Resultat: På övertid sköt Rickard Wallin Färjestad till final

11 april 2014 22:29

Med mindre än en minut kvar på klockan av den tredje perioden hade Växjö Lakers ledningen med 1-2 i den sjätte semifinalen mot Färjestad BK. Men Milan Gulas precisionsskott i mål via ribbkrysset tog matchen till förlängning där Rickard Wallin sköt 3-2 vilket tog Färjestad till klubbens 20:e final genom tiderna. "Jag tänkte bara - Försök få den på mål, sen svartnade det", sa matchvinnaren Wallin till Kanal fem efter den oerhört dramatiska matchen.

Det var en högintensiv förstaperiod i Löfbergs Arena på fredagkvällen där gästande Växjö Lakers kom ut klart starkast innan hemmalaget Färjestad kom tillbaka in i matchen efter det att laget klarat av ett spel i numerärt överläge. Det saknades inte chanser från något av lagen till ett mål i den första perioden, men målvakterna Fredrik Pettersson-Wentzel och Teemu Lassila storspelade och svarade för flera högkvalificerade räddningar.

Matchens första mål kom istället i den andra perioden och det var gästerna som tog ledningen efter mål från Robert Rosén som satte sitt sjätte mål i slutspelet. Målet kom efter en kanonad av skott från växjöbacken Cory Murphy där Pettersson-Wentzel släppte returer som Rosén till sist kunde ta till vara på. Från slottet hittade skottet nätet efter isen, mellan benskydden på färjestadsmålvakten.

Chanser till kvittering saknades inte då bland annat Magnus Nygren var mycket nära ett 1-1-mål, men färjestadbackens skott träffade stolpen i powerplay och gästerna gick till vila inför den tredje perioden med en 0-1-ledning.

Precisionsskott tog matchen till övertid

Den tredje perioden blev händelserik, rafflande och mycket underhållande när Färjestads Rickard Wallin kvitterade till 1-1 redan efter en minut och 35 sekunder. Joakim Nygård svarade för ett vackert förarbete när han från bakom kassen spelade in pucken med en backhand i slottet där Wallin dök upp och satte pucken i nät. Växjö Lakers Johan Markusson gav sedan åter gästerna ledningen när 1-2 kom genom ett välriktat skott från slottet där pucken hittade nätmaskorna via ribban efter fem minuters spel.

Gästerna hade nu ett gyllene läge att "stänga" matchen och spelade på klockan när tre minuter återstod av den tredje perioden. Men när klockan klämtade och hesa Fredrik börjat värma upp stämbanden med endast 49 sekunder kvar fick Färjestads Milan Gulas pucken. Den kvicke tjecken avlossade ett mäktigt precisionsskott som via ribbkrysset gick i mål och 2-2 tog matchen till övertid.

"Trodde jag inte för några månader sedan"

Det var nu vinna eller försvinna för Växjö Lakers och säsongen tog slut för smålänningarna efter nio minuters spel av den första förlängningsperioden. Färjestads Rickard Wallin var på rätt plats i rätt tidpunkt och kunde via ett backhandskott som träffade spelare framför Teemu Lassila skjuta 3-2 och segern till hemmalaget. Matchserien slutade därmed 4-2 i matcher till Färjestad som eliminerade Växjö Lakers från slutspelet och nu möter Skellefteå AIK i finalen som inleds på tisdag i Skellefteå Kraft Arena.

Matchvinnaren Wallin sammanfattade matchen, säsongen så här långt samt blickade framåt mot finalen till Kanal fem:

– Jag tänkte bara - Försök få den på mål, sen svartnade det. Vi visste att vi skulle vinna idag och när vi fick målet på slutet av den tredje perioden då vi kände oss starka. Nej, det här trodde jag inte för några månader sedan men det är skit samma nu. Skellefteå sitter hemma nu och laddar så det måste vi också börja göra nu så snart som möjligt, även om det här är en rolig kväll.

"Vi har gjort en stark resa"

Växjö Lakers var minuten från en sjunde och avgörande match i Vida Arena och det var en samlad, ödmjuk men något nedstämd Sam Hallam som kommenterade matchen och matchserien till Kanal fem på följande sätt:

– Jag väljer att hylla våra motståndare i den här serien där Färjestad är väldigt bra och har flera spelare som ligger på toppen av sin förmåga. Jag tycker att vi gjort en bra säsong där vi spelade bra i SHL, gjorde en bra matchserien mot Luleå. Här är vi 49 sekunder från att plocka hem det till en sjunde match. Vi känner oss inte nöjda, det är tomt och man känner sig nästan illamående när det tar slut så här fort, sa Hallam och avslutade med att kommentera föreningens första slutspel någonsin:

– Vi har gjort en stark resa där vi inte direkt hade några motgångar rent resultatmässigt under säsongen, men under en period hade vi många skador och det hanterade vi mycket bra. Vårt första slutspel som förening har lärt oss mycket och vi har hållit uppe hungern hela tiden.

"Vi krigar och har en enorm moral i gruppen"

Färjestads huvudtränare Leif Carlsson kommenterade matchen till Kanal fem genom att först sammanfatta den tunga säsong som laget haft med tabellplacering, nederlagstippning i både kvarts- och semifinalspel men att laget hela tiden jobbat mot små delmål för att nu vara framme vid det stora målet med final och chans på LeMat-pokalen:

– Det här är inte en enmansshow från min sida där hela föreningen blev starka tillsammans när det gick tungt. Vi byggde laget enormt under AHL-resan till Kanada där vi reste mycket och hade många timmar att prata med varandra. Nu är vi i final, vi krigar och har moralen i gruppen. Nu tippar alla 4-0 i serien mot Skellefteå, men vi ska vara med och spela om det här.

Finalserien inleds på tisdag kväll med match nummer ett i Skellefteå Kraft Arena där Skellefteå AIK möter Färjestad BK. Det är nu LeMat-pokalen ska delas ut och frågan är om Skellefteå får sin tredje inskription genom tiderna eller om Färjestad fixar sin tionde?