Resultat: Guldläge för Skellefteå efter ny storseger

19 april 2014 19:39

Färjestad tog ledningen. Skellefteå svarade sedan med åtta raka mål, som mynnade ut i det historiska segerresultatet 8-1. Med 3-0 i matcher i SM-finalserien har nu de svartgula västerbottningarna guldet inom räckhåll, när de gästar Karlstad för match nummer fyra på måndag.

Båda lagen bjöd inledningsvis upp till kamp i Skellefteå Kraft Arena. Färjestad såg där ut att spela med ett större självförtroende när man satte hemmalaget under hård press, samtidigt som de svartklädda motståndarna var giftiga när chanserna gavs. Trots det tvingades man i SAIK-lägret kapitulera efter tio minuters spel.
Då pricksköt Pontus Åberg in ledningspucken från slottet, efter ett fint kombinationsspel med unge Oliver Kylington. Skellefteå kom dock tillbaka - med besked.

När ett Färjestad-powerplay var till ändå några minuter senare, lämnade Viktor Arvidsson botbänken. Han snodde direkt pucken av en intet anande bortaförsvarare på blålinjen och skrinnade ifrån alla, innan han överlistade Fredrik Pettersson-Wentzel.

Vändningen fullbordades också när Jimmie Ericsson förvaltade lagets första powerplay i matchen. Och innan perioden var över skulle man se till att ha gjort mål i alla spelformer, då Oskar Sundqvists satte pucken i krysset i numerärt underläge. Första perioden slutade således 3-1.

"Vi ska kriga för skölden"

Det dröjde sedan inte länge för Skellefteå att sätta sin prägel på den andra perioden. Inför den hade Pekka Tuokkola avlöst Pettersson-Wentzel mellan stolparna, och finländaren skulle direkt få det hett om öronen. Men trots ett offensivt bombardemang från hemmalagets sida behöll han hoppet uppe, om än bara för en kort stund.

För Skellefteå - och framförallt den fruktade andrakedjan - fortsatte att vara obarmhärtigt effektivt. Joakim Lindström tog först vara på en underlig studs som ställde Tuokkola helt och hållet. Sedan forcerade Melker Karlsson in pucken i en snabb omställning. Färjestad försökte därefter hålla andan uppe, men hade svårt att mäta sig med det överlägsna motståndet.

– Vi ska spela tills tiden är slut och kriga för skölden, det är klart att ingen viker sig, sade Färjestads Magnus Nygren till Kanal 5 efter 40 minuters spel.

Historiskt slutresultat

Men Skellefteå fattade historien kort även i den tredje perioden. När klockan stod på 03:24 hade laget redan hunnit göra tre mål, genom i tur och ordning Melker Karlsson, Pierre-Edouard Bellemare och Jimmie Ericsson. Med ställningen 8-1 - som för övrigt är den största segermarginalen någonsin i en SM-final - blev resterande del av slutperioden en enda lång passage mot slutsignalen.

– Färjestad är ett bra lag men vi sätter hög press på dem. Sedan spelar vi bara vårt spel, förklarade Jimmie Ericsson segern med efter matchen.

Nu har Skellefteå chansen att för andra året i rad vinna SM-guld med 4-0 i matcher - också det en historisk bedrift. Men för att det ska hända krävs seger i Löfbergs Arena på annandag påsk, på måndag.