Linköping nollade Frölunda i avgörandet

27 mars 2014 21:47

Trots ihärdiga försök fann Frölunda det omöjligt att luckra upp Linköpings disciplinerade försvarsspel i den sjunde, avgörande kvartsfinalen i Scandinavium. Christian Engstrand höll där nollan när bortalaget vann med 2-0 - och knep biljetten till semifinal.

Ett kokande Scandinavium gav Frölunda direkt sitt fulla stöd i den avgörande drabbningen mot Linköping. Det låg till grund för hemmalagets sprakande inledning med total dominans i offensiv zon. Man hotade gång på gång och efter sju minuters spel samt ett powerplay hade man skjutit tolv skott mot mål. Linköping stod på noll i samma kategori.

Men bombardemanget mot Christian Engstrand ledde ingenvart. I stället skulle Linköping chocka såväl Frölunda som dess fans när man för första gången i matchen skapade ett längre anfall - och tog ledningen. Mattias Bäckman hittade då Jonas Almtorp med en diagonal passning i offensiv zon, som Almtorp kunde sprätta upp i nät med lagets första skott på mål.

– Vi gör inte mål på våra chanser och det är frustrerande, sade Frölunda-tränaren Roger Rönnberg till Kanal 9 efter den första perioden.

Med ställningen 0-1 kom lagen ut till den andra perioden. Där var Frölunda tvunget att få hål på Engstrand och det disciplinerade Linköping-försvaret, medan gästerna inte förväntades ta några offensiva risker.

Linköping bröt negativ trend

Det visade sig bli Linköping som skulle få matchbilden precis dit man ville under mellanakten. Frölunda framstod som alltmer uddlöst i sina anfall och i stället utökade gästerna ledningen. För första gången i kvartsfinalserien tillkom det i numerärt överläge, när Kent McDonell tog vara på en slumpartad puck framför Lars Johansson.

Därefter fortsatte bortalaget att vara ett ständigt orosmoment för Frölunda, framförallt i sitt snabba omställningsspel. Genom dem hade man bud på både ett och två mål till innan perioden var över, men Johansson höll göteborgarna kvar i tillställningen.

"Kul att vinna som underdogs"

Utgångsläget inför den tredje perioden var glasklart; Frölunda var piskat att göra två mål, annars skulle det bli säsongens sista 20 minuter. Linköping blev då om möjligt än mer kompakt och offervilligt. Trots mängder av avslut var det bara sju som kom fram till mål - och dem hade Engstrand koll på. Till slut tickade klockan i väg och Linköping stod då som segrare med sifforna 2-0.

– Det är verkligen kul att vinna, speciellt när man är underdogs som vi var på förhand, sade Linköping-målvakten Christian Engstrand till Kanal 9 efter matchen.

I och med det är Linköping klart för spel i semifinal i SM-slutspelet, där SHL-segraren Skellefteå AIK väntar. Med tanke på fjolårets möte de lagen emellan, ur vilket SAIK gick segrande, lär östgötalaget ha en stor revanschlust.