Färjestad
FBK

Resultat: Växjö kvitterade semifinalen i sudden death

7 april 2014 22:35

I den fjärde semifinalen var det svårt att skilja lagen åt. Det var jämnt skägg efter 60 minuter och matchen gick vidare till sudden death där vi fick se ett märkligt avgörande. Växjös målkung Alexander Johansson klev fram och gjorde segermålet och vi kunde av efterspelet att döma se att de båda lagen just nu inte direkt älskar varandra.

Första periodens bästa målchans hade gästernas Rhett Rakhshani som prickade ribban med ett skott från långt håll. Annars var det relativt chansfattigt och inga mål föll.

Istället var det tämligen irriterat på isen med smågruff efter ett flertal avblåsningar, precis vad som hör ett slutspel till. Bland annat uppstod bråk när lagen skulle av isen och Colby Armstrong gjorde sig skyldig till en crosschecking vilket innebar att hemmalaget inledde andra i numerärt överläge.

Inte den start av andra hemmapubliken räknat med

Men spelet i den spelformen har inte fungerat riktigt på sistone för värmlänningarna och det gjorde det inte nu heller. Unge Oliver Kylington missade vid offensiv blålinje och Jan Hlavac fick fritt fram precis när de sista sekunderna av utvisningen höll på att ticka ut. Tjecken var iskall i avslutet och det var bortaledning i matchen.

Färjestad fick ett par ytterligare chanser i numerärt överläge i perioden men hade förtvivlat svårt att få det spelet att stämma. Växjö inriktade sig på att ha ett stabilt försvarsspel och skottstatistiken blev därefter. Den slutade 4-4 till slut men det dröjde länge innan hemmalaget fick sitt första igenom alla täckande växjöspelare. Det var annars fortsatt grinigt i andra perioden.

– Det är grinigt och vi är frustrerade när vi inte kommer till med vårt spel. Det har varit några diskutabla tacklingar här i andra och domarna har lagt sin ribba vilket vi får rätta oss efter, sa Färjestads Ole-Kristian Tollefsen till Kanal 9 efter andra perioden.

Till sudden death efter Fröbergs kvittering

– Vi har inte gjort så mycket annorlunda i powerplay, men till slut dök chansen upp och det var skönt att den satt. Vi måste våga vinna nu, sa Färjestads målskytt Linus Fröberg till Kanal 9 efter tredje perioden.

Detta efter att just han själv varit den som lyckades överlista Teemu Lassila i växjökassen precis i slutskedet av ett i raden av numerära överlägen.

Målet kom 12.46 in i perioden och efter det var det som om matchen öppnade upp sig. Från att ha varit tillknäppt började lagen vaska fram lägen i vart och varannat anfall. Men inga fler mål och matchen fick avgöras i sudden death.

"Målvakten tittade åt ett annat håll så det var bara att lägga in den"

Det öppnare spelet fortsatte i förlängningen. Växjö pressade hårt i spel fyra mot tre men fick inte in pucken.

Istället fick matchen ett något abrupt avgörande. Johan Markusson sköt en puck i plexiglaset bakom Fredrik Pettersson-Wentzel. Pucken studsade väldigt konstigt rakt i gapet på Alexander Johansson. Alla andra tittade åt ett annat håll, dit pucken borde varit om de studsat som den brukar, och Johansson kunde enkelt lägga in avgörandet efter 14.27.

– Den studsade på en plexibit och ner till mig. Målvakten tittade åt ett annat håll så det var bara att lägga in den. Sen har det varit grinigt tidigare så det är inget konstigt att det blev det nu också, sa matchvinnaren Alexander Johansson till Kanal 9 efter matchen.

Efter målet uppstod tumult med ett par riktiga slagsmål. Det är i skrivande stund oklart vad det berodde på men Färjestad var i alla fall förargade över att Lassila uppträtt ovårdat efter Växjös avgörande.

– Lassila åker förbi och hånar oss och då får man ta smällen, sa Färjestads tränare Leif Carlsson till Kanal 9 efteråt.