SHL:s bästa lag sedan december drabbar samman

2 februari 2016 10:00

Luleå och Linköping har varit SHL:s formstarkaste lag sedan den 1:e december. Luleå har varit allra bäst med 39 poäng inspelat på 16 matcher. Linköping har spelat in 32 och vi kan räkna med en otroligt intressant match på tisdagen.

Lagens form

Luleå studsade tillbaka i det andra back-to-back mötet med Brynäs och vann hemmamatchen med 2-1 efter straffläggning. Jacob Micflikier gjorde målet i matchen och Bill Sweatt satte det avgörande straffslaget. Luleå fortsätter att ånga på i SHL och är fortsatt det formstarkaste laget i ligan med 17 segrar på de 21 senaste matcherna.

Även Linköping studsade tillbaka omgående. Efter strafförlusten på torsdagen stod östgötarna som vinnare i rivalmötet med HV71 på lördagen. Inför 8500 personer och ett fullsatt Saab Arena bjöd hemmalaget på bländande ishockey och vann klart med 5-1. Garrett Roe var stor segerorganisatör med tre assist.

Läget i lagen

Luleå saknade på lördagen Viktor Ekarv, Lennart Petrell och Jonathan Sigalet.

Hos Linköping saknades Nichlas Hardt och Broc Little i senaste matchen. Ingen av dem kommer att finnas med i Coop Norrbotten Arena på tisdagen. Glädjande för östgötarna är att fjolårets målkung Broc Little tränar med laget igen. Han väntas göra comeback senare under veckan efter nästan en månad utanför laget.

Joel Lassinantti VS Garrett Roe

Garrett Roe är i en helt otrolig form för sitt Linköping. Sedan den 14 januari har amerikanen spelat sju matcher och gjort 14 (!) poäng. Fyra mål, tio assist och två matchavgörande mål har Roe mäktat med. Den noteringen når ingen annan i SHL på och närmast bakom Roe under samma period är kedjekamraten Rhett Rakhshani som gjort tio poäng.

På tisdagens ställs dock Roe och hans Linköping mot ligans just nu bästa defensiv i Luleå. Klubben har släppt in minst mål sedan december och burväktaren Joel Lassinantti har varit helt fantastisk i kassen. Sedan den 14 januari, under perioden Roe gjort 14 poäng, har Lassinantti stått fem matcher för Luleå. Han har släppt sju mål förbi sig, hållt en nolla och släppt in minst antal mål i snitt per match med 1,38.

Vi kommer med största sannolikhet bjudas på en härlig batalj mellan Roe och Lassinantti när ligans hetaste spelare ställs mot den hetaste målvakten.

Notera att

• Linköping är seriens bästa lag i boxplay, Luleå är trea i samma statistik.
  • Linköpings back Chad Billins, i fjol i Luleå, leder backarnas poängliga på 28 poäng. Tre poäng mer än lagkompisen Jonas Junland som ligger tvåa.
  • Linköping har gjort flest mål i SHL sedan den förste december med 56 stycken. Luleå har under samma period släppt in minst mål med 28 stycken.
  • Luleås Jacob Micflikier har gjort mål i två raka matcher.
  • Luleå och Linköping har båda 71 poäng och ligger trea och fyra i tabellen. Linköping är snäppet högre med bättre målskillnad.