Linköping tog säsongens tredje seger mot HV71

30 januari 2016 21:32

Inför kvällens match mellan antagonisterna Linköping och HV71 hade östgötarna vunnit båda. Och den sviten förlängdes till tre raka. I en stundtals svängig match var det östgötarnas powerplay som fällde avgörandet.

Med ett fullsatt Saab Arena i ryggen inledde Linköping piggast. Östgötarna skapade flera klara chanser och Rhett Rakhshani satte tidigt 1-0 framspelad av Garret Roe. Simon Önerud kvitterade för HV71 strax efteråt med ett mål som David Rautio få ta på sig. Rautio spelade dock 1-1 med sig själv då han med en monsterräddning rånade Mattias Tedenby på ett givet mål. Initativet svängde några gånger under första perioden. Linköping missade tre frilägen och Pär Arlbrandt hade en klockren ribbträff mot sina gamla lagkamrater. Till slut var det LHC som gick till pausvila i ledning efter att Niklas Persson i powerplay styrt in Chad Billins skott med innanlåret (!).

Ombytta roller

I andra perioden var det HV71 som tog tag i taktpinnen. De snurrade friskt och skapade periodvis ett bra tryck mot David Rautio, men pucken ville inte in. Istället var det Linköping som gjorde målen. Jakob Lilja tryckte in 3-1 med ett riktigt viljemål och 4-1 i numerärt överläge 20 sekunder från slutet var riktigt vackert. Junland droppade bakom ryggen till Garret Roe som skickade vidare till Persson vid förlängda mållinjen som i sin tur serverade Chad Billins till öppet mål.
–Det känns bättre än i första matchen, betydligt, och jag har skapat några bra lägen. Som lag tycker jag vi gör en riktigt bra period de första femton, men de sista fem minuterna var lite olyckliga, summerade "hemvändaren" Pär Arlbrandt, HV71, till C More inför tredje perioden.

Avgörande ryck

Linköpings ryck i slutet på andra perioden skulle visa sig avgörande. I en ganska händesefattig sista period spelade Linköping på resultat och hindrade HV71 från att skapa de riktigt klara chanserna. Gästerna försökte få till en slutforcering genom att plocka ut Ersberg med fyra minuter kvar, men istället fastställde Henrik Törnqvist slutresultatet till 5-1 i tom målbur. Linköping klättrade i och med kvällens trepoängare till tredje plats i tabellen.
– Vi är inte med i början av matchen, men vi spelar upp oss i andra och tredje, sa HV71:s tränare Johan Lindbom till C More.
– Men det handlar om att göra mål. Vi skapar en hel del men väljer att inte ta avslut, och det måste du göra när du får chansen mot ett bra lag som Linköping.
– Arbetsinsatsen den sista tiden har varit oerhört bra, sa Linköpings lagkapten Niclas Persson till C More om lagets goda form. Sen gör det inte så mycket att Roe spottar in tre-fyra poäng per match som han gjort sista tiden.