Rosén sköt Växjö till semifinal

27 mars 2016 18:55

Växjö är klara för semifinal i slutspelet. Avancemanget säkrades efter stor dramatik på söndagen, när laget vände underläge 0-1 till seger med 2-1 hemma mot Linköping. Matchvinnare blev Robert Rosén som avgjorde fyra minuter in i förlängningen.

Växjö klev ut på Vida Arenas is med chansen att säkra en semifinalplats och inramningen var elektrisk. Det smittade även av sig på matchupptakten, där såväl hemmalaget som gästande Linköping tidigt drev upp tempot. Spelet flöt på långa stunder utan avbrott och böljade i båda riktningar.

Chansmässigt var det däremot tätt, men Växjö hade en fin dubbelchans för Tuomas Kiiskinen och Richard Gynge. Med 14.06 spelat kom så ledningsmålet och det var Linköping som gjorde det. Chad Billins direktsköt ett backskott som gick in bakom en skymd Cristopher Nihlstorp till 0-1. Gästerna avslutade sedan perioden väldigt starkt och Nihlstorp tvingades att rädda ett friläge från Nick Sörensen.

– Jag tycker att vi går ut och spelar precis som vi vill. Vi lägger press på dem, men är inte för aggressiva eller för tillbakadragna. Vi kommer ut bra och måste fortsätta på samma sätt, förklarade Nichlas Hardt för C More.

Växjö med många chanser i andra

Till mittenakten var det sedan Växjö som kopplade det spelmässiga greppet. Patrik Lundh hade tidigt ett friläge, något som följdes av en ny jättechans via Calle Rosén. Linköping kunde efterhand flytta upp spelet och Broc Little var nära att utöka ledningen. Allra närmast ett mål var dock Växjö, genom en stolpträff från Robert Rosén och en möjlighet för Erik Josefsson som Rautio mirakulöst räddade.

– Vi ska fortsätta att jobba på. Jag tycker att andra är betydligt bättre än första, vi skapar mycket mer chanser, summerade Robert Rosén för C More.

"Visar på en enorm styrka"

Jakten på kvittering gick även vidare i tredje, men där hade Växjö svårt att komma till lägen. I en svängig upptakt var istället Linköping närmast, med en ramträff via Rakhshani. För varje minut som gick ökade dock Växjö sitt tryck och med tre minuter kvar lämnade Nihlstorp målet. Satsningen skulle även ge effekt, när Richard Gynge med klockan på 17.58 skickade in 1-1 i krysset och tog matchen till förlängning.

Där öppnade Linköping piggt och både Forsling och Sörensen hade varsin chans till ett avgörande. Men med fyra minuter spelat klev återigen Växjös förstakedja fram. Kiiskinen vann pucken till Gynge och han lade upp för Robert Rosén, som med ett direktskott satte matchvinnande 2-1. Målet gav Växjö segern med 4-2 i matcher och laget är klart för semifinal mot Skellefteå.

– Det är skönt så klart! Vi fick en väldigt tuff start på den här matchserien, men har kommit tillbaka otroligt starkt. Att vi vinner fyra raka visar på en enorm styrka, konstaterade hjälten Rosén i intervju med C More.