Resultat: Stora siffror när Skellefteå segrade

2 april 2014 21:36

Linköping tvingades ge vika för ett flera nummer större Skellefteå på onsdagen. Hemmafördelen till trots fick östgötalaget en mardrömsstart, som sedan rann iväg till smått förnedrande 8-2 i gästernas favör. Därmed leder nu SAIK semifinalserien med 2-0 i matcher.

Cloetta Center präglades av en första minut i ren tystnad från läktarhåll, med anledning av incidenten i Helsingborg i söndags. Men på isen var det fart och fläkt från början.
Linköping inledde piggt, men fick snabbt smaka på Skellefteås fruktade offensiv. På tre minuter gjorde gästerna tre mål och där emellan avlöstes Marcus Högberg av Christian Engstrand i hemmakassen.

Men perioden levde ända till slutet. Trots att Skellefteå utsatte de blåklädda för en hiskelig press kunde Jonas Junland prickskjuta in reduceringen för Linköping med tre minuter kvar. En halv minut senare gjorde dock Oscar Möller sitt andra mål, men Simon Hjalmarsson minskade differensen till två igen genom ett sent mål. Matchen stod då 2-4 - efter 20 minuters spel.

– Det är bara att skjuta och ha trafik framför mål, pucken går ju in, sade SAIK:s Oscar Möller till C More efter den händelserika perioden.

"Glömmer bort framgångsmelodin"

Linköping såg ut att ha ryckt upp sig nämnvärt och kom ut som ett till synes nytt lag i den andra perioden. Men deras målförsök var förgäves. I stället kunde Skellefteå ta vara på de gånger man var en man mer på isen. Först när Joakim Lindström prickade in 5-2 med halva akten spelad, sedan när Pierre-Edoard Bellemare sköt in 7-2.

Där emellan hade Petter Emanuelsson hittat krysset bakom Engstrand direkt efter tekning i offensiv zon. I och med de tre målet i mellanperioden var Linköping rejält under isen när en tredjedel av ordinarie speltid återstod. Samtidigt hade Skellefteå passat på att skriva in sig i historieböckerna. Inte sedan 1996 hade ett bortalag gjort sju mål på två perioder i ett SM-slutspel.

– När de får de snabba målen i början så känns det som att vi glömmer bort framgångsmelodin för oss, sade Linköpings Magnus Johansson till C More efter två perioders spel.

Publiken lämnade arenan

Ett uppgivet Linköping tvingades sedan spela inför ett betydligt mer glesbefolkat Cloetta Center, då stora delar av hemmapubliken hade fått nog av matchen. Även om man försökte få hål på Markus Svensson räckte det inte till. Erik Andersson fastställde i stället slutresultatet till 8-2 genom ett mål i numerärt underläge åtta minuter in i slutakten. Därefter följde en lång transportsträcka mot slutsignalen.

I och med det resultatet leder nu Skellefteå AIK semifinalserien med 2-0 och har en bra chans att utöka det vid nästa hemmamatch på fredag.