Växjö kopplade greppet efter bortavinst

25 mars 2016 18:41

För tredje matchen i följd slog Växjö tillbaka Linköping. I Saab Arena tog laget på långfredagen en viktig vinst, via siffrorna 4-1. Segern ger Växjö ledningen i matchserien och man är bara en vinst från spel i semifinal.

Med likaläge i matchserien stod väldigt mycket på spel när Linköping tog emot Växjö i Saab Arena. Duons femte kvartsfinal började i en fartfylld stil, där Broc Little hade den första möjligheten på en retur. Cristopher Nihlstorp räddade den gången och stängde även igen när Garrett Roe testade en stund senare.

Drygt halvvägs in i perioden hittade sedan Calle Rosén fram till Adam Byström Johansson, som helt ren med David Rautio satte 0-1 för Växjö. Gästerna kom efter målet in i ett fint moment och pressade tillbaka Linköping under långa stunder. Men tre minuter från vilan trampade sig Anton Karlsson fram på kanten och skickade in pucken mot Växjömålet. Där höll sig Jens Jakobs framme och stötte in 1-1, ett resultat som stod sig perioden ut.

– Vi ska försöka att spela vårat spel. Spela med mycket fart, som vi vet att vi är bra på. Vi har lite mer att ge, konstaterade kvitteringsskytten Jakobs i samspråk med C More.

"En bra bortamatch"

Men i mittenakten var det Växjö som tidigt skulle återta ledningen. Tuomas Kiiskinen prickade där först stolpen, innan han fiskade upp sin egen retur och lade in 1-2. Spelet böljade under stora delar av perioden och det var gästerna som skapade mest. När sedan Sakari Salminen bjöds på pucken i mittzonen slet sig forwarden loss och 1-3 satt i nät.

– En bra bortamatch. Vi spelar ett bra försvarsspel och vi jobbar hårt över hela banan. Sen tar vi tillvara på våra chanser på ett bra sätt, sade Växjös Richard Gynge till C More efter rycket i andra.

Kan säkra semifinalen på söndag

Till den tredje perioden kastade Dan Tagnes om en aning i sina Linköpingsformationer och hemmalaget gick för att skapa kontakt. Jonas Junland och Garrett Roe fick tidigt sina chanser, men samtidigt öppnade det upp sig bakåt. Alexander Johansson och Liam Reddox hade varsitt fint kontringsläge för gästerna.

Slutligen kom även Växjös utdelning, när Joakim Hillding slog in 1-4 på pass från Salminen. Linköping fick till en stark press i slutminuterna, men det hjälpte föga. Växjö vann och tog därmed ledningen med 3-2 i serien. På söndag har laget chansen att säkra en semifinalplats, då med match hemma i Vida Arena.

– Vi jobbar tillsammans, det är jäkligt viktigt. Vi ligger på vid rätt tillfällen och låter dem göra misstagen, förklarade målskytten Hillding för C More efter vinsten.