FHC

Premiärlycka för Brynäs - krossade Frölunda

23 september 2016 21:47
#BIFFHC

Brynäs fick bästa tänkbara start på SHL-säsongen, när man körde över de regerande svenska mästarna med hela 7-2.

Det var en relativt chansfattig förstaperiod i Gavlerinken på fredagskvällen. Först efter drygt halva första akten kopplade Brynäs kommando om tillställningen och inte långt därefter spräcktes också nollan. Efter en sargstuds bakom Frölunda-målet höll sig kapten Jacob Blomqvist framme och tryckte in pucken i nättaket bakom en ställd Dan Bakala.

Målet höjde tempot i matchen för en aning, där framför allt Frölunda kopplade ett mindre grepp och tvingade Brynäs till en timeout. Uddamålsledningen höll sig dock perioden ut och det var inte en alltför nöjd Jacob Blomqvist som intervjuades av C More i paus:

– Det är roligt att spela SHL-hockey igen, men vi spelar lite ängsligt och lite tveksamt. Det är lite premiärnerver, men vi kommer att höjas oss till andra, säger målskytten Jacob Blomqvist till C More.

Målkalas i mittakten

Blomqvist fick sin vilja igenom, då hemmalaget fullständigt skulle köra över sitt motstånd. I period två präglad av utvisningar på framför allt bortalaget, skulle de svartgula gå upp i en mäktig ledning. Först lirkade Ponthus Westerholm in pucken under Dan Bakala och när drygt halva perioden hade gått, hade hemmalaget gått upp till 4-0. Tredje målet gjordes via Kevin Clark i powerplay och när Robin Figren åkte på ett matchstraff för en tackling på nyss nämnda Clark - och Matt Donovan visades ut för en slashing - satte han 4-0 i spel fem mot tre.

Brynäs dominerade tillställningen i den andra perioden, men Frölunda-hoppet skulle tändas något, när Jonathan Sigalet dunkade in reduceringen bakom Felix Sandström. Innan periodsignalen ljöd blev det dock utökat ytterligare, när Simon Hjalmarssons felpassning bakom mål serverade Ponthus Westerholm som tryckte in femman.

– Utvisningarna gör att vi blir passiva, de får tryck och det blir dåligt rakt igenom. Vi kommer ur balans och snett in i situationer. Vi måste jobba hårdare i vår struktur, sade en besviken Joel Lundqvist till C More i paus.

Avslagen tredjeperiod

Tredje och sista perioden blev, som väntat, en tempofattig historia, där målkalaset dock skulle fortsätta. Ett tröttkört Frölunda misslyckades i ett uppspel, vilket gjorde att Oskar Lindblom till slut blev fri och stänkte in lagets sjätte mål för kvällen. Efter en reduceringspuck från Sebastian Stålberg klubba, skulle Oskar Lindblom få det sista ordet när han satte sin egna retur. Slutsiffrorna skrev därmed till mäktiga 7-2 för Brynäs, som inför välfyllda läktare fick bästa tänkbara premiär, medan Frölunda fortsatt får vänta på sin första pinne för säsongen och redan imorgon har chans på revansch.