• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 11 Januari Jan
Fredag Fre 12 Januari Jan
Lördag Lör 13 Januari Jan
Söndag Sön 14 Januari Jan
Idag 18 Januari Jan
Fredag Fre 19 Januari Jan
Lördag Lör 20 Januari Jan
Tisdag Tis 23 Januari Jan
Hemma
Växjö
VLH
Borta
Färjestad
FBK

Växjö och Färjestad intar semfinalspelet

31 mars 2014 13:40

Det har åter blivit dags för Växjö och Färjestad att kliva in i hetluften. Efter en tids vila efter kvartsfinalavancemanget så har det nu blivit dags för semifinal. Tabelltrean mot tabellfemman väntar inför utsålda läktare i Vida Arena.


Växjö har haft fem dagar att samla krafterna på efter att man slagit ut Luleå med 4-2 i matcher. Många av segrarna grundlades i lagets defensiva styrka då man höll nollan i tre av fyra segermatcher mot Luleå.

– Det var otroligt tight och jämnt. Vi var klart bättre i den första matchen men efter det var det en otrolig kamp. Vi var ett övertidsmål från att ta 3-0 i matcher, men gjorde inte det och istället blev det 2-2 i matcher. Så små är marginalerna.

– Sedan är det två tighta matcher där vi håller nollan, det är starkt. Kanske är det Luleås backskador som gör att det tippar över lite till vår fördel till slut, menar Växjös tränare Sam Hallam i en intervju med Växjös hemsida.

En defensiv som Färjestad nu ska få möta när det vankas semifinal. Ett Färjestad som har respekten från Växjö.

– De har byggt om sin trupp lite under säsongens gång, så man ska väl bedöma dem efter andra halvan av året där de fått in Magnus Nygren och Milan Gulas och flyttat ut några andra pjäser ur truppen. De har en bättre balans i laget nu och har gått väldigt bra. Under andra halvan av serien är de ett av de klart bättre lagen i ligan, säger Sam Hallam.

Även Rhett Rakhshani i Växjö håller med sin tränare om att det kommer bli en tuff semifinalserie mot Färjestad. Rakhshani som för övrigt toppar hela slutspelets poängliga med sju poäng, två mål och fem assist.

– De är ett lite äldre lag med mycket mognad, erfarna spelare och mycket slutspelsrutin. De har spelat bra under andra halvan av säsongen och vi måste förbereda oss bra. Vi ska fortsätta med vår starka defensiv men också hitta sätt att luckra upp deras försvar för att kunna skapa mycket offensivt. Det kommer bli en riktigt tuff serie men vi är redo för strid, säger han till klubbens hemsida.

"Det blir en stimulerande uppgift"

Färjestad har haft en vecka på sig att förbereda sig inför de tuffa matcherna mot Växjö. Kvartsfinalen slutade med avancemang efter 4-1 i matcher mot Brynäs. Ett oerhört starkt besked av Färjestad som tog tre av dessa segrar på bortaplan, så att Växjö har hemmaplansfördelen behöver inte betyda som någon nackdel för Färjestad.

Om Växjö ser sin defensiv som en styrka så är det något som Färjestad ser som något att frukta. För det har inte gått Karlstadlaget förbi att Växjö har haft en strålande defensiv under slutspelet.

– Vi möter ett tätt och tajt försvar och ett lag som värnar om mitt zonen och det blir vår stimulerande uppgift att öppna upp det spelet, säger Leif Carlsson, tränare i Färjestad till klubbens hemsida,och fortsätter med att peka på två nycklar som i hans ögon kommer att avgöra semifinalserien.

– Disciplin och tålamod. De kommer att vilja få oss att tappa tålamodet och då måste vi agera disciplinerat och ha ett stort tålamod i vårt spel.

Historiken talar för Växjö Lakers

En intressant aspekt att ta med sig inför mötena i semfinalen mellan Växjö-Färjestad är att det är stor fördel Växjö om man ska se till hur det har gått under säsongen. Lagen möttes fem gånger under seriespelet och alla fem möten slutade med seger för Växjö då man tog 14 av 15 möjliga poäng på de fem inbördes mötena.

Men slutspel är något helt annat och nu handlar det om segrar och inte om poäng.

– Men ingen kan väl säga att vi är favoriter i den här serien, vi är snarare underdogs, säger Färjestads tränare Leif Carlsson.