• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 8 Februari Feb
Lördag Lör 10 Februari Feb
Torsdag Tor 15 Februari Feb
Idag 24 Februari Feb
Tisdag Tis 27 Februari Feb
Onsdag Ons 28 Februari Feb
Torsdag Tor 1 Mars Mar
Fredag Fre 2 Mars Mar

Ted Brithén: "Jag känner mig revanschsugen"

8 juli 2016 08:50

HV71:s lagkapten Ted Brithén hade en skadefylld säsong i fjol. Med en rejäl försäsong i kroppen siktar han på revansch och tror på HV71:s chanser i SHL 2016/2017.


HV71:s lagkapten Ted Brithén laddar för fullt för SHL 2016/2017. Den 26-åringe forwarden fick stora delar av fjolårssäsongen spoilerad på grund av en handledskada och en hjärnskakning.

– Hela säsongen i fjol var riktigt upp och nedvänd. Det började med en handledskada som jag inte blev av med. Det gjorde det ju inte lättare när jag fick hjärnskakningen. Då var jag borta en lång tid. Jag känner mig rätt så revanschsugen från förra säsongen, att få komma tillbaka och visa vad jag går för, säger Ted Brithén.

Är du fullt återställd nu?

– Ja, nu är jag fullt återställd. Förra sommaren kunde jag inte skjuta på skottrampen och göra sådana saker som jag alltid gjort på grund av handledenl Det var påfrestande, men det kan jag nu och det är jag väldigt glad och tacksam över att jag känner mig hel och fräsch inför säsongen som kommer.

Hjärnskakningen som han drabbades av kom i en match mot MODO den 22:e januari. Brithén spelade endast 26 matcher under fjolåret, men var tillbaka i spel lagom till SM-slutspelet.

Hur var det att missa så mycket matcher?

– Tidigare har jag bara haft någon sjukdom eller småskavank. Det var verkligen tufft att sitta och titta vid sidan av. Att inte känna att jag var med laget och speciellt när vi som lag inte riktigt fick någon kontinuitet i vårt spel. På grund av det kunde vi inte vara så konsekventa som vi hade velat vara. Jag tror ingen av grabbarna i laget tyckte förra säsongen var speciellt kul och alla är rejält sugna på att ta revansch och göra en riktigt bra säsong nu.

Brithén var inte den enda spelaren i Jönköpingsklubben som missade många matcher. Klubben hade under långa perioder stora skadebekymmer och desstom en hel del avstängningar.

– En sådan sak som avstängningar kan vi verkligen påverka tycker jag och det är en sak som absolut inte är acceptabelt. Det som hände förra året får vi verkligen ta lärdom av och göra någonting bättre av.

HV71 vann SM-guld 2010, men har sedan dess åkt ur i kvartsfinal i SM-slutspelet varje år. I år är det möjligen dags för klubben att ta ytterligare ett kliv i slutspelet.

– Först och främst ska vi göra en riktigt bra grundserie och spela riktigt bra. Sedan ska vi absolut ha ett mål att gå längre än kvartsfinal. Det hade varit jättekul att gå till semifinal och spela om det och ta det därifrån. Man ska sikta så högt man bara kan och ha höga mål, då brukar man nå en bra bit på vägen.

Inför fjolårsäsongen var tränarfrågan i HV71 oklar långt in i juli innan det stod klart att Johan Lindbom presenterades som ny huvudtränare. Lindbom är klar för en fortsättning i klubben och redan tidigt i våras stod det klart att han skulle leda laget tillsammans med Nicklas Rahm och Stephan "Lillis" Lundh.

– Det är ett plus att det varit klart länge. De har hunnit snacka ihop sig och redan tidigt under sommaren kunna fömedla lite hur de vill att gruppen ska fungera. Sedan får man också lära känna dem som personer också även utanför ishockeyn. Det är otroligt viktig för att få en grupp att binda samman, berättar Brithén och fortsätter:

– Vi är här tillsammans varje dag oavsett roll i klubben och vi ska göra det ihop. Vi har varit över 20 man och tränat på sommarträningarna och jag vet inte senast när jag var med och vi var så många. Det är egentligen bara Chris Abbott som saknas och att vi har varit så många ser jag som mycket positivt.

En hel och taggad Ted Brithén kommande säsong alltså. Får vi se dig göra över 30 poäng och slå personligt poängrekord?

– Ja, det hade varit trevligt. Först och främst siktar vi på att spela riktigt bra som lag. Då vet jag att det går bättre personligen också.

Behållt stommen

HV71 har haft en relativt skonsam sommar i sin trupp. På forwardssidan är det i stort sett oförändrat. På backsidan har dock sex backar försvunnit, Jere Karalahti, Chris Campoli och Emil Johansson är tre av dem.

– Folk känner redan varandra och vi kan fokusera på att få vårt spel att fungera. Visst, vi har tappat några backar, men de som kommit in är bra spelare och bra personligheter. Vi har ganska många unga backar och de kommer säkert att bli bättre också ju längre säsongen går. Det känns väldigt spännande.

Brithén har gjort åtta landskamper för Tre Kronor och var med så sent som för två år sedan. Men att slå sig in i det svenska landslaget igen är inget Brithén har speciellt bråttom med.

– Det är ingenting jag tänker på. Det är jättekul att vara med där, men jag vet också att jag måste spela riktigt bra hockey för att nå dit. Det är det jag vill göra, spela riktigt bra och vara stabil så att mina coacher kan känna sig trygga med att sätta in mig på isen i varje uppgift. Med det tror jag att den chansen kommer också.