Hemma
Luleå
LHF
Borta
Färjestad
FBK

Kvartsfinal: Kampen mellan Luleå och Färjestad kan starta

17 mars 2016 09:25

Färjestad vann samtliga möten i seriesepelet. Men nu väntar slutspel och allt startar om på ny kula för Luleå och deras jakt på slutspelsframgång. Allt startar under torsdagen med första kvartsfinalen i Coop Norrboten Arena.


Luleå Hockey - Färjestad BK

Tabellplaceringar: LHF 4:a och FBK 5:a
Inbördes möten: FBK-LHF 5-1, LHF-FBK 2-3, LHF-FBK 2-3 PS, FBK-LHF 5-2
Poängbäst i Luleå: Lucas Wallmark 4 poäng (1+3)
Poängbäst i Färjestad:
*Milan Gulas 5 poäng (*1+4)

Lagens väg till kvartsfinal

Luleå hade en tung höst men repade mod och var länge under andra halvan av serien SHL:s hetaste lag och radade upp segrar efter varandra. Så pass att Luleå länge var med och slogs om en topplacering i ligan och där man hade tredjeplatsen ända farm till sista omgången där det blev oerhört dramatiskt och Luleå till slut landade på en fjärdeplats i ligan.

Det innebär att Färjestad blir motståndet. Ett Färjestad som länge kämpade för att överhuvudtaget ta en direktplats till kvartsfinal. Men efter en stark avslutning på säsongen kunde Färjestad sedan med god marginal säkra femteplatsen i tabellen.

Tittar vi till lagens möten under säsongen så är det stor fördel Färjestad som vunnit samtliga matcher. Matcherna i Luleå har varit jämna och slutat med uddamålet medans matcherna i Karlstad vägt över klart tydligare till hemmalagets fördel med stora segrar sopm följd.

Spelare att hålla koll på

Förutom de givna spelarna i Milan Gulas och Lucas Wallmark som varit poängbäst i respektive lag i de inbördes mötena blir det en intressant match i matchserien mellan Toni Rajala i Luleå och Linus Persson i Färjestad. Båda spelarna är matchvinnartyper och Rajala visade strålande form i Luleå i slutdelen av säsongen.

Linus Persson var Luleås stora slutspelskung säsongen 2012/2013 där han bland annat var med och slog ut Färjestad i en rafflande semifinal. Nu vill han vända på den bedriften och slå ut Luleå istället och han sitter på kapaciteten då han var den spelare i SHL med mest matchavgörande mål under säsongen.

Citaten

– Jag vill se vårt lag ge allt i alla byten. Ingen ska sitta i båset och tänka att man kunde gått in lite mer i någon närkamp eller gjort lite till i en situation, vi ska se till att göra allt till hundra procent, säger Luleås tränare Joakim Fagervall till klubbens hemsida.

– Slutspel är något hellt annat än spel i serien. Visst har vi en bra känsla över att ha vunnit alla fyra matcher i serien mot Luleå men i slutändan är det bara siffror och slutspel är som sagt något helt annat än seriespel, säger Milan Gulas till FBK Play.

Läget i lagen

Luleå har haft en del sjukdomar i laget i uppehållet mellan serien och slutspelet men alla ska nu vara friska och krya. Målvakten Joel Lassinantti som varit borta i slutdelen av säsongen verkar vara redo för spel igen. Den enda som saknas på förhand är Viktor Ekarv.

Färjestad ser också ut att ha så gott som full trupp att tillgå. Enda frågetecknet finns kring backen Jonas Holös som varit sjuk den senaste tiden.

Notera att

* Luleå har vunnit mot alla lag i serien - utom Färjestad.

* Luleå var seriens tredje bästa hemmalag.

* Färjestad var seriens målsnålaste lag på bortais.

* Bara Karlskrona gjorde färre första målet i sina matcher än Luleå.

* Under säsongen var Färjestad klart bättre än Luleå i powerplay.