• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 11 Januari Jan
Fredag Fre 12 Januari Jan
Lördag Lör 13 Januari Jan
Söndag Sön 14 Januari Jan
Torsdag Tor 18 Januari Jan
Fredag Fre 19 Januari Jan
Lördag Lör 20 Januari Jan
Tisdag Tis 23 Januari Jan
Hemma
Färjestad
FBK
Borta
Växjö
VLH

Kan Färjestad bryta bortatrenden på hemmaplan?

6 april 2014 16:15

När Färjestad under lördagen vann i Växjö tog man ledningen med 2-1 i matcher. Det var också den tredje raka matchen där bortalaget avgick med segern. Frågan är nu om Färjestad kan bryta den trenden och ta ett starkt grepp om semifinalen när lagen åter drabbar samman på måndagskvällen?


– Som det såg ut på hemmaplan senast får det inte se ut i en semifinal, men idag kommer vi ut på ett annat sätt och gör en jättebra match, sa Fredrik Pettersson-Wentzel till C More efter lördagsmatchen.

PW, som han kallas, fick bekänna färg när Växjö pressade på i tredje perioden och tog revansch för de sex insläppta i matchen innan. Han fortsatte i en intervju på klubbens hemsida:

– Nu gäller det att vi plockar med oss det vi gjorde bra till hemmamatcherna också, jag kan lova att vi kommer att jobba mycket hårdare än senast hemma och att vi kommer göra en mycket bättre hemmamatch på måndag!

Borta hemma men hemma borta

Det talas ofta om att det är viktigt att ha hemmafördel i slutspelet, alltså att spela på hemmaplan om det avgörs i sjunde matchen. I semifinalen mellan Färjestad och Växjö kan vi snart börja tala i termer av fördel av bortaplan. Karlstadlaget har två raka bortasegrar medan Växjö vann den hittills enda matchen i Karlstad. Då slutade det 1-6 och det var av förståeliga skäl gladare tongångar i Färjestad efter fredagens seger med 4-1 i Växjö.

I Växjö var det förstås dystrare miner.

– Vi överarbetar idag och får inte till det alls, vår andraperiod är ju fantastiskt usel, vi har spelare som behöver leverera som inte gör det idag, sa Växjös tränare Sam Hallam till C More efteråt.

Faktum är att Färjestad vunnit alla sina bortamatcher än så länge i slutspelet.

– De försöker nog spela samma hemma och borta. Jag vet inte om det finns någon skillnad på deras hemma- och bortaspel egentligen, det svårt att säga med tanke på att vi spelat så mycket sämre i våra hemmamatcher än vi gjort på bortaplan, säger Växjös Robert Rosén till klubbens hemsida.

Det här med att inte få spelet att stämma på hemmaplan gäller alltså båda lagen. Fjärde matchen blir viktig. Antingen kliver Färjestad upp i en ledning med 3-1 eller så kvitterar Växjö till 2-2. Utgången av matchen är med andra ord av stor vikt för var den här semifinalserien bär. Räkna med att hemmpubliken i Löfbergs Arena kommer att göra sitt yttersta för att heja fram sitt lag till första hemmasegern.