Luleå tog hem första ronden mot Färjestad

17 mars 2016 21:50

Efter en första kvartsfinal med mycket känslor står det klart att Luleå leder matchserien med 1-0. Laget besegrade Färjestad med 4-2 efter att gästerna skapat stor dramatik i slutet med sena reduceringar.

Med känslorna utanpå skrinnade Luleå och Färjestad in i COOP Norrbotten Arena. Det var gruff efter nästan varje avblåsning i den första perioden, inte bara av de spelare som förväntas bidra med sådant, utan av nästan samtliga.

Utvisningsminuterna slutade 8-18 efter de första 20 minuterna. Målmässigt stod det 1-0 på mediakuben efter att Luleås Lucas Wallmark prickat nätet bakom Justin Pogge. En sammantaget välförtjänt ledning för norrbottningarna.

– Det är lite grinigt, vi måste fokusera på hockeyn och låta dem hålla på. Vi vet att de försöker tackla och vi måste hitta ett sätt att spela oss förbi, kommenterade Färjestads Mikael Wikstrand den inledande perioden till C More.

"Det känns att det är slutspel"

Luleå fortsatte att stressa Färjestad med hög press i andra perioden. Gästerna kom ingenstans och det var hemmalaget som gjorde målen.

Peter Cehlarik styrde in 2-0 trots hård uppvaktning framför kassen efter knappt fyra minuter. Halvvägs in i perioden ökade Brendan Mikkelson på till 3-0 med ett välplacerat skott bakom en skymd Pogge.

Gruffen bedarrades en del i andra, troligtvis sedan domarna sagt ifrån, men en del känsloyttringar fick vi ändå se.

– En rolig match där det smäller mycket och med bra tempo. Det känns att det är slutspel, det är kul, kommenterade Luleås Lucas Wallmark till C More i pausen.

Nerv i slutforceringen

Det såg länge ut som att Luleå hade full kontroll på händelserna, men med sju och en halv minut kvar att spela spräckte Magnus Nygren Joel Lassinanttis nolla med ett rungande skott.

Det gav Färjestad energi och Luleå nervdaller. Gästerna tog ut målvakten i parti och minut och Luleå var nära att sätta 4-1 flera gånger i det öppna målet. Istället kom ytterligare en reducering genom Mikael Johansson med en minut kvar.

Dramatiken fortsatte, men Jacob Micflikier kunde till slut lugna sina lagkamrater genom att sätte 4-2 i öppen kasse för Luleå.

– Tyvärr fick vi inte till det fullt ut. Våra forwards har ett val att göra i fortsättningen, att spela i egen zon eller i offensiv zon, sa Färjestads tränare Tommy Samuelsson till C More efteråt.