Luleå reducerade kvartsfinalen mot Växjö

20 mars 2014 22:14

Vida Arena i Växjö badade i orange kvällen till ära då hemmafavoriterna tog emot Luleå i kvartsfinal tre. Trots en stark upphämtning av ett tremålsunderläge av Växjö fick hemmapubliken gå hem besvikna efter att Luleå avgjort i förlängningsspelet. Niklas Olausson klev fram och agerade matchhjälte och Luleå reducerade matchserien till 1-2, en mycket viktig seger för norrbottningarna.

Växjös lagkapten Johan Markusson visades ut i mitten av perioden. Luleås powerplayformation behövde bara 14 sekunder på sig för att överlista Teemu Lassila och ge sitt lag ledningen i matchen, en ledning man så hett suktade efter. Linus Persson målskytt.

– Det gäller att vara med från start vilket vi är idag. Vi är steget före motståndaren så att polaren får tiden han behöver, sa Luleås Per Ledin till Kanal 9 efter första perioden.

Gästerna fortsatte att spela bra i andra perioden. Linus var namnet som gällde igen men den här gången med efternamnet Klasen. Lagets poängkung från seriespelet tog pucken i powerplay och gick in framför kassen på egen hand. Med en snygg dragning lurade han Lassila och det var tvåmålsledning efter två perioder.

Dean Kukan ordnade sedan 0-3 för sitt Luleå. Han tog hand om sin egen sargretur och satte pucken högt i mål.

Men sen kom Växjös förvandling. Jan Hlavac gav laget luft under vingarna med sitt powerplaymål fram till 1-3 efter sex minuter. Ungefär tre minuter senare satte Erik Josefsson 2-3, även det i powerplay.

Upphämtningen fullbordades när klockan stod på 17.47. Kukan missade en rensning för Luleå och Alexander Johansson fick fritt skottläge från slottet. Han fick på ett skott som Rautio inte kunde hålla och förlängning väntade.

Väl där var det ändå Luleå som drog det längsta strået. Niklas Olausson slog in pucken från nära håll efter ett fint inspel av Kukan, som därmed tog revansch för den missade rensningen vid Växjös kvittering.

– En jätteviktig seger! Nu ska vi hem till Luleå igen och ta nästa match. Att vi tappar ledningen är dåligt men vi visar bra moral som ändå kommer in och tar hem det här, sa matchvinnaren Niklas Olausson till Kanal 9 efter matchen.