett Roe, Andrew Gordon och Broc Little, för att nämna några.

– Jag tycker även att det är många unga killar som ser lovande ut. Jag vet inte hur klubben satsar gentemot tidigare år, men jag känner att det är ett jäkla go i föreningen. De har en bra syn på att utveckla spelare och att få in rätt spelare med bra attityd. Det känner jag är riktigt spännande.

Var det därför du valde just Linköping?

– Det kändes väldigt intressant. Det är en klubb med något mycket spännande på gång. En klubb med blandning av äldre och yngre, en bra mix där tycker jag. Sedan är Linköping en fin stad och det var många bitar som föll på plats.

Niclas Bergfors, med 173 NHL-matcher på meritlistan, har sedan NHL-äventyret tog slut 2012 huserat i den ryska ligan. Under sitt andra och tredje år i ligan gjorde han 36 respektive 44 poäng för Admiral Vladivostok.

– Jag kom in i klubben på rätt sätt, det flöt på bra. Jag hade bra kedjepolare och en bra kemi med laget och organisationen. Inför den här säsongen hade de bytt ut stora delar av laget, tränarna, sportchefen och styrelsen. Det var som att komma till ett helt nytt lag.

"Hundra procent i allt jag gör"

Precis som han berättar var fjolåret lite tyngre än de två tidigare. Efter att ha gjort elva poäng på 25 matcher trejdades skarpskytten till Amur Khabarovsk.

– Det var inte nöjda med min produktion och då kan det hända grejer och det gjorde det också. Jag fick göra det bästa av det och ta nya tag. Sedan tycker jag att jag avslutade säsongen bra. Det är klart att det var lite turbelent, men överlag så var det okej.

I Amur Khabarovsk stötte han ihop med ytterligare en hemvändare till SHL, nämligen Örebros nyförvärv - tillika barndomsvännen Tom Wandell.

– Vi har spelat ihop en hel del. Framförallt har vi förföljt varandra de senaste åren. Jag blev trejdad till hans lag förra säsongen och han till mitt lag året innan det. Vi har också spelat fotboll, innebandy och gått på friidrott ihop. Det är jättekul att vara i samma liga och kunna kriga mot varandra.

Bergfors kommer nu till ett Linköping som under två raka säsonger krigat i toppen av tabellen, men på åtta år inte nått längre än semifinal i SM-slutspelet.

Tror du att du kan vara en spelare som har det där lilla extra när det drar ihop sig?

– Ja det tror jag. Jag har lärt mig mycket genom åren. Jag har inte lyckats gå hela vägen i ett slutspel. Men jag har lärt mig mycket om vad som krävs på vägen. Sedan gäller det självklart att höja sig ett snäpp när man väl når ett slutspel.

Vad vill du mer bidra med till Linköpings spel?

– Hundra procent i allt jag gör, både på och utanför isen. Sedan hoppas jag givetvis kunna bidra med en hel del offensiv för laget, även rutin. Någon personlig målsättning när det kommer till poäng har jag inte satt ännu. I och med att det är en ny liga och en omställning för mig. Men jag kommer att ge allt och sedan får vi se var det landar.

Om Linköping kan vara och slåss i toppen av SHL och om ädla medaljer när det drar ihop sig i SM-slutspelet återstår att se. Men om vi ska tro klubbens meriterade nyförvärv finns alla möjligheter.

– Det är mycket möjligt. Vi ska vara med och slåss om slutspelsplatserna till att börja med, sedan kan allt hända. Det är många bitar som ska falla på plats, men jag tycker att det finns potential på spelarna vi har. Vi kommer i alla fall att ge allt.