Hemma
Luleå
LHF
Borta
Skellefteå
SKE

Tredje gången gillt gäller för Luleå mot Skellefteå

14 januari 2016 10:00

Tidigt på säsongen möttes Luleå och Skellefteå två gånger om, med utgången att Skellefteå stod som segrare båda gångerna. Nu går Luleå för revansch och hopp om att tredje gången gillt ska bli ett faktum.


Lagens form

Trots förlusten senast för Luleå Hockey så är man fortsatt ett av seriens hetaste lag. Poängen har spelats in i en stadigt takt på sistone då man på de elva senaste matcherna tagit poäng i tio av dessa. Detta har gjort att norrbottningarna har bra häng på en riktigt bra placering i tabellen då man nu är ett av lagen som är inblandat i getingboet som slåss om platserna 3-8 i tabellen.

Även Skellefteå är i riktigt bra form med sju segrar på sina tio senaste matcher. Men man kommer närmast från en serie av tre raka segrar och har fått ordentlig fart på både det offensiva och det defensiva spelet. Senast blev det seger med 3-0 mot MODO där ett fint anfallspel varvades med stabilt backspel och ett bländande målvaktsspel.

Fem senaste matcherna

9/1 HV71-Luleå 5-3
7/1 Luleå-Linköping 3-1
30/12 MODO-Luleå 2-3
28/12 Luleå-Växjö 3-2
26/12 Luleå-Färjestad 2-3 PS
9/1 MODO-Skellefteå 0-3
6/1 Skellefteå-Brynäs 3-0
30/12 Färjestad-Skellefteå 2-3
28/12 Skellefteå-Frölunda 2-3
26/12 Skellefteå-Djurgården 5-2

Fördel Skellefteå AIK

Lagen har mötts två gånger tidigare den här säsongen. Båda mötena har slutat med Skellefteå som segrare. Först klara 4-1 i Coop Norrbotten Arena och sedan 3-2 i Skellefteå Kraft Arena. Dessa matcher spelades dock i inledningen av säsongen och Luleå har fått en helt annan fart och poängutdelning i spelet nu än vad man hade då.

Men historiskt går det inte att blunda för att Skellefteå har ett klart övertag på Luleå Hockey i de inbördes mötena. Räknar vi in årets två matcher så har Luleå endast tagit en trepoängare i lagens senaste åtta möten.

Får Harju hål på Skellefteå?

I senaste matchen mellan lagen så gjorde Luleås lagkapten Johan Harju båda målen för Luleå. Harju som har haft det lite tungt den senaste tiden och det senaste målet från Harjus klubba kom den 27 oktober. Vi är alltså snart uppe i en tre månaders mållös lagkapten i Luleå om han inte lyckas hitta rätt inom en snar framtid.

Dock kommer Harju få kämpa för att hitta rätt då Skellefteå kommer från två raka matcher med en hållen nolla. Mot Brynäs stod Markus Svensson och höll tätt, och senast mot MODO var det Erik Hanses som stängde igen målburen. Markus Svensson är också den målvakt som toppar statistiken över hållna nollor med sex stycken denna säsong.

Läget i lagen

Hos Luleå så saknas sedan tidigare skadade Bill Sweatt, Lennart Petrell och Viktor Ekarv med skador. Sweatt närmar sig comeback och prognosen nu lyder att han är en vecka från att vara redo för match igen.

Hos Skellefteå är Janne Pesonen långtidsskadad. Saknades också senast gjorde Sebastian Aho, Sebastian Ohlsson och Anton Öhman.

Notera att

* John Norman i Skellefteå har gjort fyra poäng mot Luleå i år.

* Skellefteå har hållit nollan i sina två senaste matcher.

* Jonathan Sigalet i Luleå snittar över 23 minuters istid per match.

* Luleå släpper in betydligt färre mål på hemmaplan än bortaplan.

* Det väntas bli slutsålt och fullsatt i Coop Norrbotten Arena.