Luleå
LHF

Resultat: Växjö Lakers nollade Luleå Hockey och är vidare till semifinal

26 mars 2014 21:38

Med sin andra raka nolla var Växjö Lakers målvakt Teemu Lassila en starkt bidragande orsak till att Växjö Lakers eliminerade Luleå Hockey från slutspelet när lagen vann kvartsfinal sex på bortais med 0-1. Matchens enda mål gjordes av Erik Josefsson och Växjö Lakers är för första gången i klubbens historia vidare till semifinal.

Vinna eller försvinna var det som gällde för Luleå Hockey som hade underläge med 2-3 i matcher inför kvällens sjätte kvartsfinal. Ett kokande Coop Norrbotten Arena fick se Luleå Hockeys Lars Bryggman träffa stolpen med en styrning efter sju minuters spel av den första perioden, men det var gästande Växjö Lakers som gjorde matchens första mål. Efter 18 minuters spel sköt Noah Welch ett skott mot mål som Erik Josefsson styrde i mål mellan benskydden på luleåmålvakten Mark Owuya.

Gästerna spelade ett mycket stabilt försvarspel under hela den första perioden och då det första målet i samtliga tidigare kvartsfinalmöten mellan lagen betytt seger var givetvis frågan om den trenden skulle hålla i sig.

Svaret på den frågan skulle visa sig dröja då den andra perioden blev utan mål för något av lagen trots att hemmalaget tog över något rent spelmässigt. Linus Klasen och Cam Abbott hade varsin god möjlighet att göra mål utan att få slag på pucken i de avgörande lägena. Den tredje perioden präglades även den av kamp om varje isyta, men närmare än Linus Omarks ribbskott kom inte Luleå Hockey när Växjö Lakers visade prov på ett imponerande och uppoffrande försvarsspel.

"Teemu ger oss en stor chans att vinna"

Målvakten Teemu Lassila räddade samtliga skott i matchen för sin andra raka nolla i slutspelet och Erik Josefssons enda mål räckte till seger med 0-1 för gästerna som därmed eliminerade Luleå Hockey från slutspelet när kvartsfinalserien slutade 4-2 i matcher. Målskytten sammanfattade på följande sätt till Kanal 9:

– Det var en slitsam sista period. Teemu ger oss en stor chans att vinna och just nu känns det fantastiskt. Vi har mött ett bra Luleå där det varit tuffa men roliga matcher hela vägen. Jag har inte hunnit fundera på någon semifinalmotståndare utan det tar vi när det blir klart. Vi har ett spel som vi litar på fullt ut och håller målvakten nollan så vinner vi, så enkelt är det.

"Vi mötte ett fantastiskt bra Växjö"

Luleå Hockeys tränare Jonas Rönnqvist var givetvis besviken efter uttåget ur slutspelet men var stor i nederlaget och sammanfattade säsongen på följande sätt till Kanal 9:

– En stor anledning att vi kom till korta här i slutspelet är att vi mötte ett fantastiskt bra Växjö som har mängder med rutin i laget där ledarstaben har gjort ett grymt bra jobb med gruppen. Motståndet var en anledning och jag gillar inte att skylla på saker men vi hade två av våra bärande backar skadade. Det är de korta svaren, men jag tycker samtidigt att vi själva skulle kunnat prestera bättre.

Växjö Lakers motståndare i semifinalen avgörs i och med torsdagens sjunde och helt avgörande match mellan Frölunda och Linköping. Vinner Frölunda den matchen är det Växjös motståndare, vinner Linköping ställs Växjö istället mot Färjestad.