Hemma
Växjö
VLH
Borta
Luleå
LHF

Växjö direkt till kvartsfinal efter osannolik avslutning

8 mars 2016 21:38

Växjö såg länge ut att ta en säker seger när laget ledde med 3-0. Luleå kom dock ikapp och de sista minuterna av matchen blev nervkittlande då båda lagen behövde ytterligare ett mål. Med 30 sekunder kvar skulle matchen avgöras när Sakari Salminen satte 4-3 i tom kasse och sköt Växjö till kvartsfinal.


Det var en jämn start på matchen där båda lagen satte in en hård press på varandra i anfallszon och det vållade vissa problem för båda lagens försvarsspelare. Men Växjös kedja med Ville Leino, Josh Hennessy och Sakari Salminen skulle sätta tonen halvvägs in i den första perioden.

Efter ett riktigt långt anfall kunde inte Luleås backar stå emot och Sakari Salminen kunde styra in 1-0 bakom Filip Gustavsson i Luleåmålet. Efter det målet tog hemmalaget över allt mer och Alexander Johansson kunde med ett läckert avslut öka på till 2-0. Växjö hade sedan bud på mer och Luleå fick ägna sig åt att försvara resterande del av perioden.

– Vi gör ingen bra period. Vi kommer in helt fel i situationerna och måste åka och jaga hela tiden, sa Luleås Anton Hedman till C More i paus.

I den andra perioden kom Luleå ut klart bättre och satte hård press på hemmalaget. Efter hand mattades dock forceringen av och Växjö tog över taktpinnen så pass mycket att Joakim Fagervall valde att ta en time out.

Det hjälpte dock inte för med drygt tre minuter kvar av den andra perioden skulle en finländsk trio se till att ledningen var med tre måls marginal för hemmalaget. Ville Leino åkte in i zonen och droppade till Sakari Salminen. Han droppade till Ilka Heikkinen som med ett direktskott fullkomligt pangade dit 3-0 i krysset bakom Filip Gustavsson.

Repliken kom dock omgående. Bara 16 sekunder efter 3-0 lyckades Johan Forsberg spräcka Christopher Nihlstorps nolla. Ett rappt avslut som tog på Teemu Laaksos klubba blev för svårt för hemmamålvakten.

– Kan vi försätta att spendera mestadels av tiden i deras zon så ser det bra ut. Vi kör för allt vi har och det ser bra ut tycker jag, sa Växjös Robert Rosén i C More efter två perioder.

Luleå inledde den tredje perioden riktigt bra och fick tidigt utdelning. Ilari Melart vann pucken vid sargen, fick kliva in mot slottet och skickade iväg en puck på forwardsmanér i taket fram till 3-2.

Laget skulle också få sin kvittering. Finländaren Lennart Petrell fick pucken av Peter Cehlarik, drev upp pucken och pricksköt in 3-3 i Nihlstorps bortre kryss.

"Jag var lite kylig"

Det var alltså upplagt för en riktig rysare i slutet av matchen då Luleå behövde ett mål för att nå tredjeplatsen och Växjö ett för att nå topp sex och kvartsfinal.

Joakim Fagervall var den första som agerade när han med en minut och 17 sekunder kvar av matchen plockade ut Filip Gustavsson för att försök få till ett 4-3 mål. Så blev dock inte fallt för med 30 sekunder kvar kunde Sakari Salminen sätta 4-3 i tom kasse och skjuta Växjö förbi Djurgården i tabellen och till kvartsfinalsspel.

– Jag tycker det är kul ikväll för alla som klagar på transportsträckor och att strecken inte betyder något. Den här matchen bevisar klart och tydligt att det gäller något enda in i kaklet. Jag var lite kylig och väntade på att Luleå skulle göra något för precis som oss behövde de ett mål i slutet. Det är positivt att vi får vila en vecka nu och kan fokusera fullt ut och läka ihop, sa Sam Hallam i C More och fortsatte:

– Spelarna har gjort en fantastisk prestation som klarat topp sex. Linköping ska bli jättekul att möta. Det har varit en jäkla batalj under säsongen mellan oss och de har många skickliga spelare och en häftig backsida med fler bra spelare", säger Växjös Sam Hallam i C More.

För Luleås del så tappade laget i sist omgången sin tredje plats och laget blev istället fyra i tabellen och ställs nu mot Färjestad i sin kvartsfinal.

– Jag tog målvakten för att gå för tredjeplatsen. Vi har haft den under lång tid och det var tufft att tappa den i sista omgången. Jag tycker vi gör ett bra försök, men tyvärr räckte det inte. Färjestad har 4-0 i matcher på oss under säsongen och det är tuffast möjliga motstånd. Nu är det Färjestad som gäller i kvartsfinal och vi ska vara förberedda när det drar igång. Det gäller att vässa oss på allt och bli ännu bättre för att gå vidare från den serien, sa Luleås tränare Joakim Fagervall i C More.