Resultat: Färjestad i förarsätet efter ny bortaseger

9 april 2014 21:41

För första gången någonsin har en SM-slutspelsserie innehållit fem raka vinster på bortaplan. Det rekordet sattes ikväll, när Färjestad besegrade Växjö i Vida Arena med 3-2. I och med det leder man semifinalserien med samma siffror och har chans att avgöra på fredag.

Publiken hade knappt hunnit sätta sig innan nätet skulle rassla för första gången i Vida Arena ikväll. Det tog nämligen blott tio sekunder för Färjestads Patrik Lundh att snappa upp pucken för ett friläge, i vilket han avslutade med ett rappt skott under armen på Teemu Lassila. Just då såg bortalaget att få matchen precis dit man ville.

I samband med ett tidigt powerplay skulle dock Växjö återhämta sig illa kvickt. Ofta bet man sig fast i anfallszon och tvingade Fredrik Pettersson-Wentzel till svåra räddningar, men man kunde inte motsvara Färjestad när det kom till att göra mål. Således var FBK i en 1-0-ledning inför mellanakten.

– Om vi kan fortsätta att pressa dem så borde pucken trilla in, sade Växjös lagkapten Johan Markusson till Kanal 9 efter 20 minuters spel.

Strömwalls första slutspelsmål

Och visst skulle Markusson få rätt. För till slut kunde inte Pettersson-Wentzel , trots storspel mellan stolparna, hålla målburen tom. I en lång spelsekvens där Växjö förde i stort sett allting - mycket tack vara upprepade powerplay - satte Malte Strömwall sitt första slutspelsmål i karriären. Växjö hade kort därefter bud på fler, men bortalaget kom undan med bara ett mål i baken.

Samtidigt läts Färjestad komma tillbaka mer i matchen ju längre den andra perioden led. Framåt slutet var det chansmässigt döfött, och det fysiska spelet med kamp om varenda lös puck hade tagit vid istället. Därför var det också svårt att sia om slutresultatet, när läget var lika efter två perioder.

– Det gäller att vinna kamperna och ta vara på de chanserna som bjuds, sade Färjestads Rickard Wallin till Kanal 9 när en period återstod.

Rekordseger

Om den andra perioden var till Växjös fördel, skulle den tredje inleda med stor FBK-dominans. Men då lyckades man inte få hål på Lassila, och istället kunde hemmalaget svara med några vassa målchanser. Därför kom det som en överraskning när det var Färjestad som tog ledningen i matchen, med tanke på hur nära Växjö hade varit precis innan.

Milan Gulas snurrade då upp hela Växjö-försvaret innan han avslutade med ett skott i krysset. Och mindre än minuten senare skulle Jack Connolly utöka ledningen till 3-1. Matchen skulle dock få nerv i sig igen, när Robert Rosén bredsidade in reduceringen. Därefter följde en slutforcering från Växjö - men det var förgäves.

För första gången i ett SM-slutspel har nu en matchserie mynnat ut i fem bortasegrar. Färjestads ikväll innebär att laget har chansen att bli finalklart vid seger hemma i Löfbergs Arena på fredag.